SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Uykusuzluk çekenler dikkat! Çaresi onda, günde 20 dakika yapın

Uykusuzluk çekenler dikkat! Çaresi onda, günde 20 dakika yapın

24 Haziran 2023 Cumartesi - 13:25




Uykusuzluk çeken kişi sayısı her geçen gün artıyor. Son yapılan araştırmaya göre haftada 150 dakika egzersiz yapanlar daha erken uykuya dalabiliyor.





Uykusuz geçen bir gecenin ardından birinin isteyeceği en son şey yataktan kalkıp koşuya çıkmaktır. Ancak, düzenli egzersizin uyku yoksunluğunun etkilerine karşı koruyabileceğini gösteren yeni bir araştırmaya göre, tam olarak yapmanız gereken şey bu.

Günde 6 saatten az uyumak sağlıksız kabul ediliyor. Bu, hipertansiyon, diyabet, obezite ve nihayetinde kalp hastalığı geliştirme riskini artırır. Yeni çalışma, düzenli egzersizin yeterince uyumayanlara yardımcı olabileceğini gösteriyor.

UZUN YILLAR SÜREN ARAŞTIRMA ORTAYA ÇIKARDI

Araştırmacılar, 40 ila 73 yaşları arasındaki 92.221 gönüllüyü işe aldı. Bilim adamları, gönüllülerinin hareketliliğini ve uykusunu fiziksel aktivite cihazlarıyla kaydetti. Daha sonra sağlıklarını ortalama yedi yıl boyunca takip ettiler.

2022'ye kadar 3.080 gönüllü öldü. 1.074 kişi kardiyovasküler hastalıktan ve 1.871 kişi kanserden öldü. Araştırmacılar, her gece 6 saatten az uyuyan gönüllülerin kalp hastalığından ölme ihtimalinin, yeterince uyuyanlara göre %52 daha fazla olduğunu buldu.


Düzenli olarak orta ila şiddetli yoğunlukta egzersiz yapanlarda risk artışı olmamıştır. Bu gönüllüler haftada en az 150 dakika egzersiz yaptı. Hafif koşu, yüzme, bisiklete binme ve tempolu yürüyüş gibi aktiviteler yaptılar.

Çalışma ayrıca, az egzersiz yapan gönüllülerin, geceleri yeterince uyurlarsa herhangi bir nedenle ölme olasılığının %16 daha fazla olduğunu ve
daha az uyuduklarında ölme olasılıklarının yüzde 37 daha fazla olduğunu gösterdi.

Özellikle kalp hastalığı söz konusu olduğunda, az uyuyan ve hareketsiz kalan gönüllülerin ölme olasılığı %69 daha fazlaydı. Bununla birlikte, düzenli olarak orta ila şiddetli egzersiz yaptılarsa, bu risk giderek azaldı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap