SON DAKİKA
SON DAKİKA


5.Hastalık (Eritema İnfeksiyozum)
14.06.2024

Parvovirüs B19 adı verilen bir virüsün neden olduğu, sıklıkla 5-15 yaş grubunda görülen fakat özellikle bağışıklığı baskılanmış erişkinlerde de şikayetlere neden olabilen viral bir hastalıktır.

Kış bitimi ve yaz başlangıcında artan sıklıkla görülmekle birlikte her mevsimde ortaya çıkabilir. 

Damlacıkla, öksürürken, hapşırıkla, tükürük ve burun salgıları yoluyla bulaşma olduğundan çocuklar arasında özellikle toplu bulundukları okul, kreş gibi yerlerde kolayca yayılır. 

Virüs bulaştıktan 4-14 gün sonra şikayetler ortaya çıkar. Çocuklarda her iki yanakta birleşme eğilimi gösteren parlak kırmızı “tokat izi gibi” görüntü hastalık için tipiktir. Yanaktan başlayan döküntü kollar, bacaklar ve gövdeye doğru yayılır. Sıcak banyo, egzersiz, ufak travmalarla artan döküntüler alevlenme ve azalmalarla devam eder, bazen kaşıntılı da olabilir ve sıklıkla 10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Hastalarda boğaz ağrısı, ateş de görülebilir fakat şikayetler hafif seyirlidir. Yetişkinlerde döküntü nadir görülür, eklem ağrısı ve eklem şişlikleri, kan tablosunda bozukluk, ciddi kansızlık tablosu oluşabilir. Bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı olanlar, gebeler, kansızlığı bulunanlar ve kan hastalığı olanlarda ağır seyredebilen komplikasyonlara yol açabilir. 

Hastalığın teşhisi; özellikle çocuklarda bir kaç gün süren halsizlik, ateş, boğaz ağrısı gibi spesifik olmayan şikayetler sonrasında yüzde tokatlanmış gibi olan tipik görüntü ile konur fakat kesin tanı için laboratuvar testlerinden yararlanılır. 

Viral bir hastalık olduğu için tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Hastalığa özgü bir ilaç da olmayıp semptomatik dediğimiz şikayetlere yönelik tedavi ve destek tedavisi uygulanır. 5.Hastalığa neden olan Parvovirüs B19 kemik iliğini etkilediği için, anemik yani kansızlığı bulunan hastalarda aplastik kriz dediğimiz kemik iliğinde kan üretiminin çok azalması ya da durmasına neden olan ciddi bir duruma neden olabilir. 

Kendini sınırlayan ve ciddi sıkıntılara yol açmayan bir hastalık olsa da bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda, kansızlığı bulunanlarda ve kan hastalığı olanlar ile gebelerde komplikasyonlara yol açabileceğinden, özellikle bu hasta gruplarının korunması önemlidir. 

Şikayeti olan ya da tanı almış çocuk ya da erişkin hastaların kalabalık ortamlardan uzak tutulması, bağışıklığı baskılanmış ya da kan hastalığı bulunanlarla temas edilmemesi, şikayeti olanların kalabalık alanlarda maske kullanması ve el hijyenine dikkat edilmesi korunmada temel prensiptir. 

Sağlıcakla kalın. 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap