Ramazan Etkinlikleri Üzerinden Laiklik Tartışması
Yayın Tarihi: 20.02.2026 - 15:01
Bakan Yusuf Tekin, 168 imzalı “Laiklik bildirisi”ne tepki gösterdi, metni imzalayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
Yusuf Tekin, Artvin’de yaptığı açıklamada 168 kişinin imzaladığı "Laiklik bildirisi"ne sert tepki gösterdi. Özgür Özel’i de eleştiren Tekin, metinde yer alan ifadelerin suç teşkil ettiğini belirterek hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.
Ramazan Etkinlikleri Üzerinden Laiklik Tartışması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Artvin’de, Valilikte düzenlenen Eğitim Değerlendirme Toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle Ramazan ayı kapsamında okullarda düzenlenen etkinliklerin hedef alınmasına tepki gösteren Tekin, eleştirilerin Anayasa’nın bütüncül ruhu göz ardı edilerek yapıldığını savundu.
Tekin, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın başlangıç hükümlerinde temel hak ve özgürlüklerin eşit kullanımına vurgu yapıldığını hatırlatarak, laiklik ilkesinin de toplumun huzuru ve milli dayanışma kavramlarıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bakanlık olarak tüm faaliyetlerin anayasal çerçevede ve mevzuata uygun şekilde yürütüldüğünü kaydetti.
"Eğitimde Talibanlaşma" İddialarına Sert Yanıt
168 kişinin imzasını taşıyan bildiride yer alan bazı ifadelerin Milli Eğitim Bakanlığı’nı zan altında bıraktığını belirten Tekin, özellikle Ramazan etkinliklerinin "eğitimde Talibanlaşma süreci" olarak nitelendirilmesine tepki gösterdi.
Bu tür değerlendirmelerin toplumsal gerçeklikten kopuk olduğunu dile getiren Tekin, Ramazan ayı kapsamında yapılan çalışmaların milli dayanışma, birlik, beraberlik ve yardımlaşma duygularını güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Çocukların kültürel değerleri tanımasının ve toplumsal aidiyet bilinci kazanmasının laik hukuk düzeniyle çelişmediğini vurguladı.
Tekin ayrıca bildiride geçen "laik hukuk düzenini ortadan kaldırmak" ve "gerici azınlık" ifadelerini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Laikliğin, dini inanç ve ibadet özgürlüğünün devlet güvencesi altında olması anlamına geldiğini belirten Tekin, “Laikliği savunmak suç değildir” ifadesine katıldığını da sözlerine ekledi.
168 İmzacı Hakkında Suç Duyurusu
Bakan Tekin, söz konusu metinde yer alan ifadelerin eğitim camiasının emeğini hiçe saydığını savunarak, imzacı 168 kişi hakkında hukuki süreç başlatacaklarını açıkladı. Açıklamalarında, eleştirilerin ifade özgürlüğü sınırlarını aşarak itham boyutuna ulaştığını dile getirdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarına da değinen Tekin, kamuoyunda tartışma yaratan sözlerin toplumsal kutuplaşmayı derinleştirdiğini ifade etti.
Bakanlık kaynakları, sürecin hukuk çerçevesinde yürütüleceğini belirtirken, Ramazan ayına yönelik okul etkinliklerinin planlandığı şekilde devam edeceği vurgulandı. Açıklamalar, eğitim politikaları ve laiklik tartışmaları ekseninde kamuoyunda yeni bir polemiğin fitilini ateşledi.