SON DAKİKA



Haber > Olaylar ve Yaşananlar > Olaylar ve Yaşananlar | 30.07.2024

Olaylar ve Yaşananlar | 30.07.2024

30 Temmuz 2024 Salı - 09:03




Olaylar ve Yaşananlar | 30.07.2024





AYM ÇIK DİYOR İKTİDAR KAL!

Dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip yerlerinden biri Artvin Cerattepe, 2016 yılında Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır şirketinin bölgede madencilik çalışmalarına başlayacağını duyurmasıyla Türkiye’nin gündemine oturmuştu. AYM’nin kararına göre 8 yıllık talandan sonra Cengiz Holding’in Cerattepe’den çıkması gerekiyor. Ancak AK Parti iktidarı, Cengiz Holding’e yeni bir maden sahası, halka da yeni bir mücadele alanı açtı bile. Holding, Artvin’de 10 köyü içine alan, 2 bin 704 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden arayacak. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, altın ve bakır ile birlikte çok sayıda madeni kapsadığını ve madenciliğin doğal bir çıktısı olan asit maden drenajı ve ağır metallerin tüm ekosistemi ve özellikle sucul ekosistemi bütünüyle kirleteceğini söyledi. Arhavi’nin yüzde 80’i, Hopa’nın yüzde 86’sı madenciliğe ruhsatlı. AKP ve güç verdiği sermaye memleketin doğasını yok ede ede ilerliyor. Hesabı da tercihi de hiç değişmiyor.

EMEKLİYE TEK SEFER MÜJDESİ!




Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı, birçok emeklinin yaşam koşullarını zorlaştırıyor. 10 bin TL maaşla geçinmek oldukça zorken, emekliler Temmuz ayında yapılacak zamla bir nebze olsun rahatlamayı umuyorlardı. Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24,73, memur emeklilerine ise yüzde 19,31 zam yapılmıştı. Ancak bazı emeklilerin kök aylıkları 8 bin TL'nin altında olduğu için bu zamdan faydalanmaları mümkün olmadı. Hükümet, bu durumu göz önünde bulundurarak en düşük emekli aylığını 12 bin 500 TL olarak belirledi. Ancak, birçok emekli, açlık sınırının 21 bin TL'ye yaklaştığı günümüzde verilen 12 bin 500TL'lik emekli aylığının yetersiz olduğunu vurguladı ve bu rakamın asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, tüm emeklilere belirli bir miktarın verileceğini duyurdu ve “Ocak ayına kadar tek seferlik bir ödeme yapılabilir. 5 bin veya 10 bin TL aralık ayına yakın bir sürede bu tür bir uygulama gerçekleşebilir” dedi.

SOKAKTA İSYAN VAR!




Trabzon’da kime yerel ve ulusal gündemi sorsak verilen cevap aynı. Tek dert geçim, tek dert ateş pahasına dönen
piyasalar. KAMU-AR’ın dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda ile beslenmenin yanı sıra diğer temel ihtiyaçlarını da karşılayabilmesi için yapması gereken harcamaları dikkate alarak hesapladığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasına göre açlık sınırı bu yıl sonuna kadar 17 bin 2 lira olarak uygulanacağı kesinleşen asgari ücretin 3 bin 774 lira üzerine çıktı. Asgari ücret 62 bin 302 liralık yoksulluk sınırının sadece yüzde 27’sini karşılayabiliyor. 12 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli aylığı ise açlık sınırının ancak yüzde 60’ını karşılıyor. 

YAZ SEZONUNDA OLDU MU BU İŞ?




Trabzon’da Ortahisar-Kanuni Park bölgesi yeni Valilik binasının olduğu alan tadilattan geçiyor. Yollar araç ulaşımına kapalı. Bu şehirde zaten yık-yap yeniden yık yeniden yap anlayışına alıştık. Şehir olmuş deneme tahtası. Nasıl olsa kimsenin itirazı, tepkisi yok, ses çıksa da kimsenin aldırış ettiği yok. Yaz sezonu turizm sezonu, o bölgede tarihi yapılar var, park var, konsolosluklar var, valilik var, diyanet var. Ve elbette esnaf var. Herkes perişan ve mağdur. Kaç gündür tadilat devam ediyor, ne zaman biteceği de belli değil. Kaldırım tadilatı binaların giydirilmesi ve diğer eksikler tam da bu mevsime denk düştü. Üstelik çalışma gündüz, akşam serinliğinde değil. Anlamak ve anlatmak mümkün değil.

KARADENİZ KADINININ GURURU

AK Parti’nin yerel seçimde İstanbul için aday çıkardığı ancak seçilemedikten sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na atadığı Murat Kurum, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Rize'ye geldi. Burada Murat Kurum’a Ayşe Yüksel adlı yaşlı bir kadın emekli ve dul maaşlarındaki farkın neden yatırılmadığını sordu. Bunun üzerine kadınla kısa bir süre sohbet eden Kurum, Yüksel’e alışveriş kartı vermek istedi. Yüksel ise "Benim bir şeye ihtiyacım yok, ihtiyacı olana ver" diyerek kartı almadı.




HABER MERKEZİ
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap