SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Sağlık açısından spor

Sağlık açısından spor

23 Şubat 2018 Cuma - 06:30








Yarışma olarak spor, genel hareketlilik ve egzersiz hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Spor psikolojik, sosyal ve ekonomik boyutları olan bir olgu. Spor toplumların kültüründen ayrı düşünülmemektedir. Çok önceden beri minimal düzeyde bile olsa, fiziksel aktivitelerin organizma için gerekli olduğu görüşü, gerek tıp gerek bedeni eğitime konularında karşımıza çıkmaktadır.

Değişen şartlar nedeniyle, hareketlilikten uzaklaşan bireylerin son yüzyılda hastalanma oranı bilim adamları tarafından yüksek oranda olduğu salık verilmektedir. Yarışma amacı dışında yapılacak her türlü fiziksel işin organizmaya yüklenmesi farklıdır. Modern dünya devletleri gözetimi ile spor konseyleri oluşturup, egzersize katılan kitleleri artırma çabası içine girmişlerdir. Avrupa devletleri bu konuda örnek gösterilebilir.

Spor hekimliliğinin çalışma alanına, her yaştan ve cinsten tüm sağlıklı ve sağlıksız kişiler girmektedir. Konunun yalnızca tıp bilimine spora uygulanması şeklinde değil, aynı zamanda egzersizlerin sağlığı korumada ya da bazı hazırlıklarda işlev gördüğünü düşünmek gerekir. Sağlık konusunda uygulanacak egzersizlerin, belirli prensiplerin (süre, şiddet, sıklık) ışığı altında yapılması optimal yararın sağlanmasında rolü büyüktür.

Düzenli spor yapan birey, kendisi ya da çevresiyle ilgili olarak çalışmalarını, dinlenmesini zamanlamasını, beslenmesini, alışkanlıkları ergojenik yardım alarak kullandıkları genel vücut bakımı, doping, alkol, sigara kullanışı gibi konular, spor hekimi tarafından kesinlikle incelenmesi şarttır. Bazı ferdi sporlarda sikletlerde kilo düşme sorunununda burada ele alınmaktadır.

Başka bir konuda, spor yapılan yer (salon, havuz vb.  ortamlar, soğuk, sıcak, nemli) bireylerin kullandığı soyunma odaları, tuvaletler gibi yerler, bilhassa, yakın temas sporlarında, tehlikeyi önleyecek araç gereçler, sağlık açısında olmazsa olmazlardandır.


Spor sağlık açısından olsun, yarışma açısından olsun, spor, hekimliğinin kapsamlığına giren farklı bilim alanları bulunmaktadır. Bu multi disiplinler, özellikle bir doktrin yapı oluşturmaktadır. Fonksiyonel anatomi, egzersiz fizyolojisi ve biyokimyası, spor psikolojisi, spor travmatolojisi bilgisi, beslenme ve benzer konuların temelini oluşturmaktadır.

Bu kriterler hangi sporu yaparsanız yapın, yani, ister yarışma sporcusu olsun, isterseniz vücudun direncini canlı tutmak için olsun, uygulandığında büyük ölçüde yararı görülecektir.

Afrin Zeytin Dalı Operasyonu'nda şehit düşen askerlerimize, Allah (C.C)'tan rahmet, kederli ailelerine ve Türk milletine başsağlığı dilerim. Gazi ve yaralı olan askerlerimize de acil şifalar temenni ederim. Selam olsun vatan için, bayrak için, ezan için toprağa düşmüş askerlere.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap