SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğru ekonomi (3)
16.04.2022

İlk üç ay içinde yapılacak düzenlemeler;


Devlet Planlama Teşkilatı yeniden kurulacak. Yatırım Bankası, Eximbank gibi teşvik sağlayan bankalar, Devlet Planlama Teşkilatına bağlı çalışacak. Merkez Bankası kağıt üstünde değil, gerçekten bağımsız olacak, TÜİK özerk bir yapıya kavuşturulacak.


Çiftçi, esnaf, sanayici, bankacılık, turizm gibi hizmet sektörlerinin tüm unsurlarının katılacağı Ekonomik ve Sosyal Konsey hayata geçirilecek, ekonomik kararlar alınırken ve planlama hedefleri belirlenirken, konseyin görüşleri esas alınacak.

Maliye tekrar güçlü bir denetim yapısına kavuşturulacak, Hesap Uzmanları Kurulu, Maliye Teftiş Kurulları oluşturulacak.


Biz DOĞRU Parti olarak, Devlet Planlama Teşkilatının yapısı, tarımda, sanayide, bölgesel kalkınmada, ekonomideki tüm sektörlerde, gençlerin ve kadın işgücünün teşviklerinde, eğitim, ekonomi, kentleşme modellerinde ve olması gereken sosyal devlet için nasıl bir vergi ve maliye politikaları benimsenmeli diye, konularında uzman kadro ile hazırlıklarımızı yaptık, özetini “Yol Haritası” kitabımızda açıkladık. Yine DOĞRU Parti olarak, siyasi sorumluluk aldığımızda, toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplayıp planlama, maliye, bütçe, vergi, sosyal devlet, eğitim, sağlık, kentleşme gibi politikalarda toplumsal uzlaşı sağlayıp, üç ay içerisinde gereken planlamaları yapıp, bir yıl içinde uygulamaya koyacağız.


Yine ilk bir yıl içerisinde, yapılan tüm özelleştirmeler tek tek bağımsız denetim kurulları tarafından incelemeye alınacak, şaibeli olanlar ile şaibeli olmasalar bile tekel konumunda imtiyaz devri sağlayan tüm özelleştirmeler iptal edilecek, şaibeli özelleştirmelerden bağımsız yargı yoluyla hesap sorulacak ve milletin her kör kuruşu geri alınıp, hazineye gelir kaydedilecektir.

İlk etapta tarımda ve imalat sanayiinde ithalata bağımlılığı azaltmak amacıyla ithal ikamesi sanayi teşvik edilecek, gerektiğinde devlet doğrudan yatırım yapacaktır.

Çevreyi kirleten, karbon salınımı yüksek olan, devlete ve millete hiçbir katkısı olmayan sadece kişisel rant sağlamak için verilen TÜM MADEN RUHSATLARINI geçici olarak iptal edeceğiz. Daha sonra hepsi tek tek incelenecektir.

Şu ana kadar yazdıklarımız ülkemizdeki mutfaklardaki-tarlalardaki yangına İLK MÜDAHALE için zorunludur. Fakat, kriz bastırılıp, nefes aldıktan sonra rehavete kapılmamalıdır. Hiç gecikmeden ekonomide planlı kalkınma ve adaletli gelir bölüşümünü hedefleyen yapısal devrim (reform) kararları yürürlüğe girmelidir. Bu da siyasi partilerin görüşlerini ve tercihlerini yansıtır.
DOĞRU Parti olarak bizim ekonomideki yol haritamızın özeti aşağıdaki gibidir.


YANGIN SONRASI YAPISAL DEĞİŞİM VE BİRLİKTE ÜRETİM VE ADİL BÖLÜŞÜM PROGRAM ÖZETİ


Planlı bir kalkınma modeli anlayışı ile hep birlikte üreteceğiz ve ürettiğimizi adil bir şekilde bölüşeceğiz. İthalata ve borca dayalı sömürülen ekonomik modeli terk edeceğiz. İhracatta, üretimde kalkınmayı ve zenginleşmeyi hedefleyen ekonomi modelini hayata geçireceğiz.

Atatürk ilkeleri doğrultusunda devlet, özel sektör, kooperatiflerin yer aldığı, piyasa dinamiklerini dikkate alan planlı karma ekonomik model uygulayacağız.

En önemli hedefimiz güçlü bir SOSYAL DEVLET oluşturmak. Bunun için köklü bir vergi reformu yapacağız. Batı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bütçeyi milli gelirin %45-50’si düzeyine çıkaracağız. (Bütçenin milli gelir içindeki payı şu an %20 seviyesindedir. Yüzde 40 vergi gelirleri, yüzde 10 kamu kuruluşlarının payı olmak üzere bütçe büyüklüğü milli gelirin yüzde 50’si olacak.)


Artan bu kaynaklarla;
EĞİTİM, kademeli olarak tamamen parasız olacak. Kindar nesil yerine çocuklarımızı özgür ve analitik düşünmeye yönelten eğitim sistemi geliştireceğiz. EĞİTİM, EKONOMİK KALKINMA MODELİMİZİN EN ÖNCELİKLİ AYAĞI OLACAK.

İlköğretimde, öğrencilerin protein ve vitamin ihtiyaçlarının gerekli olanlarını karşılamak için devlet, belli yörelerde destek olacaktır. Okul kantinlerinde satılacak yiyecekler, “Beslenme uzmanları” tarafından belirlenecektir.

YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLERİ ve Köy Enstitülerine öğretmen yetiştirecek
“KÖY ENSTİTÜLERİ AKADEMİSİ” kurulacaktır. Köy Enstitüsü öğretmenleri köylerde ve kentlerde, özellikle okul çağı dışındaki yaş gruplarının, vatandaşlık bilinci, mesleki eğitim ve becerilerini geliştirmelerinde destek olacaklar. Milli Gelirden Milli Eğitime ayrılan pay yüzde 4’ten, yüzde 8’e çıkarılacak.

Kendi aralarında kıdem farklılıkları korunarak, öğretmen, doktor, sağlık çalışanları, yargıç ve savcı maaşları, milletvekili maaşlarına yakın seviyede olacak.

Koruyucu ve tedavi edici kaliteli sağlık hizmeti herkese kademeli olarak ücretsiz sağlanacak. Kent dışındaki şehir hastaneleri yapımına son verilecek, şehir içinde vatandaşın kolaylıkla erişebileceği semt hastaneleri kurulacak. Devlet hizmetinden ayrılan uzman hekimlerinin tekrar devlete dönmelerini teşvik edeceğiz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap