Dünya Okuma Yazma Günü
Yayın Tarihi: 08.09.2024 - 09:26
Okuma yazma günü dünya çapında önemli günlerden bir tanesidir . Okuryazarlığın önemine vurgu yapılan bugün her yıl 8 Eylül’de kutlanmaktadır.
Bu özel günün amacı okuryazarlığın bireyler ve toplumlar için alınan önemine dikkat çekmektedir . Dünya okuma yazma günü aynı zamanda uluslararası okuryazarlık günü olarak da bilinmektedir. Bugün UNESCO tarafından 26 Ekim 1996 yılında genel konferansın 14. oturumunda ilan edilmiş ve her yıl 8 Eylül‘de kutlanmasına karar verilmiştir.
Dünya okuma yazma günü bireylerin okuma ve yazmanın önemini kavraması toplumların okuma yazma oranının artması konusunda bilinçlendirilmesi adına oldukça önemli bir gündür . Bu özel gün dünya çapında bir çok ülkede kutlanmaktadır.
Ülkemizde dünya okuma yazma günü için olmasa da okuma yazma oranlarının arttırılması için yapılmış en etkili kampanyalardan kız çocuklarını hedefleyen ‘’baba beni okula gönder’’ kampanyasıdır ve 23 Nisan 2005 yılından beri bu kampanya devam etmektedir.
Dünyada yaklaşık 775 milyon yetişkin asgari okuma yazmadan yoksun yani 5 yetişkinden biri okuma yazma bilmiyor. Ve yetişkinlerin üçte ikisi kadın 60 milyon civarında çocuk okula gitmiyor ya da okulu bırakıyor.
Okuma yazmanın nedeni önemli! UNESCO raporlarına göre çok fakirlik okuma yazma oranları kadınlara karşı önyargı arasında net bir bağlantı olduğunu gösterir.
1991 yılından bu yana temel ve ileri düzeyde 100 yüze okuryazarlık eğitimleri yapan, anne Çocuk eğitim vakfı (AÇEV) daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla televizyon yoluyla ve bilgisayar destekli okuryazarlık eğitimleri de gerçekleştiriliyor.
Sonuç olarak okuma yazma oranını arttırma yöntemlerinin en başında bu oranın düşük olma sebeplerinin araştırılması gelir. Bunlara devletin imkanları yetmeyebilir. Bu sebeplere çözüm üretmemiz gerekir.
8 Eylül Dünya okuma yazma günü kutlu olsun.