Dünyayı Değiştiren Olaylar? Normandiya Çıkarması
Yayın Tarihi: 08.01.2025 - 09:37 | Güncelleme Tarihi: 08.01.2025 - 14:13
Dünya tarihine damga vurmuş olaylar dizisinin anlatıldığı program dördüncü bölümü ile sizlerle
Dünya tarihine damga vurmuş olaylar dizisinin anlatıldığı program altıncı bölümü ile sizlerle
"Dünyayı Değiştiren Olaylar" belgesel serisinin her yeni bölümünde; tarihin akışını değiştiren, küresel boyutta politik, askeri ve toplumsal etkiler yaratan kritik olaylar mercek altına alınıyor.
Bu bölümde ise II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktası olan Normandiya Çıkarması konu ediliyor.
İngiliz, Amerikan, Kanadalı ve Fransız askeri birlikleri, 6 Haziran 1944'te Fransa kıyısında Alman askerlerine yönelik bir saldırı başlattı.
O güne kadar görülmemiş büyüklükte bir deniz, hava ve kara kuvvetleri operasyonu olan çıkarma, Nazi Almanyası'nın işgali altındaki kuzeybatı Avrupa'yı işgalden kurtarmak için atılan ilk ciddi adımdı.
Kod adı Overlord Operasyonu olan çıkarma, Amerika Birleşik Devletleri, İngitere ve Kanada gibi ülkelerden on binlerce askerin Fransa'nın Normandiya kıyı şeridinde Utah, Omaha, Gold, Juno ve Sword kod adlı beş bölgeye çıkarma yapmasına tanık oldu.
D-Günü için planlama bir yıldan fazla bir süre önceden başladı ve Müttefikler, Almanların işgalin ne zaman ve nerede gerçekleşeceği konusunda kafasını karıştırmak için önemli bir askeri aldatmaca gerçekleştirdiler.
BİNLERCE İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ
Commonwealth Savaş Mezarları Komisyonu'na (CWGC) göre yalnızca D Günü'nde yaklaşık 4 bin 440 Müttefik askerinin öldü, 5 bin 800'den fazla asker yaralandı veya kayboldu.
Omaha Sahili en kanlı çıkarma sahili olduğundan, amfibi çıkarmalarda en fazla askeri kaybeden ABD Ordusu oldu. CWGC'ye göre, D-Day'deki sahil saldırısında ve hava operasyonlarında yaklaşık 2 bin 500 Amerikan askeri öldü.
O günkü Alman kayıplarının kesin sayısı bilinmiyor, ancak bunların 4 bin ila 9 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.
SAVAŞI NASIL ETKİLEDİ?
ABD Savunma Bakanlığı D-Day'i "Hitler'in zalim rejiminin sonunun başarılı başlangıcı" olarak adlandırıyor. IWM bunu "Batılı Müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı'ndaki en önemli zaferi" olarak nitelendiriyor.
Müttefikler Normandiya'ya kuvvet göndererek kuzeybatı Avrupa'ya doğru ilerlemeye başlayabildiler. İkinci Dünya Savaşı Avrupa'da neredeyse bir yıl daha sürse de Overlord Operasyonu'nun başarısı Fransa'nın kurtuluşuna yol açtı ve Müttefiklerin Nazi işgali altındaki Avrupa'da Almanlarla savaşmasına olanak sağladı.
ABD'nin Ulusal 2. Dünya Savaşı Müzesi, D-Day'in başarısız olması halinde en az bir yıl boyunca Müttefiklerin bir çıkarma yapamayacağını belirtiyor.
Müze, bu süre zarfında Hitler'in, Nazi işgali altındaki Avrupa'nın kıyı savunmasını güçlendirebileceğini, uçak ve silahlar geliştirebileceğini, İngiltere'yi daha ağır bombalayabileceğini ve öldürme furyasını sürdürebileceğini söylüyor.
Sonuç olarak Batı cephesinde Müttefiklerin, doğu cephesinde de Rus askerlerinin savaşmasıyla, Alman Nazi kuvvetleri yenildi. 7 Mayıs 1945'te Almanya, Fransa'nın Reims kentinde koşulsuz teslimiyet anlaşmasını imzaladı.