SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Önlem alınması için birinin canının mı yanması ger

Önlem alınması için birinin canının mı yanması ger

03 Ekim 2015 Cumartesi - 08:35




Kemerkaya Mahallesi Muhtarı Ali Aydın, mahallede yaşanan trafik sorununa dikkat çekerek yetkilileri göreve davet etti.





Mahallemizde insanlar kapılarını, pencerelerini açamıyorlar. Egzoz dumanı, arabaların gürültüsü vatandaşı son derece rahatsız ediyor. Temizlik bile yapamıyorlar, yapsalar da bir anlamı kalmıyor zaten. Dolmuşlar hakkı olmadığı halde kaçak olarak bu sokağı kullanıyorlar. Normalde Gazipaşa Caddesi’nden Moloz’a inip, oradan dönüp Cumhuriyet Caddesi’nden duraklarına çıkıp yolcu almaları gerekiyor ama kaçak olarak bu yolu kullanmayı tercih ediyorlar. Bu konu ile ilgili olarak yetkili mercilere şikayette bulundunuz mu? Trabzon Şoförler Odası'na, Trafik Ekipleri Amirliği'ne şikayetlerimizi ilettik. Şoförler Odası Başkanı Sayın Turan Altuntaş'a ulaşmak mümkün değil zaten. Bu konuda kimseye cevap vermez, kimseyle görüşmez.

Dolmuşçularımıza yardımcı olun diyor. Şu sokaklar onların dolmuşlarına nasıl yardımcı olacak? Burada vatandaş dolmuşlar yürüyerek evine gidemiyor, çocuğunu evine gönderemiyor. Trafik düzenlemeleri yapılırken kimlere danışılıyor? Bu konuda bilginiz var mı? Trafik düzenlemesini yaparken belediyelerimizin kimlere danışarak bu sokakları trafiğe açtığını bilmiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na bu soruyu yönelttiğimizde KTÜ’den ilgili ilim adamlarıyla görüştükten sonra bulunduğumuz sokağı trafiğe yönlendirdiklerini belirtti. Üniversitedeki ilim adamı benim sokağımda yaşamıyor ki, benim sokağımdan haberi yok ki. Gelsin üniversiteden bir profesör yollarımızda gezsin bakalım buradan aşağıya araç trafiğine müsaade eder mi acaba?

KAPI, PENCERE AÇAMIYORUZ

Mecburi yönlendirme olduğu için vatandaşlar burayı mecburen kullanıyor. Bu konuyu defalarca dile getirmemize rağmen buna hala bir çözüm bulamadık. Ayrıca ben İnsan Hakları Komisyonu’nda trafik komisyon üyesiyim. Biz bu konular hakkında Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı'na, ilgili kurumlara gittik, görüştük. Maalesef hala bir çözüm bulamadık. Mahallelerimizle ilgili yapılan trafik düzenlemelerinde ne sivil toplum kuruluşlarından ne de mahalle muhtarlarından görüş alınmamıştır. Zaten son dönemlerde muhtarlara hiçbir şey sorulmuyor, hiçbir konuda ilişki halinde olunmuyor ki.

CEZALAR CAYDIRICI OLMALI

Minibüslerin bu sokakları kaçak kullanmasının yegane sebebi ilgisizlik ve bilgisizlik. Genelde sokaklarımızı kullanan Özentaksi, Aydınlıkevler, Erdoğdu ve Fatih dolmuşları. Bilhassa Fatih dolmuşları. Onlar için burası kaçak yol. Hepsi geçiyor. Defalarca bunu ekipler amirliğine bildirdik. Geliyorlar caydırıcı olarak bir iki kere yolu kesiyorlar, ehliyetlerini, ruhsatı alıyorlar, cezası neyse yazılıyor ama insanlarımız hala kullanmaya devam ediyorlar. O insan o gün aynı yolu kullanmaya devam ediyor. Daha caydırıcı olması gerekiyor. Bunların ellerinden ehliyetleri alınıp araçları bağlanmış olsa bir daha buradan geçmezler. Birinin çocuğunun canı mı yanacak illa? Can yanmadan olmuyor mu? Devlet bu şehrin dinamikleri buna öncülük edecek. Bizim feveran etmemiz, bağırmamız kimsenin umurunda değil.

Kemerkaya Mahallesi kobay olarak kullanılmış 

Trafik konusunda Kemerkaya Mahallesi her zaman kobay mahalle olarak kullanılmış. Dünyanın hiçbir yerinde trafik terse akmaz. Ama bizim Maraş Caddesi’nde akıyor. Hiç kusura bakmasınlar. Dünyanın herhangi bir yerine gitsinler baksınlar, batıdan doğuya doğru aktığı nerde görülmüş? Sadece bizde var. Trafik düzenlemesi yapan büyüklerime sesleniyorum. Gelsinler yeniden bir düzenleme yapsınlar. Gazipaşa Caddesi’nin çift yönlü trafiğe açılması lazım. İnanın eskiden daha iyiydi. Meydan trafiğe kapatıldıktan sonra zaten trafik başlı başına sorun oldu. Boztepe Esentepe, Yenicuma mahallelerine ulaşım bir sorun artık. Şehirde de büyük bir trafik sorunu yaşanıyor. Günde acaba kaç araç trafiğe çıkıyor? Hepsi sorun, otopark sorun, trafik olduğu gibi sorun, sokaklarımız zaten daracık her sokaktan bir araç geçecek kadar yolumuz var. Araç geldiği zaman vatandaşların nasıl duvarın üstüne çıktığını mahallemize gelip görsünler. Vatandaş sıkıştığı için duvarın üzerine çıkıyor. Çocukların ayaklarının üzerinden geçiyor araçlar.

BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNSUN

Okulların açılmasıyla trafik sorunumuz iyice arttı. Taşımalı eğitim sistemiyle okula gelen çocuklar var. Zaten onları getiren araçlar minibüs değil resmen otobüs. Okul servisleri yasak olmasına rağmen okulların bahçesine giriyor. Öğrenciler içeri girmekte ve dışarı çıkmakta zorluk yaşıyorlar bu yüzden. Zaten okulların bahçesi dar, 13-14 servis aracı aynı anda okulun bahçesine giriyor. Çocuklar araçların arasından geçmek zorunda kalıyor. Çok tehlikeli bir durum. 


19 AYDIR GİDERLERİMİZ KARŞILANMIYOR

Büyükşehir belediyesi olduktan sonra muhtarların tüm giderleri Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanır diyor kanun. 19 aydan beri büyükşehir olmamıza rağmen hala bu mevzu sonuçlanmamıştır. Muhtarlar Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden aldığım habere göre Ortahisar Belediyesi'nde görüşülmüş, bilirkişi komisyonuna havale edilmiş fakat henüz bir sonuç alınamadı. Bundan sonra nasıl sonuçlandırılacak bilmiyorum. 19 aydır muhtarların giderleri karşılanmıyor. Büyükşehir olmamız bizi olumsuz şekilde etkiledi. Eskiden tek belediye ile tüm işler çözüme ulaşıyordu; şu an kiminle görüşeceğimizi, ne yapacağımızı bilmiyoruz. İki belediye de birbirine atıyor topu. Biz de ikilem arasında kalıyoruz.

DÜZGÜN ÇALIŞAN İKİ KURUM VAR

Önceden belediye birdi, şimdi iki oldu. Bir tane iken bizim bütün sorunlarımız çözülüyordu, iki tane olduktan sonra hiçbir sorunumuz çözülmüyor, sadece askıda kalıyor. Bütün muhtarlarımızın sorunları askıda şu an. Caddelerimiz Büyükşehir Belediyesi'ne, sokaklarımız Ortahisar Belediyesi'ne bağlı. Bana göre belediyede düzgün çalışan iki kurum var. Bir muhtar olarak gözlemlediğim kadarıyla, Temizlik İşleri ve Park Bahçe İşleri birimi iyi çalışıyor. Geri kalanın bütün işleri askıda. Hiçbir işi sonlandırılmış değil. Şu an belediyeler ile bütün sıkıntımız bu. 7 ay önce Öğretmen Sokak, Balıkpazarı Sokak, Şatıroğlu Sokak 3-35’e ayarlanacak şekilde yolları sağlı sollu kaldırım olacaktı. Balıkpazarı Sokak’tan başlayıp Şatıroğlu Sokak’tan çıkacaktı. Geldiler sadece ölçüm yapıp gittiler. Hala bekliyoruz, bir sonuç yok. Ne zaman başlanacağına dair bir bilgi de yok. Ölçüm yapıldıktan bir ay sonra başlanacağı söylenmişti. Aradan 6-7 ay geçti, hala bir çalışma yok.

TESADÜFEN YAŞIYORUZ

Sokaklarımız dar. Mahallemizde hem okullar hem de hastane var. Sokaklara bent koyulmasını talep ettik. Dört yere bent koyulmasını talep ettiğimiz halde yalnızca bir yere koyuldu. Diğerleri hala yapılmadı. Bu tamamen sorumsuzluk. Belediyenin her işi askıya almasından kaynaklanıyor bu durum. İnanın bu sokakta vatandaşlar olarak tesadüfen yaşıyoruz. Eğer insanlar, çocuklar Öğretmen Sokak, Balıkpazarı Sokak, Halkevi Sokak ve Şatıroğlu Sokak'ta ezilmiyorlarsa tamamen tesadüfendir. Umarım böyle bir şey olmaz ama bir gün burada birinin canı yanacak. Önlem alınması için illa birinin canının yanması mı gerekiyor?


EGZOZ DUMANI SOLUYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı bir sağlıkçı. Buradan geçen minibüslerden, dolmuşlardan, taksilerden çıkan egzoz dumanını ilkokula ve anaokuluna gelen çocuklar soluyor. Acaba kendi çocuğu olsa çocuğunu bu sokaktaki Dumlupınar İlköğretim Okulu’na gönderir mi? Anadolu Lisesi'nde o şartlarda kendi çocuğunu okutur mu? Gelsin evimde misafirim olsun bir akşam, sabah da memur olarak kafası zinde ve dinlenmiş olarak işine gitsin. Gidebilir mi? Burada araç trafiğinden dolayı sabaha kadar evlerin camları zangır zangır sallanıyor. Camı açamıyoruz, egzoz dumanı mahvediyor bizi. Dolmuş şoförleri de zaten 10-15 senelik dolmuşları kullanıyorlar, bunların gürültüsü ve egzoz dumanı yetiyor bize. Mahalleli olarak bu durumdan çok rahatsızız.

Trafik sorunu

Mecburi yönlendirme dolayısıyla Kemerkaya Mahallesi’nin araçlar tarafından kullanıldığını söyleyen muhtar Ali Aydın, geç saatlere kadar devam eden trafik yoğunluğunun mahalle sakinlerini rahatsız ettiğini, gürültü ve egzoz dumanı yüzünden kapı ve pencerelerini açamadıklarını belirtti. Aydın, dolmuş araçlarının yasak olmasına rağmen mahallelerini kullandığını, yolların dar olması sebebiyle vatandaşların araçlar geçerken yol kenarlarındaki duvarların üzerine çıkmak zorunda kaldığını anlattı. 2015-2016 eğitim -öğretim sezonunun başlamasıyla mahallelerindeki trafik sorununun arttığına dikkat çeken Aydın, yasak olmasına rağmen okul servislerinin okul içlerine alındığını, öğrencilerin birçok servis aracının arasından zorlukla geçtiğini ifade etti.

Arapsaçı

Aydın: En son yapılan trafik düzenlemesinden sonra mahallemizdeki trafik tamamen arapsaçına döndü. Kemerkaya Mahallesi’nde Dumlupınar İlköğretim Okulu, Kanuni Anadolu Lisesi, Sınav Dershanesi ve anaokulları yer alıyor. Dolayısıyla okul döneminde mahallemizde aşırı trafik yoğunluğu yaşanıyor. Sokaklarımız çok dar, araç trafiğinden vatandaşımız yürüyemiyor, çocuklarımız okula gidip gelemiyor maalesef. En son yapılan trafik düzenlemesinde mahallemizden yol istikameti verdiler. Şu an meydana çıkışı sadece Cumhuriyet Caddesi karşılıyor.

Tek yön olunca

Aydın: Cumhuriyet Caddesi bu konuda yetersiz kalıyor. Oradaki esnaf da bu durumdan rahatsız. Üst katlar konut, alt katlar iş yeri olarak kullanılıyor. Hiçbir iş yerinin kapısını açık bulamazsınız. Gazipaşa Caddesi gidiş geliş çift yöndü,tek yöne çevirdiler. Bütün yükü Cumhuriyet Caddesi’ne verdiler. Birçok kez gündeme gelmesine rağmen Gazipaşa Caddesi hala gidiş geliş yönünde trafiğe açılmamıştır. Vatandaş mahallemizde bulunan otoparktan aracını alıyor, daha sonra bizim sokağı kullanarak Cumhuriyet Caddesi’ne çıkıyor. Oradan meydana dönüş yapıyor, sonrasında Boztepe, Yeni Cuma, Esentepe istikametine gidiyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap