A+ A-
Yorum
10

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Yayın Tarihi: 03.11.2023 - 10:02
Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...

Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ASTANA'DA KIRGIZİSTAN CUMHURBAŞKANI CAPAROV İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 10. Zirvesi'ne katılmak için gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile görüştü.
 
ERDOĞAN, MACARİSTAN'IN BAŞBAKANI ORBAN'I KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 10'uncu Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan'a gitti. Erdoğan burada Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban ile görüştü.
 
KILIÇDAROĞLU'NDAN GAZETECİLERİN TUTUKLANMASINA TEPKİ: "SARAY KALEMİNİ SATMAYAN GAZETECİLERE SAVAŞ AÇMIŞ"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, son 24 saatte birçok gazetecinin sansür yasası kapsamında gözaltına alınması ve gazeteci Tolga Şardan'ın tutuklanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Belli ki Saray, kalemini satmayan gazetecilere savaş açmış" dedi
 
AKŞENER, TOLGA ŞARDAN’IN TUTUKLANMASINI DEĞERLENDİRDİ: “BUNLARI DOĞRU BULMADIĞIMIZI, YANLIŞ OLDUĞUNU EN FAZLA DA DAHA SONRA İKTİDARA ZARAR VERECEĞİNİ BİR KERE DAHA HATIRLATMAK İSTERİM”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasına ilişkin; “Bunları doğru bulmadığımızı, yanlış olduğunu ve en fazlada esasında daha sonra iktidara zarar vereceğini bir kere daha hatırlatmak isterim. Gazeteciler görevlerini yaparlar. O da nedir? Haberi doğru vermektir. Vatandaşın haber alma ihtiyacını, haber alma hakkını, isteğini yerine getirmek gazetecinin görevidir. Gazetecilik onun için var” açıklamasını yaptı.
 
AKŞENER: İYİ PARTİ, YEREL SEÇİMLERE HÜR VE MÜSTAKİL ŞEKİLDE GİRECEK

Ankara'nın Etimesgut ilçesinde partisinin yeni hizmet binasının açılışında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "İYİ Parti, yerel seçimlere hür ve müstakil şekilde girecek" dedi.
 
AK PARTİ VE MHP İLE İTTİFAK ÖNEREN İYİ PARTİ ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ

Daha önce AK Parti ve MHP ile ittifak öneren İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, "Genel seçimlerden sonra İYİ Parti ile derin görüş ayrılıkları yaşadığını" söyleyerek partisinden istifa etti. Hatipoğlu'nun istifası ile birlikte İYİ Parti'nin Eskişehir'de milletvekili kalmadı. İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Serdar Ulucan: "Aldığı 85 bin oyun vebali var üzerinde, siyasi haysiyeti varsa vekillikten de istifa eder."
 
SAADET VE GELECEK PARTİLİ MİLLETVEKİLİ HEYETİ GAZZE İÇİN YOLA ÇIKTI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken Gelecek ve Saadet partilerinin TBMM Grubundan oluşan milletvekili heyeti Gazze'ye yapılan insani yardım çalışmalarını desteklemek ve yerinde incelemek amacıyla Mısır'a gitti.
 
KURTULMUŞ: GAZZE'DEKİ KATLİAMIN SORUMLULARI ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDE YAPTIKLARININ BEDELİNİ ÖDEYECEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş "Şunu da çok açık söylüyorum; Bugün Gazze'deki katliamın sorumluları da mutlaka Uluslararası Ceza Mahkemesine çıkacak, bu yaptıklarının bedelini ödeyecek. Bu katliama sesini çıkarmayanlar da göz yumanlar da hesap verecek" dedi.
 
FATİH ERBAKAN: TSK UNSURLARI BİR YIL SÜREYLE GAZZE'DE GÖREV ALSIN

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Gazze’ye insani yardımın ulaştırılması için oluşturulacak güvenlik koridorunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görevlendirilmesi konusunda TBMM Başkanlığı’na talepte bulunduklarını açıkladı.
 
HEDEP MİLLETVEKİLLERİ, İMRALI'YA GİTMEK İÇİN ADALET BAKANLIĞI'NA TOPLU BAŞVURU YAPACAKLARINI AÇIKLADI

HEDEP Grup Başkanvekillleri Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç ve milletvekilleri bugün TBMM basın kapısı önünde basın toplantısı düzenledi. HEDEP’liler, silahlı terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’a tecrit uygulandığını belirterek, kendisiyle görüşmek için Adalet Bakanlığı’na topluca başvuracaklarını açıkladı.
 
4'ÜNCÜ KONGRESİNDE İSMİNİ HEDEP OLARAK DEĞİŞTİRMİŞTİ: YEŞİL SOL PARTİ YENİDEN KURULUYOR

Artı Gerçek'in haberine göre; 15 Ekim’de yapılan 4. Büyük Kongresinde ismini HEDEP olarak değiştiren Yeşil Sol Parti, yeniden siyaset sahnesine dönüyor. Yeşil Sol Parti Kurucular Kurulu, partinin kuruluşu için gerekli belgeleri İçişleri Bakanlığı’na sundu. Bakanlığın gerekli incelemeyi yaptıktan sonra vereceği randevu tarihinde partinin Kuruluş Dilekçesi teslim edilecek.
 
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN CAN ATALAY AÇIKLAMASI: AYM YORUM FARKIYLA ANAYASA’YI DEĞİŞTİRMİŞ GİBİ OLUYOR, BU YETKİ MECLİS’İNDİR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın adliyedeki rüşvet iddiasıyla ilgili soruşturma hakkında, “Üç müfettiş Anadolu Adliyesi’nde çalışıyor. İhbar mektubunda ismi geçenlerle ve verdikleri kararlarla ilgili soruşturmaya başladılar” dedi.
 
ADALET BAKANI’NDAN TUTUKLANAN T24 YAZARI TOLGA ŞARDAN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın söz konusu yazıya ilişkin açıklamasını hatırlatan Bakan Tunç, “Burada yargının verdiği kararlara bizim müdahale etmemiz mümkün değil. Hep beraber soruşturmanın neticesini bekleyeceğiz” dedi.
 
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN 'DİLAN POLAT VE ENGİN POLAT' AÇIKLAMASI

Türkiye'nin gündemindeki 'Polat' ailesi soruşturmaya ilişkin konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önemli açıklamalarda bulundu. "Soruşturma sonucunda iddianame ile hangi suçların işlendiği ortaya çıkacak" diyen Tunç, MASAK raporunu işaret etti.
 
DİLAN POLAT- ENGİN POLAT ÇİFTİNE AİT ARAÇLAR EMNİYETE GÖTÜRÜLDÜ

Kara para aklama iddiasıyla gözaltına alınan Dilan Polat - Engin Polat çiftine yapılan operasyonun ardından, çiftin ev ve iş yerlerindeki araçları çekicilere yüklenerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
 
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 44 İLDE "NARKOGÜÇ" OPERASYONU: 176 ŞÜPHELİ YAKALANDI

İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Zehir tacirlerine yönelik 44 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen "Narkogüç" operasyonlarında 176 şüpheli şahıs yakalandı. Muhtelif içerikte 1 ton100 kg uyuşturucu ele geçirildi” açıklamasını yaptı.
 
İMAMOĞLU'NDAN 'YEREL SEÇİM' MESAJI: NİYETİMİZ DAHA GÜÇLÜ BİR 5 YIL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin düzenlediği 'Cumhuriyetin 100.Yılında Yeşil Kent İstanbul' programında konuştu. İmamoğlu, "Niyetimiz, 2024 yeni bir 5 yıllık, geçmiş dönemin de hesabını vererek, geçmiş dönemin de yaptıklarını net olarak sizlerle paylaşarak, daha güçlü bir 5 yıl" dedi.
 
GAZETECİ CENGİZ ERDİNÇ GÖZALTINA ALINDI

Kısa Dalga yazarı, gazeteci Cengiz Erdinç Balıkesir'de gözaltına alındı. Bilgisayarına ve telefonuna el konulan, avukatı ile görüşmesine de izin verilmeyen Erdinç Ankara'ya götürülüyor. Dün T24 yazarı Tolga Şardan gözaltına alınıp tutuklanmış, Halk TV muhabiri Dinçer Gökçe ise gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
 
GÖZALTINA ALINAN KISA DALGA YAZARI CENGİZ ERDİNÇ, TUTUKLANAN TOLGA ŞARDAN HAKKINDA KONUŞMUŞTU: ŞARDAN, BORA KAPLAN'IN MÜLAKATINI YAYINLADIĞI İÇİN CEZALANDIRILDI, AMA ASIL CEZALANDIRILAN TOPLUMUN BİLME HAKKIDIR

T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan'ın dün tutuklanmasının ardından bugün de Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç gözaltına alındı. Erdinç, Şardan'ın tutuklamasına dair Halk TV'ye yaptığı açıklamada ''Tolga Şardan'ın söylediklerini insanlar okur anlar beğenir beğenmez ama ona söyletmezseniz eğer halk bunu bilmekten yoksun kalır'' dedi.
 
MİLLİYET, 30 SENE ÇALIŞMIŞ POLİS-ADLİYE MUHABİRİNİN TUTUKLANMASINI HABER OLARAK GÖRMEDİ

Milliyet gazetesi, 1989-2018 yılları arasında 30 sene gazetenin adliye-polis muhabiri olarak çalışan Tolga Şardan’ın gözaltına alınıp tutuklanmasına bugünkü baskısında ne ilk sayfada ne de iç sayfalarda yer vermedi.
 
T24 ANKARA TEMSİLCİSİ GÖKÇER TAHİNCİOĞLU: “İKTİDAR, ‘TOLGA ŞARDAN’IN TUTUKLANMASINI HABER YAPMAYIN’ MI DEMİŞ? BU YOLA TEVESSÜL ETMELERİ BASININ NEDEN BU DURUMDA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasına ilişkin yıllarca birlikte çalıştıkları Milliyet gazetesinin haber yapmaması hakkında “Herhalde, gazeteci tutuklamasını haber olarak görmüyorlar. Tolga Şardan’ın ve bizim hepimizin orada çalışması, yıllarımızı vermemiz bir yana şunun da altını çizmek isterim. Biz hukuksuzluktan bahsediyoruz. Hükümete yakın olduğu belirtilen medya kuruluşlarında çalışan gazeteci arkadaşlara tavsiyem; gazeteciliğin ‘bildirim’den ibaret olmadığı… Şunu da hiç zannetmiyorum. İktidar ‘Tolga Şardan’ın tutuklanmasını haber yapmayın’ mı demiş gazeteci arkadaşlara?” diye konuştu.
 
BİRGÜN GAZETESİ YÖNETİCİ VE VE MUHABİRİNE DE "DEZENFORMASYON" SORUŞTURMASI AÇILDI

Pasifik İnşaat’ın sahibi Fatih Erdoğan’ın şikâyetiyle BirGün gazetesi yönetici ve çalışanlarına “dezenformasyon” soruşturması başlatıldığı öğrenildi. AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın da eşi olan Fatih Erdoğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
 
ARİF SAĞ KILIÇDAROĞLU’NA “ADAY OLMA” DEDİ, ALEVİ DERNEKLERİ CEVAP VERDİ: BELEDİYE SANATÇISI KİMLİĞİNE BÜRÜNENLERİN BEYANLARI ESAS ALINMAMALI. PİRİMİZİN YANINDAYIZ”

Eski CHP milletvekili, sanatçı Arif Sağ, Kılıçdaroğlu’na 5 Kasım’daki CHP Kurultayı’nda yeniden genel başkanlığa aday olmamaya çağıran mektup yazdı. Sağ’ın mektubuna bazı Alevi derneklerinden tepki geldi: “Bazı halk ozanı, sanatçı, politikacı, aşiret ağası, kamu görevlisi şahıslar ‘Alevi Kanaat Önderi’ tanımı içerisinde Alevi inancına mensup CHP Genel Başkanı, Kureyşan Ocağı Evladı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında asla tasnif etmeyeceğimiz beyanlarda bulunmaktadır. Alevi kamuoyu olarak dün olduğu gibi bugün de Pirimizin, oy verdiğimiz siyasi liderin yanındayız. ‘Alevi kanaat önderi’ kimliği çatısı altında halk ozanlığından Belediye Sanatçısı kimliğine bürünen kişilerin beyanlarının esas alınmaması gerektiğini arz ederiz.”
 
CHP’Lİ 55 İL BAŞKANINDAN "KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK DEKLARASYONU": KURULTAY'DA YENİLENME SÜRECİNİ DEVAM ETTİRECEĞİNE İNANDIĞIMIZ KILIÇDAROĞLU'NU DESTEKLEME KARARI ALDIK

CHP’li 55 il başkanı, 4-5 Kasım’da Ankara düzenlenecek 38. Olağan Kurultay öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek deklarasyonu açıkladı. İl başkanları adına açıklamayı, CHP Genel Merkezi’nde; CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol okudu. Erkol, “CHP 38.
Kurultayı’nda örgütlerimizde başlayan yenilenme sürecini devam ettireceğine inandığımız, CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldık. Toplanan imzalar ve yapılan görüşmeler neticesinde yaklaşık 900 delegenin desteğini aldığını ve Sayın Genel Başkan’ın yeniden seçileceğini görüyoruz” dedi.
 
KURULTAY SALONUNA ASILAN "OYUNUN FARKINDAYIZ, LİDERİMİZİN YANINDAYIZ” YAZILI PANKART, KILIÇDAROĞLU'NUN TALİMATIYLA KALDIRILDI

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın düzenleneceği Ankara Spor Salonu’na asılan “Oyunun farkındayız, liderimizin yanındayız” yazılı pankart, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile Kurultay Hazırlık Komitesi adına CHP Elâzığ Milletvekili Gürsel Erol’un gözetiminde kaldırıldı.

EKONOMİ DÜNYASINDA NELER KONUŞULUYOR?

TCMB 2023 ENFLASYON TAHMİNİNİ OVP SEVİYESİNE ÇIKARDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yılsonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardıklarını belirtti. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarıldı.
 
KKM 2,5 AYDA 400 MİLYAR TL AZALDI, TL MEVDUAT 687 MİLYAR LİRA ARTTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık verilerine göre Kur Korumalı Mevduat 27 Ekim itibariyle 3 trilyon 7,9 milyon liraya geriledi, TL mevduat 8 trilyon 241,2 milyar liraya yükseldi. KKM'de haftalık düşüş 62.3 milyar lira olurken, TL mevduattaki artış da 121.6 milyar lira olarak hesaplandı.
 
2024 YILINDA HAZİNE 1 TRİLYON LİRA FAİZ ÖDEYECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığınca, 2024 yılında yaklaşık 1,2 trilyon lirası anapara ve 1,05 trilyon lirası faiz olmak üzere 2,2 trilyon lira tutarında borç ödenmesi planlanıyor. 2024’te ayrıca 1,6 trilyon lira tutarında iç borçlanma, 648 milyar lira tutarında da dış borçlanma yapılması planlanıyor.
 
OTOMOTİV SATIŞLARI EKİMDE DE REKOR KIRDI

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ekim ayı verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,7 büyüyerek 958 bin 942 adet olarak gerçekleşti.
 
BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari Ücret Komisyonu'nun Aralık başında toplanacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2024'te geçerli olacak asgari ücretin herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum" dedi.
 
EVLENECEK ÇİFTLERE 2 YIL GERİ ÖDEMESİZ KREDİ VERİLMESİNİ DE İÇEREN AİLE VE GENÇLİK FONU KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULDU

AKP, evlenecek çiftlere 2 yıl geri ödemesiz kredi verilmesini de içeren Aile ve Gençlik Fonu
Kurulması Hakkında Kanun Teklifi’ni bugün TBMM Başkanlığı'na sundu. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Şartları tutan gençlerimize 150 bin liralık bir kredi verilecek. 2 yıl ödemesiz daha sonra da 4 yıl ödeme şartıyla hiçbir faiz olmaksızın bir kredi verilecek" dedi.
 
ABD'DEN 130 KİŞİ VE ŞİRKETE RUSYA YAPTIRIMI: ARALARINDA TÜRK ŞAHIS VE ŞİRKETLER DE VAR

ABD, Ukrayna işgali sonrası Rusya'nın askeri araç ve ekipmanlara erişimini engellemek amacıyla Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 130 firma ve kişiyi yaptırım listesine aldığını açıkladı.
 
KARAR, RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI: TURİZM AMAÇLI KONUT KİRALAYACAKLAR ARTIK BAKANLIKTAN İZİN BELGESİ ALMAK ZORUNDA!

'Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun kapsamında; 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları 'Turizm Amaçlı Konut Kiralaması' kapsamına alındı.
 
ERDOĞAN’IN SÖZ VERDİĞİ GENÇLERE VERGİSİZ CEP TELEFONU UYGULAMASI “USUL VE ESASLAR” YAYIMLANMADIĞI İÇİN BAŞLAYAMADI!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden olan “Gençlere vergisiz telefon” uygulaması 1 Kasım itibarıyla başladı. Erdoğan, 26 yaşını doldurmamış bir öğrencinin 9 bin 500 TL’lik bir telefonu veya bilgisayarı bu uygulama ile 5 bin TL’ye alabileceğini söylemişti. Ancak usul ve esaslar halen yayımlanmadığı için teknoloji mağazaları satışa başlayamadı. Çünkü uygulamaya göre gençler, telefonu veya bilgisayarı normal satış fiyatından satın alıp daha sonra vergi iadesi başvurusu yapacak. Bu iade sürecinin nasıl yapılacağı ise henüz belli değil.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER KONUŞULUYOR?

İSRAİL'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARDA HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 9 BİNİ GEÇTİ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında bu yana öldürülenlerin sayısı 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61'e yükseldi, en az 32 bin kişi de yaralandı.
 
NETANYAHU: GAZZE ŞEHRİNİN KENAR MAHALLELERİNE YAKLAŞIYORUZ VE ACI KAYIPLARIMIZ VAR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun karadan girdiği abluka altındaki Gazze Şeridi şehir merkezinin kenar mahallelerine ulaştıklarını ve "acı kayıpları olduğunu" söyledi.
 
İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRISINDA GAZETECİ MUHAMMED EBU HATAB VE AİLESİNDEN 11 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentini hedef alan bombardımanında gazeteci Muhammed Ebu Hatab ve ailesinden 11 kişinin öldüğü bildirildi.
 
PENTAGON, İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA ATEŞKESİ DESTEKLEMEDİKLERİNİ AÇIKLADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamas'ın "yeniden toparlanmasına" yol açacağına ilişkin endişelerden dolayı İsrail ve Hamas arasında ateşkesi desteklemediklerini bildirdi.
 
BİDEN, GAZZE'DEN "TUTSAKLARIN ÇIKARILMASI" İÇİN "ARA VERME" ÇAĞRISI YAPTI

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in işgali altındaki Gazze Şeridi'nde, "tutsakların dışarı çıkarılması" için çatışmalara "ara verilmesi" çağrısında bulundu.
 
İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU: GAZZE ŞEHRİNİN KENAR MAHALLELERİNE YAKLAŞIYORUZ VE ACI KAYIPLARIMIZ VAR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun karadan girdiği Gazze Şeridi şehir merkezinin kenar mahallelerine ulaştıklarını ve "acı kayıpları olduğunu" söyledi.
 
BAKAN FİDAN'DAN AB'YE GAZZE TEPKİSİ: DAYANIŞMA GÖSTERİLERİNİN ENGELLENMESİ ÇİFTE STANDART

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği Genişlemesi ve Reformu toplantısında yaptığı konuşmada, Gazze'deki insanlık dramına değinerek, "Bazı AB ülkelerinde Filistinlilerle dayanışma gösterilerinin engellenmesi çifte standarttır." ifadesini kullandı.
 
POLİTİCO: BİDEN VE EKİBİ, NETANYAHU'NUN İKTİDARDA GÜNLERİNİN SAYILI OLDUĞUNA İNANIYOR

ABD Başkanı Joe Biden ve üst düzey yardımcılarının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun siyasi günlerinin sayılı olduğuna inandıklarını ve bu düşüncenin yakın zamanda yapılan bir görüşmede İsrail Başbakanı'na iletildiği iddia edildi.
 
ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ, İSRAİL İÇİN YARDIM TALEP EDİLEN YASA TASARISINI ONAYLADI; SENATO'DAN GEÇMESİ BEKLENMİYOR

ABD Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, tasarı 196 "hayır" oyuna karşı 226 "evet" oyuyla kabul edildi. 12 Demokrat üye Cumhuriyetçilerin tasarısını desteklerken, 2 Cumhuriyetçi üye "hayır" oyu verdi. İsrail'e 14,3 milyar dolarlık bir yardım paketi sağlanmasını öngören yasa tasarısında, İsrail'in "Demir Kubbe" ve "Davut Sapanı" hava savunma sistemleri için 4 milyar dolar, "Demir Işın" hava savunma sistemi için 1,2 milyar dolar ayrılması planlandı.
 
BAKAN KOCA'DAN FAALİYETLERİ DURDURULAN TÜRKİYE-FİLİSTİN DOSTLUK HASTANESİ AÇIKLAMASI: DESTEĞE HAZIRIZ!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Gazze’deki diğer çocuk ve erişkin yoğun bakım hastalarından ihtiyacı olan ve tıbbi açıdan uygun olarak değerlendirilenlerin gerekli koordinasyon sağlanarak en kısa sürede ülkemize nakli konusunda tüm desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
 
BBC, İSRAİL’İN ‘GÜVENLİ’ OLARAK NİTELENDİRDİĞİ GAZZE’NİN GÜNEYİNE SALDIRILAR DÜZENLEDİĞİNİ KANITLADI

İsrail ordusunun sivillere Gazze’nin kuzeyini tahliye etmeleri yönündeki ilk talebinden beri, yüz binlerce Filistinli Gazze Şeridi’nin güneyine taşındı. Ancak İsrail’in Gazze’nin güneyini de bombalamaya devam etmesiyle, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer insani yardım kuruluşları siviller için hiçbir yerin güvenli olmadığı uyarıları yaptı. BBC’nin doğrulama servisi BBC Verify, Gazze’nin güneyindeki sivillere yönelik riskleri daha iyi anlamak için bölgedeki dört saldırıyı inceledi. İncelediğimiz saldırılardan üçü, uyarıların yayınlanmasından sonraki günlerde bu bölgelerin içinde veya yakınlarında gerçekleşti.
 
ÖZBEKİSTAN-TÜRKMENİSTAN-İRAN-TÜRKİYE ARASINDA ULAŞTIRMA KORİDORUNDA ANLAŞMA

Türkiye, İran, Özbekistan ve Türkmenistan arasında ulaşım koridorlarının işlevinin arttırılması konusunda anlaşma sağlanarak, "Taşkent Deklarasyonu" imzalandı.
 
AB'YE İLTİCA EDEN TÜRK VATANDAŞLARININ SAYISI: TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

AB İstatistik Ofisi Eurostat'ın verilerine göre 2023 yılının ilk dokuz ayında AB ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı. Eski rekor 2022 yılında 48 bin 615 başvuru ile kırılmıştı.
 
BAKAN BOLAT: AB'DEN 'VİZE KOLAYLIĞI' SÖZÜ ALDIK

Vize konusundaki sıkıntıların çözümü için AB ülkeleriyle temasların devam ettiğini belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "AB'den vize kolaylığı başlatacağız sözü aldık" dedi.
 
WASHİNGTON POST, BİDEN’IN FİLİSTİNLİLERİN AÇIKLADIĞI ÖLÜ SAYILARINA GÜVENMEMESİNİ İNCELEDİ: “TARİHTEN VE GEÇMİŞ ÖRNEKLERDEN BİHABER”

Biden, 25 Ekim’de "Filistinlilerin kaç kişinin öldürüldüğü konusunda doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrim yok. Masum insanların öldürüldüğüne eminim ve bu savaşın bedelidir… Filistinlilerin söylediği sayıya güvenmiyorum” Washington Post’un teyit ekibinden Glenn Kessler, Biden’ın iddiasını inceledi. Sonuç: “Başkan Biden’ın Gazze Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına "güveninin olmadığını" ve ölü sayısı konusunda "Filistinlilerin doğruyu söylediğine dair hiçbir fikrinin olmadığını" söylerken aşırı şüpheci davrandığı görülüyor. Gazze Sağlık Bakanlığı, Hamas yönetiminin bir parçası olmasına rağmen yıllar içinde yaptığı ölü sayısı tahminleri konusunda oldukça iyi bir sınav verdi. Biden da bunu bilecek deneyime sahip. Bu tarihten ve geçmiş örneklerden son derece bihaber olduğunu gösteriyor.”
 
İDDİA: BORİS JOHNSON, BİLİM İNSANLARINA KORONAVİRÜSÜN BURUNA SAÇ KURUTMA MAKİNESİ TUTULARAK YOK EDİLİP EDİLEMEYECEĞİNİ SORDU

Boris Johnson'ın başbakanlık dönemindeki başdanışmanlarından Dominic Cummings, Johnson'ın koronavirüsü iyileştirmek için burnuna saç kurutma makinesi tutan bir adamın videosunu YouTube'da dolaşıma sokup bilim insanlarına gönderdiğini iddia etti.
 

Muhabir/Editör:Burak Çimşit