Tvem'in unutulmaz programlarından biri olan "Keşif"in her yeni bölümünde ülkemizin birbirinden güzel şehirlerini ziyaret ediyor ve Edirne'den Kars'a kadar 81 ilimizin en güzel manzaralarını, insanlarını ve hikayelerini ekranlarınıza taşıyoruz.
Şehirde uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilmiş, koruma altına alınmış tarihi yapılar mevcuttur. Mardin farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergâhında olup, ilde beş han ve bir kervansaray mevcuttur.
MARDİN GEZİLECEK YERLER
“Anadolu’nun Mezopotamya’ya açılan kapısı” olarak ün salmış Mardin, tarihi boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir şehir. Günümüzde de bu uygarlıklardan aldığı zenginliği tüm görkemiyle ziyaretçilerine yansıtıyor. Özüne sadık şekilde restore edilen yapıları ve bu yapıların köklü geçmişi, seni adeta tarihte yolculuğa çıkaracak.
Mardin Kalesi
Tarihi Mardin Evleri
Dara Antik Kenti
Mardin Zinciriye Medresesi
Kasımiye Medresesi
Hatuniye Medresesi
Mardin Ulu Cami
Zeynel Abidin Cami
Anıtlı Meryem Ana Kilisesi
Mor Behnam Kırklar Kilisesi
Midyat Saat Kulesi
Kayseriye Pasajı
Revaklı Çarşı
Bakırcılar Çarşısı
Deyrulzafaran Manastırı
Midyat Mağaraları
Savurkapı Hamamı
Emir Hamamı
Eski Mardin Sokakları
Mardin Müzesi
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
Midyat Kent Müzesi
Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi
Beyazsu
Kamor Millet Bahçesi
Gurs Vadisi
Savur Çayı
Karasu Çayı
Kurdise Şelalesi
MARDİN'DE NE YENİR?
On binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Mardin, aynı zamanda Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapan bu şehir, ticaret yolları ve Mezopotamya sayesinde farklı kültürlerden etkilenmiştir. Mutfak kültürü ile de ön plana çıkan bu şehir, yöresel malzemelerin kullanımı ile gastronomi alanına büyük katkılarda bulunmuştur.
Kaburga dolması: Kaburgaların iç pilav ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, saatlerce pişirilir. Ardından bir bütün olarak servis edilir. Özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezidir.
Soğan kebabı: Soğanların köfte ile birlikte tepsiye dizilmesiyle hazırlanan bu yemek, Kilis ve Mardin mutfağında oldukça popülerdir.
Zingil tatlısı: Görünümü lokmayı andıran zingil tatlısı, Antep fıstığı ile birlikte servis edilir. Mardin'in birçok restoranında bulabilirsiniz.
Dobo: Süryani mirası olarak kalan dobo, kuzu kol ile yapılan bir et yemeğidir. Patlıcan ve pilav ile birlikte servis edilir.
sembusek
Sembusek: Mardin usulü çi börek olarak adlandırılan sembusak, bol soğan ve kıymalı harç ile hazırlanır. Kızartma usulüyle pişirilir.
Çağla yemeği: Firkiye ismiyle de bilinir. Çağlanın kuzu eti ve soğanla birleştirilmesiyle hazırlanan sulu bir yemektir.
Kiliçe: Un, şeker ve sütten oluşan bu çörek, Mardin'de hayat çöreği ismiyle de bilinir.
Kibbe: Kuzu karnından yapılan kibbe, Mardin'in en meşhur sakatat yemeğidir. İçli köfteye benzer bir görünümdedir.
Kişk çorbası: Köfteli tarhana çorbası olarak da bilinir. Kış aylarında tüketilen bu çorba, Mardin halkının evlerinde pişirdiği çorbalardan biridir.
ikbebet
İrok: Mardin usulü içli köftedir. İçine bol miktarda kıyma konur. Kızartma usulüyle pişirilir. Hem Mardin, hem de Diyarbakır mutfağının ortak lezzetlerinden biridir.
Harire tatlısı: Pekmez, tarçın, un ve şeker ile hazırlanan bu tatlı hafifliği ile yemeklerden sonra tercih edilir.
İkbebet: İrok ve kibbe gibi ikbebet de Mardin'in içli köfte çeşitlerinden biridir. Dışında irmik ve bulgur kullanılır. Tuzlu suda haşlanır ve limonla birlikte servis edilir.
Kahiye tatlısı: Hamur ve künefe peyniri ile hazırlanır. Kare şeklinde kesilir ve kızartma usulüyle pişirilir.
Accin: Dana eti, bulgur ve baharatlardan oluşur. Ana yemek olarak yeşillikler eşliğinde sunulur.
Mırra kahvesi: Mardin'in meşhur mırra kahvesi, yemeklerin ardından tüketilen içeceklerden biridir. Kahvenin üst üste birkaç kez demlenmesiyle hazırlanan bu kahve, Mardin sokaklarında oldukça meşhur. Kulpsuz fincanlarda sunulan mırra kahvesi, içim esnasında masaya bırakılmaz. İçerken mutlaka elde tutmak gerekir.