SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > BÜYÜKLİMAN’A PROJE

BÜYÜKLİMAN’A PROJE

25 Mayıs 2018 Cuma - 01:05








Adaylar belirlendi, seçime çeyrek var.  Zaman proje vakti.

Vakfıkebir, Tonya, Beşikdüzü, Çarşıbaşı ve Şalpazarı ilçelerinin toplamıdır Büyükliman. Vakfıkebir, bundan 50 yıl önce otelleri, pazarları, Fiskobirlik’i, restoranları, iskelesi, tüccarları ile namlı bir ilçe iken bu kültürün ve ekonominin arkasını getiremedi.

Projelere dönelim.

BİR

En az 40 yıldır konuşulan ve yılan hikayesine dönen Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi derhal büyük bir seferberlik ile hizmete açılmalı. Ancak ne yazık ki Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı web sayfasında hala “kamulaştırma aşamasında” olduğu belirtilmektedir. İsteyen Bakanlığın internet sitesine bakabilir. Bilgi yanlış ise düzeltilmeli.


Vakfıkebir’de ortaokul olmayınca ilçenin ileri gelenleri eğitim için 1948-1949 özel ortaokullarını kendileri açtı. Şimdiki yöneticiler bir organize sanayi bölgesi yapamadı.

İKİ

Büyükliman’a ikinci organize sanayi bölgesi şart. Organize sanayi bölgesinin adı “JERSEY” olsun. Bu organize sanayi bölgesinde sadece süt mamulleri işleyen KOBİ’ler yer almalı. Yetmez!

 

 


 

Laboratuvarlar, genetik araştırmalar, verimlilik, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, gıda mühendisleri hepsi harıl harıl organizede bölge hayvancılığını geliştirmek için az uyuyarak çok çalışmalı. Jersey Organize’de sanayi, bilim, halk, üniversite iç içe. Bir tarafta süt işlenirken bir tarafta uzmanlar Karadeniz ve Türkiye hayvancılığını geliştirmek üzere akıl üretmeli.

ÜÇ

Büyükliman turizmde geç kaldı. Gecikmeden Büyükliman turizm master planı çıkarılmalı. Büyük oteller ile tek taraflı sermaye kazancı yerine halkın kazandığı bir turizm modeli esas alınmalıdır. Kısaca Büyükliman sadece 15 dakika durulup ekmek ve peynir alınan yer olmaktan çıkmalı. Komik ve hayal gelmesin, turistler Vakfıkebir’de iskelede denize girmeli. Rahmetli R. Yazıcıoğlu Vali gibi yöneticiler de buna örnek olmalı.

DÖRT


Bir marka olan tereyağını dünya markası yapmak zorundayız. Bölgenin tereyağı dünyanın en ünlü tereyağı listesine girmeli. Az ama kıymetli olmalı. Tıpkı Osmanlı sarayına Tonya’dan giden tereyağları gibi. Fransız tereyağı meşhur ise, Türkiye’nin meşhur tereyağı neden Büyükliman’dan çıkan markalardan olmasın? Eskiden olduğu gibi buradan tereyağı ihraç etmeliyiz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap