SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > MUCİZE BİTKİ: KENEVİR (2)

MUCİZE BİTKİ: KENEVİR (2)

15 Mayıs 2018 Salı - 04:25








Doç. Dr. Aytaç, Fransa'nın hem tohumculuk hem de endüstriyel anlamda kenevir üretiminde dünyada birinci sırada yer aldığını belirterek, "Ondan sonra Çin ve İsrail geliyor. Kanada’yı da unutmamak gerekiyor. Bu ülkeler özellikle ilaç üretimi konusunda çalışıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde kanunlar çıkartılarak kenevir ekimi artırılıyor. Yani dünya bu konuda tırmanışta bizim ucundan onları yakalamamız lazım. Kenevirle ilgili kanunlarımızı yenilememiz lazım" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Aytaç, esrarsız kenevir tohumu üretebileceklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Esrarı çok az üreten kenevir çeşitleri dünyada var. Biz mısır gibi keneviri tarlaya ekeriz, alıp kötü amaçlı kullanmak isteyen, hiçbir fayda sağlayamaz. Çünkü bunların içinde uyuşturucu madde özelliği çok az, buna endüstriyel kenevir çeşidi diyoruz. Avrupa'da 58 tane esrarı çok düşük kenevir çeşidi var ama bizim ülkemizde yok. Biz üniversite ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak ortak bir çalışma başlattık, birkaç yıl içinde esrarsız kenevir tohumu üreteceğiz. Sera ve laboratuvar şartlarında hemen hemen her bitkiyi analiz ediyoruz. Üç yıl içinde Türkiye'nin milli kenevir tohumu çeşidini çıkaracağız. Bunu çıkardığımız zaman olayın narkotik boyutunu değil, faydaları boyutunu konuşacağız."

Samsun'da 2 gün süren panele İstanbul’dan eski milletvekili mühendis Yalçın Koçak başkanlığındaki bir heyet de katıldı. Koçak keneviri ilk olarak danışmanı olduğu İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gün boyu süren bir çalışma ile gündeme getirmişti. Daha sonra Kastamonu Üniversitesi’nde son olarak Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde gündeme taşıdı. Panelin ardından Samsun’un Vezirköprü ilçesine geçtik, Narlısaray Mahallesi'nde (köyünde) şimdiye kadar bir kişinin ektiğini kenevir tarlalarının bu yıl 27’e çıktığını öğrendik. Bu tarlalar 5-10 dönüm arasında değişiyor.

Bu arada geçen yıl bir genelge ile 19 ilde kenevir ekimine izin verilmiş, ancak ekimi çok disiplin altında tutuluyor.


19 il arasında Ordu da var, Trakya bölgesi yok.

Not: Kenevirin ne olduğunu, sanayide nasıl kullanıldığını, kanser tedavisinde üzerinde çalışıldığını... öğrenmek için Hürriyet yazarı Yalçın Bayer’in önceki Perşembe ve Cuma (3, 4 Nisan Yeter Siz Milletin) günlü yazılarını mutlaka okumalısınız. Konsept danışmanı Dr. Yalçın Koçak’ın olarak yer aldığı Erdem Ulaş’ın ‘Mucize Bitki Kenevir’ kitabınıda temin etmek için www.kenevirturk.com’dan bilgi alabilirsiniz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap