SON DAKİKA



Haber > Trabzon > YAŞAMA BAĞLAYAN KAHRAMANLAR!

YAŞAMA BAĞLAYAN KAHRAMANLAR!

26 Mart 2018 Pazartesi - 13:08




Gece gündüz demeden vatandaşın imdadına yetişiyorlar.





112 Acil Servis Hizmetlerinin getirdiği sorumlulukları ve hassasiyetleri perde arkasındakilerden dinledik. Onlar zamanla yarışıyor ve tüm zorluklara göğüs gererek insanları yaşama bağlıyorlar.

Trabzon İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sağlık, İlaç, Tıbbi Cihaz ve Acil Sağlık Hizmetleri  Başkanı  Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu ve Trabzon İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Yusuf Eray Uslu 112 Acil sağlık hizmetlerinin işleyişi ve zorlukları hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundular.

Trabzon İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Yusuf Eray Uslu, ambulansın hastaları hastaneye götüren bir taşıt olmadığını, ilk müdahalenin yapıldığı tıbbi ekip ve ekipmanı sahaya taşıyan araç olarak düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Trabzon trafiğini 112 Acil servisin çalışmaları yönünden değerlendiren Uslu, sürücülere ambulansa yol vermeleri konusunda titiz davranmaları çağrısında bulundu. Trabzon’daki trafik akışının özellikle kendileri için önem arzettiğini belirten Uslu, Trabzon trafiğindeki altyapı çalışmalarının sonlanmasını heyecanla beklediklerini söyledi ve Hızırbey Heliport alanında bulunan ambulans helikopter ve vakalara yönlendirilmesi hakkında da bilgi verdi.

İşte Çakıroğlu ve Uslu’nun açıklamaları: BİLİNÇ ŞART “Hastalara ulaşma sürecimizde ilk olarak çağrı merkezimize gelen çağrılar değerlendiriliyor. 2017 yılında çağrı merkezimize toplamda 690 bin çağrı geldi. Çağrı merkezimize düşen her bir gereksiz çağrı başka bir hastamızın yaşam hakkına engel olabilir. Bu anlamda bir bilinçlilik şarttır. Merkezimiz acil sağlık çağrıları için aranmalıdır.

HEYECANLA BEKLİYORUZ


“Bilgilerin aktarımından sonra ambulansın olay yerine hareketi başlar. İl genelinde 35 istasyonumuz var. Trabzon merkezde 9 kara ekibimiz var. Vaka olayın olduğu adrese en yakın noktadaki istasyona verilir. Bazı durumlarda en yakın noktadaki ekip bir başka vakada olabilir. Bu sefer de yakındaki diğer ekipler yönlendirilir. Burada vatandaşa ulaşma noktasındaki en önemli unsur trafiğin durumudur. Malum Trabzon’da trafiğin sorunlu olduğu noktalar var. Bu sebeple devam eden altyapı çalışmalarının bitmesini heyecanla bekliyoruz. Burada her birimize görev düşüyor. Ambulansa uygun şekilde yol vermek hastaya ulaşımda kolaylık sağlıyor. Trafikteki şoförlerimiz ambulansa yol verme noktasında duyarlı olmalı çünkü ambulanstaki hasta belki de kendi yakını olabilir.”

BÜYÜK BİR ÇABA VAR

Trabzon İl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sağlık, İlaç, Tıbbi Cihaz ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Yavuz Çakıroğlu, “112 Acil Sağlık hizmetleri çok özel bir kuruluş. Bu meslek teşkilatının arkasında büyük bir iş gücü ve organizasyon yatmakta. Kimse bu organizasyonun arka planını bilmiyor. Tüm sağlık personeli özeldir ancak; 112 Acil servis elemanları çabalarından ötürü daha özel” dedi. Çakıroğlu, acil durumlarda saniyelerin dahi önemli olduğunu belirterek, “Kara ve hava ambulanslarıyla hastalarımıza en hızlı şekilde ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için de tüm halkımızdan destek istiyoruz. Özellikle trafikte ambulanslara dolayısıyla yaşama yol vermelerini bekliyoruz”  diye konuştu.

ZAMANLA YARISIYORUZ

“Ambulanslarda paramedik, ATT ve sürücü olmak üzere en az 3 personel bulunur. Ambulans hastayı hastaneye taşıyan bir taşıt değil de olay yerindeki vakaya ilk müdahaleyi yapmak için sağlık ekibini ve ekipmanını getirmek için kullandığımız bir araçtır. Biz ambulansın bir taşıt olduğu algısını yıkmak istiyoruz. Biz hastaya ilk müdahaleyi yapmak için zamanla yarışıyoruz. Olay yerine vardığımızda ise ilk müdahaleyi yaparız, ardından da hastanın hastaneye götürülmesini değerlendiririz. Hastaneye gidiş noktasında hastaların bazen gidilecek hastaneye karar vermek gibi bir istekleri olabiliyor ama bu noktada ekiplerimiz en doğru kararı vereceğinden hasta ve hasta yakınlarından anlayış bekliyoruz.”


MOTOSİKLET AMBULANS YAYGINLAŞMALI

“Şehrimizde bir de motosiklet ambulansımız var ve Sağlık Bakanlığımız bunu yaygınlaştırmaya çalışıyor. Motosiklet ambulansın en önemli özelliği trafik sıkışıklığını hızlı aşabilecek olmasıdır. Motosiklet ambulansımızın olay yerine gitmesi orada ilk yardım bilen bir sağlık personeli olmasını sağlamaktadır ve bu da ciddi bir katkıdır. Bunun dışında bir de hava ambulansımız var, ambulans helikopter dediğimiz. Helikopter ambulansların görevlendirmeleri iki aşamadan geçer; ilki tıbbi değerlendirme, ikincisi ise ulaşım bakımından değerlendirmedir.”

HAVADA DOĞDU: ADI SEMANUR

“Ambulans helikopterde görevlendirmeyi komuta merkezi belirler ama meteorolojik koşullar, uçuşun uygun olup olmadığı gibi koşullar da pilotların görev sorumluluğu dahilindedir. Bölgemiz sisli, yağışlı olduğu için bazı durumlarda kısıtlılıklar da söz konusudur. Bu anlamda ulaştığımız ve unutamadığımız vakalarımız var. Örnek olarak kış döneminde Çaykara ilçemize bağlı bir köyde yollar kapandı. İş makineleriyle açılmasının 4 gün sürebileceği söylendi. Hastanın düşmeye bağlı kırığı vardı ve köy halkına bir alanda karı çiğnetip bölgeye inmiştik. Aksi halde hastamızın hastaneye ulaşma şansı olmayacaktı. Bu da helikopter ambulansların vazgeçilmez olduğunun bir göstergesidir. Bir de geçenlerde Şebinkarahisar ve Alucra ilçelerinin birinden aldığımız doğum vakası... Kadın, Giresun merkeze nakledilirken havada doğum yaptı. Bebeğimizin ismi Semanur. O da unutamadığımız bir andır. Zaten helikopter olması nedeniyle her vakayı özellikli kılıyor.”

74 BİN 800 VAKAYA ULAŞTIK


“2017 yılında 74 bin 800 vakaya ulaştık. Vakalara ulaşmada Sağlık Bakanlığımızın hedefi kentsel noktalarda her yüz hastadan doksanına ilk 10 dakikada ulaşmaya çalışmaktır. Biz il olarak bunu genelde sağlayabiliyoruz. Karadeniz Bölgesi’nin dağlık yapısı dolayısıyla kırsal kesimdeki adreslere ulaşmamız zor olabiliyor. Trabzon’da bir de arazi yapısı bizi zorluyor. Hem ekip hem de hastanın güvenliği için güvenli bir seyir olmak zorunda, dolayısıyla bunu sağlamak için de süre uzayabiliyor. Süre, her bir vakanın bulunduğu adres ve istasyona uzaklığına bağlı olarak değişebiliyor.”

ÇOK BAŞARILI BİR SİSTEM

“Türkiye’de ambulans helikopterler 17 bölgede 18 helikopterle hizmet veriyor. Trabzon’daki helikopter ambulans Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Giresun illerine hizmet veriyor. Ambulans helikopterlerimizde kaptan pilot, hekim ve paramedik personellerimiz bulunuyor. Bugüne kadar ambulans helikopterimizi Tonya, Vakfıkebir, Of, Çaykara gibi ilçelerde ya da yaylalardaki vakalarda daha ağırlıklı olarak kullandık. Hatta yaylalardaki vatandaşlarımız bu durumu daha iyi özümsemiş durumda. Dünya üzerinde 4-5 ülkede hava ambulansı var ve yalnızca bizdeki ücretsiz. Helikopterin yetki alanları 200 kilometrelik menzile göre belirleniyor. Buna göre bölgeler oluşturuluyor. Hava ambulans sistemi Türkiye için çok başarılı bir sistem. Trabzon’da 2017 yılında 204 görevlendirme var, toplamda da 184 hastanın transferini helikopterle sağladık. Görevlendirmenin biraz daha fazla olmasının asıl sebebi ise ambulans helikopterimizi organ nakli gibi faaliyetlerde kullanmamızdır.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap