SON DAKİKA
SON DAKİKA


Leptospiroz Nedir ve Nasıl Bulaşır?
17.05.2024

Leptospira adı verilen bakterinin neden olduğu, hiçbir belirti vermeden seyredebildiği gibi halsizlik, ateş, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, sarılık, böbrek yetmezliği, tüm organlarda ve özellikle de akciğerlerde kanama, çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonlanabilecek kadar ağır bir tabloya da neden olabilecek hastalığa “Leptospirozis” diyoruz. 

Bu isimler size tanıdık gelmese de pek çoğunuz “Fare idrarıyla bulaşan bir hastalık nedeniyle kutu içecekleri açmadan önce yıkayın” söylemini mutlaka duymuşsunuzdur. Her ne kadar bu şekilde bulaş çok kolay olmasa da burada bahsedilen mikroorganizma Leptospira. 

Başta fareler olmak üzere kemiriciler, hastalığı en fazla bulaştıran canlılar. Göz, cilt, ağız ve burundaki çatlaklara-sıyrıklara bu bakteriyi taşıyan kemirici idrarının ya da idrarın bulunduğu su ve toprağın temas etmesiyle insanlara bulaşıyor. 

Özellikle toprakla uğraşan çiftçiler ve dere ya da yağmur suları ile temas eden çalışanlarda daha sık görülüyor. Gördüğümüz Leptospiroz tanısı almış hastaların neredeyse tamamına yakınında ya bağ-bahçe işleri nedeniyle çıplak el-ayak ile toprakla temas etme ya da kirli görünen suya bağ-bahçede çıplak el-ayak ile dokunma öyküsü bulunuyor. 

Tanı koyabilmesi için öncelikle akla gelmeli çünkü pek çok hastalıkla karışabilecek şikayet ve bulgularla ortaya çıkabiliyor. Akla gelmeli ve hastalığa özgü tanı testleri çalışılmalı ki teşhis konulabilsin. 

Oluşmadan önlem alınması işin en önemli kısmı. Bulaşmaya neden olabilecek kemiricileri kontrol altına almak, bunların bulunduğu yerlerde çalışırken koruyucu ekipman kullanmak (eldiven gibi), kemiricilerin yoğun olduğu ve kirli su ile temas edilecek yerlerde suyun cilt, ağız, burun, göz ile temasını engellemek önlem açısından alınacak en önemli tedbirleri oluşturuyor. 

Antibiyotikler ve bozulan sistemler için destek tedavisi oluşabilecek olumsuzlukları önlemek adına önemli fakat her türlü desteğe rağmen maalesef hastalığın ilerleyişi de söz konusu olabiliyor. Ölüm oranları %10’larda bildirilmekte fakat etkilenen her sistemle bu oran daha da artabiliyor.

Kemiricilerin olduğu alanlarda ve kirli suların bulunduğu bölgelerde dikkatli olmak, çıplak el ve ayakla temastan kaçınmak, el temizliğine önem vermek bulaşma ihtimalini azaltacaktır. 

Sağlıcakla kalın. 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap