Tvem'in unutulmaz programlarından biri olan "Keşif"in her yeni bölümünde ülkemizin birbirinden güzel şehirlerini ziyaret ediyor ve Edirne'den Kars'a kadar 81 ilimizin en güzel manzaralarını, insanlarını ve hikayelerini ekranlarınıza taşıyoruz.
Bu bölümde Kayseri şehrindeyiz.
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde, Erciyes Dağı'nın eteklerinde yer alan Kayseri, Yozgat, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Niğde ve Nevşehir gibi illerle çevrili olup, dünya üzerindeki en eski kentlerden biridir.
Kayseri, antik dönemlerden bugüne Kapadokya olarak bilinen bu toprakları içine alan ve Tuz Gölü'nden Fırat Nehri'ne kadar uzanan bir coğrafyanın kalbidir.
Kayseri gezilecek yerler listesi
* Kültepe Ören Yeri
* Kayseri Kalesi Ve Surları
* Soğanlı Vadisi
* Döner Kümbet
* Gesi Bağları Ve Güvercinlikler
* Kayseri Mesire Yerleri
* Kapuzbaşı Şelaleleri
* Yaman Dede Camii / Panaya Kilisesi
* Melikgazi Türbesi
* Seyyid Burhaneddin Türbesi
* Bürüngüz Camii
* Kayseri Saat Kulesi
* Germir-Tavlusun Ve Derevenk Vadisi
* Sultan Sazlığı (Kuş Cenneti)
* Güpgüpoğlu Konağı Etnoğrafya Müzesi
* Karatay Han
* Sahabiye Medresesi
* Hunat Hatun Külliyesi
* Kurşunlu Camii (Mimarsinan Camii)
* Erdemli Vadisi
* Sultanhanı Kervansarayı
* Ağırnas Yer Altı Şehri
* Tuzhisar Sultan Hanı
* Yamula Barajı
* Hacer Vadisi Ve Ormanı
* Ahi Evran Zaviyesi / Esnaf Ve Sanatkarlar Müzesi
* Atatürk Evi
* Aladağlar Milli Parkı
* Melikgazi Kalesi
* Han Camii
* Gülük Camii
* Lale Camii
* Kadir Has Kent Ve Mimar Sinan Müzesi
* Köşk Medresesi
* Sırçalı Kümbet
* Yoğun Burç
* Fraktin Kaya Kabartması
* Hacı Kılıç Camii Ve Medresesi
* Zeynel Abidin Türbesi
* Roma Mezarı
* Kayseri Evleri
* Amerikan Koleji Ve Hastanesi Binası
* Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi
* Yedi Göller
* İmam Kulu Kaya Kabartması
* Kara Mustafa Paşa Külliyesi
* Ulu Camii
* Şifahiye Ve Giyasiye Medresesi
* Erciyes Dağı (Kayak Merkezi)
* Arkeoloji Müzesi
KAYSERİ'DE NE YENİR?
Zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan Anadolu’nun mutfak kültürüyle öne çıkan şehirlerinden biri olan Kayseri’nin damak çatlatan pek çok yemeği vardır. Bilet Dükkanı olarak Kayseri meşhur yemekleri listesini hazırlarken çoğu kişinin Kayseri denince ilk akla gelen yemek olan mantısını ilk sıraya koyduk. İşte Kayseri meşhur yemekleri…
Kayseri Mantısı
Bir kaşığa (tahta) pişmemiş haliyle 40 adet Kayseri mantısı sığar. Hem minicik hem de lezzetinin bu denli yüksek olması sebebiyle Kayseri yemekleri arasında birincilik kesinlikle mantıya aittir.
Tepsi Mantısı
Bir başka Kayseri meşhur yemeği olan tepsi mantısı da Kayseri mantısının bir başka türevidir. İsmini, tepsiye dizilerek pişirilmesinden alır. Salçalı sosla fırında pişirilen ve yoğurtla servis edilen bu Kayseri yemeği, özellikle kalabalık Kayseri seyahatlerinde sofraya ilk sipariş verilmesi gereken yemeklerdendir.
Kayseri Pastırması
Kayseri’de ne yenir sorusunun en ünlü cevaplarından biri de kesinlikle pastırmadır. Zira Kayseri’nin neyi meşhur sorusunun cevabı da yine pastırmadır. Tarihçesi 17’nci yüzyıla kadar uzanan Kayseri pastırması, çiğ sığır etinin baharatlarla kaplanarak bekletilmesi sonucu oluşur.
Develi Cıvıklı Pidesi
Kayseri’de ne yenir sorusunun bir başka çok lezzetli cevabı da develi cıvıklı pidedir. Kuzu ve dana etlerinin karışımından oluşan satır kıyma, soğan ve biber başta olmak üzere domates ve tuzla tatlandırılır. Pide hamurunun üzerine serildikten sonra odun fırınında pişirilir. En lezzetli Kayseri yemeklerinden biridir.
Arabaşı Çorbası
Anadolu’nun pek çok yerinde bulunan arabaşı çorbası, Kayseri’de ne yenir sorusunun bir başka cevabıdır. Yemesi de ayrı bir maharet ister. Zira çorbanın yanında getirilen koyu muhallebi kıvamındaki hamuru çorbayla birlikle tüketmek ancak çiğnemeden yutmak gerekir.
Pöç Kebabı
Kayseri meşhur yemekleri arasında neredeyse mantı ile yarışan bir lezzettir. Dananın kuyruk sokumundan hazırlanan bir yemek olan Kayseri pöç kebabı, et sevenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerdendir.
Sucuk Köfte
Pastırması ve sucuğuyla meşhur olan Kayseri’nin en meşhur yemeklerinden biri de kesinlikle sucuk köftesidir. Alışılagelen küçük baton şeklindeki asma sucuklardan ziyade oldukça kalın sucuklardan yapılan bu köfte, Kayseri’de kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Çemenli Ekmek
Pastırmasıyla meşhur olan Kayseri mutfağının haliyle çemeni de bir o kadar efsanedir! Özetlemek gerekirse çemen, pastırma yapmak için etin çevresine sarılan kıvamlı baharat karışımıdır. Tekli halde de satılan çemen, oldukça lezzetli bir atıştırmalıktır. Kayseri yemekleri arasında kahvaltılık kategorisinde sıkça kendine yer bulan çemen, özellikle ekşi mayalı ekmeğe çok yakışır. Kayserililer de kahvaltılarında sıklıkla çemenli ekmek tüketir.
Ayvalı Yaprak Sarma
Tavas yemeği olarak da ünlenen ayvalı yaprak sarma, Kayseri yöresel yemekleri arasında en sevilenlerden biridir. Şehirde oldukça yaygın olarak yapılan bir yöresel yemek olan ayvalı yaprak sarma, tahinle servis edilir.
Kurşun Aşı Çorbası
Kurşun adını bulgur köftelerinden alan bu çorba, özellikle kış aylarında Kayseri’de ne yenir diye sorulduğunda ilk alınan cevaplar arasındadır. Oldukça besleyici ve bir o kadar da lezzetlidir.
Tahinli Katmer
Kayseri meşhur yemeklerinden biri olarak sayılan tahinli katmer, yerken tel tel ayrılan bir yapıya sahiptir. Çay ve kahvenin yanında oldukça güzel bir eşlikçi olan bu Kayseri yemeği, pastanelerde kolayca bulunabilir.
Yağ Mantısı
Mantısıyla meşhur Kayseri mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri de yağ mantısıdır. İlk bakışta şu hamurundan yapılan minik profiterol topları sanılan bu mantı türü, kızartılarak pişirilir. İçi oldukça dolu olan yağ mantısı, baharatlı salçalı sos, tereyağı ve yoğurtla servis edilir.
Şebit (Yağlama)
Kayseri’nin en lezzetli yemeklerinden biri olan yağlama, Kayseri mutfağında özel bir yere sahiptir. Lahmacun benzeri bir yiyecek olsa da malzemesi çok daha bol olan yağlama, yoğurtla servis edilir.
Helise
Kış aylarında en meşhur Kayseri yemeği kesinlikle helisedir. Zira kendisi, Kayseri yöresel yemekleri arasında en çok sevilenlerden biridir. Oldukça helmeli bir kıvamı olan bu helise, bulgur pilavının koyun ya da dananın kemikli et kısmıyla pişirilmesi ve salça ile baharatlarla tatlandırılması sonucu oluşur.
Tandır Böreği
Yalan yok, bu börek alışılagelenden birazcık fazla yağ içerir ancak tadı bir başka, ayrı bir efsanedir! Kayseri’de ne yenir sorusunun en lezzetli cevaplarından biridir. İlk bakışta sıradan bir kıymalı börek sanılsa da lezzeti mayalı hamuru, tahini ve tandırda pişirilmesinden gelir.
Pırasalı Ekmek
Pırasalı bazlama da denen bu Kayseri yemeği, Kayseri yöresel yemekleri kategorisinin en üst sıralarında yer alır. Sacda pişirilen pırasalı ekmek, Kayseri’de ne yenir sorusunun bir başka cevabıdır.
Aside
Anadolu’nun pek çok yerinde türevleri bulunan aside tatlısı, özünde pekmez ve unla hazırlanır. Kayseri’nin meşhur yemekleri arasında yer almasa da yöresel mutfağının en sevilen lezzetleri arasındadır.
Nevzine
Kayseri’de ne yenir sorusuna cevap olarak hazırladığımız listemizin son aktörü nevzine tatlısı. Yapımı biraz zahmetli olsa da lezzeti zahmetiyle doğru orantıda olan nevzine, şerbetindeki pekmezden ve hamurundaki tahin ile dövülmüş ceviz içinden tadını alır.