SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İKLİM VE SPORTİF GÜÇ

İKLİM VE SPORTİF GÜÇ

27 Nisan 2018 Cuma - 04:30








                   Havanın ve iklimin insan organizması üzerinde en fazla müessir olduğu devrenin, bilhassa sporcuların formlarının zirvesinde bulundukları zaman olduğu bilinmektedir.

                  İklimin insan üzerinde negatif etki yapan faktörler gayet kompleks olup, hava ısısı, havanın nemi, rüzgarlar ve güneş ışınlarının durumudur.

                  Kondisyon, subjektif mukavemet ve aklimatizasyon gibi ferdi davranışlar burada mühim rol oynar. İnsan organizması bulunduğu ortama adapte olabilmek için direnç göstermesine rağmen, farklı iklim, vücut mukavemetini hissettirir bir şekilde etkileyecektir.

                   Antrenmanlardaki yorgunluk ve kas metabolizması, bariz şekilde etkilemeye tabidir. İklim tesiri öncelikle sinir sistemine etki yapmaktadır. Örneğin; rutubette sıcak iklimde ölü nokta daha süratli ve kuvvetli olarak görünmektedir. Böyle havalarda herkes, ama bilhassa sporcular hassastırlar, bu şartlar altında kolayca sür antrene olabilmektedirler.

                 İklim şartları sporcunun sür antrene olmasını süratlendirdiği gibi bazen de onu önleyebilir. Bu konuda giyilen spor giysilerinin meydana özel mikro klimanın mühim rolü olduğu da bilinmektedir. Her sportif efor için mühim faktörlerden biri de adaptasyon ve aklimitizasyon için her (1000) metrede yükseklik farkına karşı 1 ile 3 günlük latent bir devreden sonra meydana geldiğini tecrübelerimizden bilmekteyiz.


                 Bunun için spor seyahatlerinde yarışmanın yapıldığı yerlerde ya da aklimitizasyon için yeterli süreyi hesap ederek gitmeli veyahut yarışmadan hemen önce oraya uçarak sporcunun formunda, iklime bağlı düşüklüğü zamana bırakmalıdır.

                İklim faktörlerinin en bariz etkilerini aylık ve günlük güç düzeninde gösterdiklerini yine tecrübelerimizden bilmekteyiz. Optimal güç zirvesi günlük düzende saat 10-11 ve 16-18 saatler arasında bulunur. Bu rakamların arası sıcak havalarda açılır, soğuk havalarda daralabilir. Aynı durum mevsim düzenleri içinde de söz konusudur.

                Sonuç olarak gücü artıran ve azaltan faktörleri bilgili, bilimsel çalışma yapabilen teknik direktörler çok iyi takip etmesini müsabakanın seyrini olumlu yönden etkilemektedir. İyi takip, güç artırıcılar, nisbi kuruluk yüzde 50'nin altında nem, ılık hava optimum 17-25 derece arasında gücü artırır. Gücü azaltıcı faktörler ise, yüksek nem, sis, gibi dolaşım sisteminde aşırı yükselme, aşırı soğuklukta ise siprintlerde yaralanma tehlikesi olduğundan sporcular ısınmayı uzun tutmalıdırlar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap