SON DAKİKA



Haber > Spor > Türk sporunun kurtuluşu TOHM'da!

Türk sporunun kurtuluşu TOHM'da!

25 Ocak 2016 Pazartesi - 10:41




TOHM Trabzon Şubesi sorumlu antrenörü Mustafa Birinci, “Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi spordaki geleceğimizi aydınlık bir şekilde yazmaktaki en önem





SÜREÇ İYİ İŞLİYOR

Bugüne kadar Trabzonspor ve Judo Milli Takımı’nda önemli işlere imza atan Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi (TOHM) ve Genç Milli Takım Antrenörü Mustafa Birinci, Karadeniz Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hedeflerinin 2020 Olimpiyatları olduğuna dikkat çeken Birinci, “Erzurum’da yapılan şampiyonadan başarılı sonuçlarla döndük. Sporcularımıza milli takımlarda yer bulup 2020’ye kadar olan süreci en iyi şekilde değerlendirip eksiklerimizi gidermek ve Olimpiyat’ta yer almak istiyoruz” dedi.

MİLLİ TAKIMDA VAR OLACAĞIZ

Bünyelerinde 30’a yakın sporcunun bulunduğunu ifade eden Birinci, “Büyükler, Gençler, Ümitler ve Yıldızlar kategorilerinde müsabakalarımız devam edecek. Erzurum’dan başlattığımız bu maratonu 5-7 Aralık tarihleri arasında Gençler Türkiye Şampiyonası, 19-21 Ocak’ta da Ümitler Türkiye Şampiyonası’yla devam ettireceğiz. Amacımız büyükler, gençler ve ümitler milli takımlarıyla Avrupa kupalarında yarışmak” diye konuştu.

MADALYA İSTİYORUZ


Kısa vadede hedeflerinin milli takımlarda madalya kazanmak olduğuna vurgu yapan Birinci, şöyle devam etti: “Ancak asıl hedefimiz 2020’ye hangi sporcuları, hangi kategoride hazırlayabiliriz olacak. Şu anda 13 sporcuyla büyüklerde start alacağız. İnşallah gelecek güzel günlerle birlikte 2020 Olimpiyatlarında TOHM Trabzon olarak 3-4 tane sporcumuzu o kadroya monte etmek olacak. Tabii bu konuda teknik ekip olarak bize, Genel Müdürlüğe ve il müdürlüğüne büyük iş düşüyor. Herkes üzerine düşeni yaptığı takdirde hedeflerimize ulaşacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

Spor ile eğitim paralel gitmeli

Judo sporcuna ilginin antrenörlerden geçtiğini söyleyen Birinci, şunları aktardı: “Bu sadece sporla alakalı değil. Milli Eğitim’le birlikte yürümesi lazım. Milli Eğitim ile sıkıntı yaşıyoruz. Çocuklarımız müsabakaya gidiyor. İzinler, sınavlar sıkıntı oluyor. Veliler önce eğitim diyor. Biz de eğitim diyoruz ama eğitim ve sporun paralel gitmesi lazım. Avrupa’da sistem paralel, bu yüzden sporcu rahat, ne yaptığını biliyor, ilkokulda okurken 2,3 tane branşa gidebiliyor; ama bizde yok. Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli işler yapılmalı. Gerekli desteği Spor Bakanlığı vermeli. TOHM’da bunu kısmen aştık. Üniversite seviyesinde sıkıntımız vardı, milli sporcularımız kendi illerinde okuyamıyorlardı. Dolayısıyla sporcu diğer şehre gittiği zaman orada judo çalışması yoksa judo hayatı bitiyordu. YÖK ile birlikte Spor Bakanlığı bir anlaşma imzaladı. TOHM merkezleriyle birlikte çocuklar hangi üniversitede okuyorlarsa yatay geçişle beraber misafir öğrenci konumunda okullarını sürdürebiliyorlar. İçi dolduğu takdirde hem bölgeye hem milli takımlara hitap edecek hem de TOHM merkezlerinin ne kadar güçlü olduğunu bizlere gösterecek. Ama bunun bütün branşlarda olması lazım. TOHM merkezlerinde olan herkese bunu yapıyorlar. TOHM merkezleri Türk sporunun kurtuluşuyla alakalı, olmazsa olmazı. Çünkü çocuklar burada akşam judo düşünüyor, sabah judo düşünüyor, okula gidiyor, yine dönüp geliyor buraya. Haftada en az 20 saat antrenman yapıyor.”

Taşlar yerine oturursa daha güzel işler olacak

İYİ YOLDAYIZ

Birinci, sözlerine şöyle devam etti: “Spor Bakanlığımızın ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’müzün TOHM’a müthiş destekleri var. Türk sporunun kurtuluşu belki de TOHM merkezleri olacak. Ancak bu merkezlerin içlerinin dolması gerekiyor. Şu anda zannedersem eleman alımı olacak. Kondisyoner, masör, fizyoterapist, diyetisyenle birlikte şubat ayına kadar kadrolarımızı güçlendirip teknik ekiplerle beraber pekiştirerek, iyi ekipler kurarak geleceğin TOHM sporcularını oluşturmuş olacağız.

EKSİK TAŞLAR YERİNE OTURUNCA

Bu zaman zarfında TOHM’da tabii ki belli mesafe kat ettik. Sporcularımızın buraya geldikleri günle şu an arasında müthiş bir fiziksel gelişimleri oldu. Ara dönemlerde kendi kategorilerinde yarışmış oldukları müsabakalarda aldıkları dereceler ne kadar önemli değil desek de en azından bizim izlediğimiz yolun doğru veya yanlış olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Ne kadar doğru olduğumuzun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Eksik taşlar da yerine oturduğu zaman mükemmel bir sonuç olacak.

THOM BULUNMAZ FIRSAT


Türk sporunun kurtuluşunun da TOHM merkezleri olacağı kanaatindeyim. Buraya Türkiye’nin en iyi sporcularını bekliyoruz. Normalde Türkiye Hazırlık Olimpik Merkezi’nde ilk olarak üçüncü veya dördüncü sınıf sporcularla başladık. Birinci sınıf sporcuları merkezlerimize getiremedik. Yine de kat ettiğimiz mesafeyle aralarında pek fark olmadığı ortaya çıkıyor. Sonuçta gidişat düzgün ama o eksik olan taşları da yerine oturttuğumuz zaman çok daha güzel olacak.

SPORCU GÖNDERECEĞİZ

THOM Trabzon Şubemizde yer alan sporcu kadromuz 2020 Olimpiyatları’nda yer alabilecek sporcular. Şu anda 4-5 tane sporcumuz 2020’ye aday. 2016 Olimpiyatları bittikten sonra 2020 hazırlıkları başlamış olacak. Biz bunu 4-5 yıl önceden başlatmış oluyoruz. Bu da bizim için önemli bir avantaj. İnşallah TOHM Trabzon olarak olimpiyatlara sporcu göndereceğiz. Bu da bizim için büyük bir başarı olacaktır.”

Avrupa daha rahat ve sabırlı

“Avrupalı, dünyadaki sporcu bu işi rahat yapıyor; çünkü kafasında gelecek endişesi yok, aile kurma kaygısı yok. Biz Türk toplumuna göre daha rahatlar, daha sabırlılar. 2020’den umutluyum. 2020’de 1-2 madalya aldığımız takdirde 2024’te bu sayıyı 2-3 katına çıkartabileceğiz. Tabii bu da altyapıyı oluşturmakla olur. Türk sporunun bir sistemi yok, bu projeler sistem içerisinde olacak. THOM mükemmel bir proje diyorum; ancak içinin dolu olması şartıyla... Buna bir sporcunun velisi, antrenörü, bölgedeki idareciler, genel müdürlükteki idareciler, kulüp yöneticileri destek verirlerse olimpiyat madalyası da neden olmasın?”

Gelecek endişesi sekteye uğratıyor

Bizim için en büyük başarı madalyadır. Olimpiyata 3-4 sporcuyla katılmayı hedefliyoruz. Gönül istiyor ki hepsiyle madalya alalım. Bizim özellikle judoda dünyadaki yerimiz belli. Hayalci olmamak lazım. Belki buraya 3-5 sporcuyla katılıp bir tane madalyaya ulaşacağız. Bu da bizim için büyük bir başarı olacak. Ama 2024’le alakalı yaptığımız işlerin ne kadar doğru olduğunu gözlemleyip, test edip alacak olduğumuz sonuçlara göre de 2024’le alakalı bunları söyleyebiliriz. Ümitlerde, gençlerde Avrupa’da, dünyada madalya alabiliyoruz. Geçen yıl Avrupa ve dünyada toplam 4 madalya aldık. Bu yıl da Avrupa’da 4 madalya aldık. Bu çocuklarımız A takım, büyükler seviyesine çıktıkları zaman Türkiye’deki gelecek endişesi inşallah THOM merkezleri ile beraber ortadan kalkacak. Kız çocuklarımız 20 yaşına geldikleri zaman sporu bırakma noktasına geliyorlardı. Erkekler askerlikten dolayı bırakıyorlardı. Bu yüzden bunların devamlılıklarını sağlayamıyorduk.

Avrupalı 50 yıl sonrayı düşünüyor

“Bizim tesislerimiz, yemeklerimiz, içmelerimiz, hava şartlarımız Avrupa’ya oranla çok daha iyi. Avrupa’da tesis yapılırken o tesis çok yönlü kullanılıyor. Biz yaptıktan sonra bir eksik gördük mü yıkıp yeniden yapıyoruz. Avrupalı 50 yıl sonrayı düşünerek tesisleri yapıyor. Biz 2011 Avrupa Gençlik Oyunları’nı yaşadık. Onlarca tesis yapıldı ama bir tane antrenman salonu yapılmadı. Söğütlü’de atletizm salonu, Yomra’da jimnastik salonu, tenis kortları... onun dışında başka bir şey yok. Büyükşehir Belediyesi de bu işe el atmalı. TOHM merkezinin yan tarafında bütün branşları kapsayacak bir salon yapılıyor. Orada TOHM’un da branşı olan judo için bir salon yapılıyor. Ayrıca 3,4 tane de antrenman salonu yapılıyor. Bittiği zaman sıkıntı çözülmüş olacak. Okullardaki beden eğitimi öğretmenleri ‘sporcu yetiştirmek benim görevim değil’ diyerek sadece dersini işliyor. İlkokul çağındaki çocuklara spor branşlarını tanıtıp onların hangi branşlara yöneleceklerine yardımcı olmalılar.”

Yunus MERMERTAŞ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap