SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Yıllarca Trabzonlu böyle zehirlendi

Yıllarca Trabzonlu böyle zehirlendi

27 Kasım 2016 Pazar - 10:33




Gazetemizin gündeme getirdiği “Çimento fabrikası kaçak çalışıyor” haberi büyük yankı uyandırdı. Vatandaşların olumlu tepkilerinin ardından uzmanlar da





TRABZON - Trabzon’un Ortahisar ilçesi Değirmendere Vadisi’nde bulunan ve yıllarca vatandaşın kabusu haline gelen çimento fabrikasının çevresel etkileri her zaman tartışma konusu oldu. Uzmanlar ise çimentonun her aşamasının zarar verdiğini açıkladı. Çevre Sağlığı Uzmanı Kadir İskender, “Çimento fabrikası emisyonu hava kirliliğine, hava kirliliği de başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere çok sayıda hastalığa, hastalıklar nedeniyle hastane başvurularında artışa neden olur. Hava kirliliği her yaştaki insanı olumsuz etkilemekle birlikte, çocukları, yetişkinlere göre çok daha fazla etkiler” ifadelerini kullandı.

ÇİMENTONUN SAĞLIK ETKİLERİ

Çimento fabrikası emisyonunun, sadece çevreyi kirletmekle kalmayıp alerjiden ölüme kadar uzanan bir yelpazede insan sağlığını da olumsuz etkilediğini belirten İskender, “Çimento üretim sürecinde oluşan emisyon, insanların farklı organ ve sistemlerini etkiler. Çok sayıda kirleticinin bulunduğu üretim sürecinde çalışan işçilerde mesleksel kanser de içinde olmak üzere çeşitli hastalıklar bildirilmiştir. İşçilerdeki sağlık sorunlarını inceleyen çalışmalar belli başlı hastalık ve sistemler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Çimento fabrikası emisyonu başlıca; solunum sistemi hastalıkları, kanser, kalp hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, alerji ve enfeksiyon hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu çalışmada çimento fabrikası sağlık etkileri, solunum, dolaşım ve sindirim sistemlerine olan etkileri üzerine yoğunlaşmış, bunun dışında kalan etkileri diğer sağlık sorunları başlığı altında toplanmıştır” şeklinde konuştu.

YOĞUN TÜKETİM

Enerjinin yoğun tüketildiği çimento üretiminde enerji kaynağı olarak genellikle kömür kullanıldığını da belirten Çevre Sağlığı Uzmanı İskender, “Kullanılan kömür miktarı da azımsanamayacak kadar çoktur. Çimentonun her 900 gramı için 450 gram kömür yakıldığı hesaplanmaktadır. Bu da her bir torba çimento üretmek için yaklaşık 25 kg kömür yakıldığı anlamına gelir” ifadelerini kullandı. İskender ayrıca, “Çimento fabrikası emisyonu; sadece hava kirliliğine neden olmakla kalmayıp küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları, biyolojik çeşitlilik kaybı, azalmış ürün verimliliği ile sonuçlanan yerel ve küresel çevre etkisine sahiptir. Çimento üretimi ile oluşan toz ve gaz emisyonu çevre sağlığı için zararlıdır” şeklinde konuştu


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap