SON DAKİKA
SON DAKİKA


Muhalefet Rejimin Müfettişidir
26.06.2021

Hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in devlet adamlığının yanı sıra dile getirdiği sözler hiç ama hiç hafızalardan silinmez. Bugün ki tabloya baktığımızda iktidar muhalefet çatışmalarındaki sözlerin yenilir yutulur olmadığını kime sorsan söyleri.

İktidar muhalefet çekişmesine siyaset sahnesine Demirel’in, “Muhalefet rejimin teminatıdır” sözleri damgasını vurmuştur. Bugün muhalefetin söylemlerinden rahatsız olunmasına verilecek en güzel cevap siyasetin babası Süleyman Demirel’in bu sözleri olsa gerek.

Siyasi zekası sorular karşısında da Demirel’in ayrıcalığını her zaman fark ettirmiştir. Bugün yaşanan karmaşa ile ilgili, “Derin devlet, normal devletin raydan çıkmış halidir.. Kontrgerilla tartışması kadar Türkiye'de havanda su dövülen bir konu yoktur. Deniyor ki, araştıralım. O zaman her şeyi araştıralım, yarın güneş doğacak mı diye araştıralım"

Muhabir: Efendim, derin devlet nedir?
Demirel: Derin devlet, normal devletin raydan çıkmış halidir” sözlerini hatırlamakta fayda var. İşte Demirel’in de işaret ettiği gibi bugün siyasetçilerin mafya, siyaset, ticaret üçgeni olarak değerlendirdiği gelişmelerin karşılığı da Demirel’in bu sözleri olsa gerek.

Demirel renkli kişiliği ve ince zekasıyla da Türk siyasi tarihine damga vurmuştu. İşte 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in siyasi tarihine damga vurmuş sözleri bu vesile ile bir kez daha hatırlayalım:

“60’lı yıllar… Kıbrıs meselesi nedeniyle İngiltere’yle Türkiye’nin arası kötü. Tam da bu sırada Demirel İngiltere’ye ziyarete gidiyor. Dönüşte gazetecilerle arasında geçen diyalog ise şöyle:
-Efendim, neden İngiliz Dışilişkiler Bakanı’nın elini sıktınız.
-Neresini sıkacaktım kardeşim?

DEMİREL BAŞBAKAN

Demirel Başbakan. 12 ada konusunda Yunanistan ile yine sorun yaşanmış, karşılıklı kılıçlar çekilmiş. Ertesi gün kabine toplanmış ve toplantı uzun saatler sürmüş. Dışarıda gazeteciler merakla yapılacak olan açıklamayı bekliyor: Sayın Başbakan, Yunanistan Ege Denizi'nin bir Yunan gölü olduğunu iddaa ediyor. Cevabınız ne olacak? Ege bir Türk gölü değildir. Ege bir Yunan gölü de değildir. Ege zaten bir göl de değildir!
BİZMİ İÇTİK

Benzin vardı da biz mi ictik?
Süleyman Demirel’in, zamanında benzin yokluğu hakkında kendisine gazetecilerden yönelen sorulara verdiği efsanevi cevap. Bu cevap şöyle devam etmiştir: Su mu daha değerlidir benzin mi? Tabii ki su, benzin içilmez ama su içilir.

6 KERE GİTTİM 7 KERE GELDİM

"Ben altı kere gittiysem yedi kere geldim" Başbakanken bir programda kendisine "Sizi o bulunduğunuz yerden altı defa indirdiler, hala orada nasıl duruyorsunuz?" diyen gazeteciye verdiği cevap.

Beşiktaş'ı niye sormuyorsun? (kendisine Fenerbahçeyi mi, yoksa Galatasarayı mı tuttuğunu soran muhabire verdiği yanıt)

YOLLAR YÜRÜMEKLE AŞINMAZ

"Yollar yürümekle aşınmaz" Demirel bu sözü, 8 kasım 1968’de AP Ankara İl Kongerisinde sokaklara dökülen halk için söylemiştir. Daha sonra da “kimse beni yanlış çıkarmak için , bakalım yollar yürümekle eskir mi diyerek daha fazla yürümemiştir" diye geliştirmiştir.

-"Ben bir gün evimde otururken Çankaya'ya çıkayım diyerek çıkmadım."

24 ŞUBAT 1993

Kontrgerilla tartışması kadar Türkiye'de havanda su dövülen bir konu yoktur. Deniyor ki, araştıralım. O zaman her şeyi araştıralım, yarın güneş doğacak mı diye araştıralım"

Muhabir: Efendim, derin devlet nedir?
Demirel: Derin devlet, normal devletin raydan çıkmış halidir.

ENKAZ DEVRALDIK

Artık bu cümleyi sarf etmeyen hükümet kalmadı. Seçilir seçilmez ilk olarak "enkaz devraldık" diyorlar ama bu cümleyi siyasi hayatımıza ilk sokan Demirel'in ta kendisidir..

ONU BEN YAPTIM

-Üniversite ziyaretlerinden birinde sol görüşlü bir öğrenci Demirel’i sıkıştırmaya çalışır.
- Türkiyede yapılan her türlü işi sahiplenmek gibi bir adetiniz var…
- Sen nerde oturuyorsun?
- Niye ki? Kadıköy'de!
- Hah işte buraya her gün gelmek için üstünden geçtiğin köprü var ya
- Ee evet
- Onu işte ben yaptım!”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap