A+ A-
Yorum
10

Fındık ve Çay Üreticisi İsyan Noktasında

Yayın Tarihi: 18.05.2025 - 11:51

Sadece bölgemizin değil ülkemizin ekonomisine en önemli katkıyı koyan ürün fındık ve çay. Fındıkta yaşananları yazmaya kalkışsan ciltlere sığmayacak kadar roman yazarsın. Fındık sektörünün en büyük güvencesi Fiskobirlik dizleri üzerine çöktürüldü, araya TMO sıkıştırıldı binlerce üreticinin alın teri kurumadan heba oldu gitti. Umarım fındık üreticisi yaşadıklarını iyi değerlendiriyordur. Gerçi Ordu sahilinde tonlarca fındık yakan üreticinin sonrasında nasıl bir yol izlediğini hepimiz biliyoruz. Hak aramanın sandıkta olduğunu unutup alın terlerinin karşılığı olan ürünlerinin ederinin altında karşılık bulmasını sağlayamadılar. Fındıkta yaşanan sorunların ürünlerinin karşılığını alma adına yol izleyemeyen, tepkisini koşup vazgeçilmez duruş sergilemeyenler olduğunu belirtmek isterim. Dünyanın fındık ihtiyacını karşılamada ilk sırada olan fındığın içine düştüğü çıkmazın aydınlığa kavuşması için esaslı bir fındık politikası elzem olmuştur.


ÇAYIN MALİYETİ


Gelelim bölgemizin bir başka önemli ürün çaya. Tarım politikalarında yapılan değişiklikler sonrasında en önemli geçim kaynağı olan çayın değerinin karşılık bulmaması da fındıkta yaşananlardan farksız. Bölgemizin göz bebeği olan ÇAYKUR’a rakip özel firmaların doğuşuna imkan tanındı, üreticinin beklentilerin karşılığını bulmaktan uzaklaştı. ÇAYKUR’u yönetenler kendi politikalarını belirlemeden uzaklaştı. Üretici ise maliyeti artan çayı düşük fiyatla satmak zorunda bırakıldı. Ekonomik krizin belini doğrultamaz duruma düşürdüğü üretici ise ürünü ucuza satmakla karşı karşıya kaldı. Yaşanan sıkıntılar yetmezmiş gibi üreticilere verilen devlet desteğinin kaldırılmasının deprem niteliğinde bir sıkıntı yaracağını söylemek gerek. Fiyat istikrarı ortadan kalkacak, arz talep dengesinde ise sapmalar olacağı kaçınılmaz olacak. Bahçedeki ürünün maliyeti en düşük rakamla 28 lira olan çaya 25.55 lira fiyat biçmek ise üreticiyi daha da çıkmaza sürükleyecektir.

Buna birde kontenjan uygulaması eklenecek, çayın fazlası her zaman olduğu gibi üreticinin elinde kalacak. Sonuç olarak çay ve fındık sektöründe üreticinin ve sektörün temsilcilerinin ürünlerinin kaderini belirleme yetkisi ellerinden uçup gitmiştir. Bilin ki çay ve fındık üreticisi isyan noktasına gelmiştir. İnanın bir patlarsa önünde kimse duramaz bilesiniz. Yaşanan dalgalanma ve olumsuz gidişat kimin ekmeğine yağ sürmekte olduğunu bulmakta iki ürünün asıl sahibi üreticileri ile temsilcilerinindir. Umarım onlarda çay fındık üreticisinin derdine derman olur.


KÜRTÜN STADI


Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde milyonlar harcanarak stadyum inşa edildi. Edildi de ne oldu, kaderi ile baş başa bırakıldı. Haklı olarak ta vatandaş stadyuma kuş uçmaz kervan geçmez stadı adını koydu. Bu söylemde ilgilisini yetkilisinin kılını kıpırdamadı. Neden olsun ki, nasıl olsa para ceplerinden çıkmıyor. Neden bunlar olur derseniz, yetkililerin duyarsızlıkları, ilgi alanı olanların yetersiz olmasından derim. Güzelim stat yapılmış ama müsabaka oynanmıyor. Yüzlerce gencin bu imkandan faydalanması sağlanmıyor. Hal bu iken kimsede çıkıp sormuyor ki bu stadı neden çürümeye terk ettiniz. Yazık değil mi, milletin cebinden çıkan paralar ile yapılan stadın kaderine terkedilmesi bu kadar vurdum duymaz anlayışı ile yok olmaya doğru gitmesine. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim” sözünü değiştirip bu stadı kaderine terk edenlere de hediye etmek gerek.

Etiketler