SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > ERKEN DEĞİL - ACİL SEÇİM

ERKEN DEĞİL - ACİL SEÇİM

23 Nisan 2018 Pazartesi - 06:50








9Nisan 2018 tarihli bu köşede yayınlanan yazımın başlığı "Erken Seçim Yapraklar Düşerken"... Aynı yazıda birkaç hafta içinde ‘MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir - iki hafta içinde grup toplantısında erken seçim çağrısı yapar’ demiştik. Yanıldığımız sadece erken seçim tarihi oldu. Bu tarih herkese sürpriz oldu. Hatta AK Parti ve MHP milletvekillerine dahil. Erken seçim olacağını ve Devlet Bahçeli'nin grubunda bunu açıklayacağını aynen isabet ettik. Bu seçime erken seçimin ötesinde acil seçim dersek yanlış ifade kullanmış olmayız. Siyasi rakiplere aman vermemek, kısmen de olsa eksik hazırlıkla yakalamak. Bilhassa ittifak yapma fırsatını zamana harcamak. Üç Y ile mücadeleyle gelindi bu günlere. Örtülü yasak hiçbir zaman fayda vermez. Siyaset sınırını çizmek, siyaset alanını daraltmak güce güç katmıyor. 28 Şubat siyaset alanını daraltmak için belli kesime yapılmıştı. Alanı daraltılanlar 2002’den beri alanı kontrol ediyor.

PARTİLERİN DURUMU

MHP, geçen haftalarda yazdığım gibi şimdiden seçimin en kârlı partisi. Baraj korkusu yok. MHP’nin seçilme barajı sıfır, AK Parti seçmeni oy verecek MHP barajı aşacak. Eğer seçmen kendi oyu ile başka parti istifade etmesin düşünürse durum başka sıkıntılara yol açabilir. Son anketlerde gri denilen alanda bulunan partisinin değiştirilecek seçmen % 45 oranında. 2002 dahil son 4 seçimi Devlet Bahçeli'nin isteği ile yapılmıştır. Bu seçimde olduğu gibi. MHP'nin seçmen profili bakımından en çok oy kaybı olacağı parti İYİ PARTİ’dir. İYİ PARTİ hakkında seçime girme veya girmeme kararı girme yönünde verildi. İYİ PARTİ seçime girmezse veya engellendi diye bir tartışma olsa idi ne olur? El cevap MAĞDUR duruma sokulmuş olurdu. Kimse kârlı çıkmazdı. Siyaseten güçlü olanlar güç kaybeder. İYİ PARTİ bir başka parti ile ittifak yaparak Meclis’te girerdi. CHP ve Kılıçdaroğlu kimsenin beklemediği ŞAHMAT yaptı. 15 milletvekilini İYİ Parti'ye vererek yeni oyun kurucu oldu. Kemal Kılıçdaroğlu bugün ayrıca eski Genel Başkan Deniz Baykal'ı ziyaret ederek parti içi dengeleri tutmaya çalışıyor. Ayrıca Saadet lideri Temel Karamollaoğlu'na ziyaret programı bir çay içme programı değil. Kemal Kılıçdaroğlu belli ki muhalefeti ittifak ve cumhur adayı konusunda ikna etmede birleştirici ve oyun kurucu olmaya çalışıyor. CHP seçimi gönülden isteyen bir parti görüntüsü veriyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu bu seçimin büyük bir fırsat olduğunun güçlü bir bilincinde. Önce cumhur adayı arayışları içinde, milletin sevdiği, tanıdığı ve her kesimden oy alabilecek aday istiyor. Diğer taraftan, partideki farklı görüşleri ikna etmeye çalışıyor. Galiba belli mesafe aldı. Parti Meclisi Üyesi Zeki Kılıçaslan, katıldığı bir televizyon programında, ‘CHP tabanı Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vermedi mi, kazanacak en güçlü adaya niye oy vermesin?’ dedi. CHP daha çok cumhur seçimine odaklanmış.

AK PARTİ

AK PARTİ'nin en büyük rakibi AKP'liler. Partinin kuruluş ve sonraki dönemlerinde bulunan çile yolcusu olmuş AK Partililer mutsuz muhafazakarlar sınıfında. Belediyeler, bilhassa büyük illerdeki il ve ilçe belediyeler de bu seçimlerde kantara çıkacak. AK Parti ilk defa yorgun olarak bu seçime girecek. AK PARTİ'nin en büyük sermayesi yine Cumhurbaşkanı Tayyip Bey.


SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi bu seçimlerde psikolojisi en rahat parti. Hatta seçime en hazır parti diyebiliriz. İl, ilçe, kadın ve gençlik teşkilâtı ile. Gençlik teşkilatı Türkiye'nin en iyi organize olmuş durumda. Ev toplantıları okul ve üniversite yapılanmaları hazırır diyor. Burada arzu, aşk, gönül, özgüven, samimiyet ve Allah rızası var. En avantajlı durumları millete hesap verecek milletvekilleri yok. Sosyal medya vekilleri yok. Toplumda son dönemlerde Bilge Başkan Temel Karamollaoğlu sayesinde Saadet Partisi’ne güven duygusu oluştu. Hiç Milli Görüş partilerine oy vermemiş seçmen ikiye ayrılıyor: 1. Saadet Partisi’ne oy vereceğim. 2. Saadet Partisi’ne oy verebilirim. Saadet kurulduğundan beri ilk kez bu psikoloji oluştu. Temel Karamollaoğlu'na adalet söylemi ciddi alıcı buluyor.

YENİ SEÇMEN

Yeni seçmen 1.5 milyon civarında söyleniyor. İlk kez oy kullanacak seçmenin, 16 Nisan referandumuna o günün yeni seçmeni % 62 hayır oyu verdiği araştırmacılarca söyleniyor. Bakıldığında AK Parti her ile üniversite, bazı ilçelere yüksek okul yaptı. Bütün gençliğe okuma imkânları sundu. Sosyal aktiviteyi, şehirciliği sundu. Referandumda genç nüfus çoğunlukla hayır verdi. Gençliğin beklentilerini, toplumun beklentilerini karşılayacağı inandıracaklar, hukuk dilini iyi kullanacaklar artı bir öne geçme şansları olacak. Son anketlerde halkın beklentisi % 70 hukuk ve adalet çıkıyor. İşsizlik, yolsuzluk ve dış politika bile geride kaldı. Millet bu seçimlerde kutuplaşma ve gerilim üsluplu istemiyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap