SON DAKİKA
SON DAKİKA


Güçlü Türkiye böyle inşa edilir!
6.09.2020

Bu aralar Türkiye Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz’deki hakimiyeti, enerji alanındaki atılımları, savunma teknolojilerindeki atakları, yerli otomotiv sanayi hamlesi ve uzaya uzanan çıkışlarıyla tüm dünya tarafından hayret ve şaşkınlıkla izleniyor. Ki; buna bizde dahiliz. Hangi ara bu kadar teknolojik bir ülke haline geldik anlamakta ve sindirmekte güçlük çekiyoruz. Bir kesim gurur duyarken, bir kesim şüpheyle yaklaşıyor. Ama özellikle muhalifler tüm bu gelişmeleri görmemekte ve kabul etmemekte ısrar ediyor. 

İnanmakta, kabul etmekte güçlükte çeksek/çekselerde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir şekilde yükselişini ve ilerleyişini sürdürüyor. İşte İnsansız Hava Araçlarımız (İHA/SİHA/TİHA); gözetleme/keşif, silahlı ve taarruzi sistemlerini her geçen gün bir adım ileri götürüyor ve şaşkınlıkları katlıyor. Üstelik bu sistemler gerçek manada terörle mücadelede, Suriye’de, Libya’da gerçek savaş ortamlarında kullanılarak başarılarını ispatladılar. Bilmem kaç bin feet yükseklikte 24 saat, 49 saat havada kalarak ve sınırları zorlayarak. Akdeniz’de Yunanistan’ın, Fransa’nın savaş gemilerini kör, sağır ederek ve hayalet gibi karşılarına çıkarak ve arkalarına bakmadan kaçırarak savaş ve savunma teknolojilerinde yeni bir boyuta geçtiler. Üstelik tüm bunları tamamen Milli yazılımlar ve milli mühimmatlarla donanarak ve fiilen kullanarak yaptılar. Fransız savaş gemisinin, “Üstümüzde yüzlerce cisim uçuyor ve ne olduklarını bilmiyoruz. Tüm elektronik ve silah sistemlerimiz off oldu. Bize yardım gönderin” yardım çağrısı tüm dünya tarafından şaşkınlıkla izlendi. Sonuç olarak yardımda alamayan Fransız gemisi çareyi arkasına bakmadan kaçmakta buldu. Şimdi de uçak gemisi gönderiyor. Zannediyor ki; ne kadar büyük olursa o kadar etkili olur. Oysaki ne kadar büyük olursa o kadar açık ve kolay bir hedef haline geliyor. Artık savaş teknolojilerinde büyüklük değil etkinlik önemli. 30 Ağustos’ta 300 dronla yapılan ışık gösterisi gelinen son nokta da değildir. Türkiye bu anlamda artık dünya liglerinin en üst sıralarında yer alırken, Fransa’nın İHA teknolojisi için geliştirdiği aracını 3-4 kez tekrarlanan denemelerinde pistten dahi kaldıramadığını da söylersek, çaresizliklerini abartmış olmayız. Diğer Avrupa ülkeleri, hatta Amerika dahi bu teknoloji karşısında şimdilik sadece uzaktan izlemeyi tercih ediyor. 

Dedik ya; Milli yazılım ve milli mühimmat! Dünyanın en teknolojik uçağını, helikopterini, tankını, arabasını yapabilirsiniz. Çünkü teknoloji artık dünyanın her yerinde ulaşılabilir ve üretilebilir bir duruma gelmiştir ve tüm teknolojik ürünler birbirinin benzeridir. Tüm uçaklar kanatlıdır, tüm helikopterlerin pervanesi vardır. Tüm tankların paleti var. Arabalar dört tekerlidir. Ama tüm bunları sizin kılan asıl teknolojileri yazılımlarıdır. Yazılımı size ait değilse o teknoloji sizin değil, başkalarının size verdiği oyuncaklardır ve uzaktan açılıp kapatılabilirler. Yakın geçmişte düşen, patlayan, çakılan uçaklarımızı, helikopterlerimizi ve çalışmayan teknolojilerimizi hatırlayın. Birileri oturdukları koltuktan bunları kapatıp imha edebiliyorlardı. Bruce Willis’in 2007 yapımı Zor Ölüm-4 filminde bir sahne var! Bir Mercedes’i çalmak isteyen Bruce Wiİllis, düz kontak yapmaya uğraşıyor. Yanındaki Hacker genç ise hava yastığını patlatarak arabayı kaza yapmış gibi gösteriyor. Mercedes’in merkezinden arabaya bağlanılıyor ve araba Mercedes merkezi tarafından çalıştırılıyor. Aynı sistem uçaklarda, helikopterlerde, tanklarda ve başkalarından alınan tüm teknolojik araçlarda mevcuttur. Adam üretici firmanın merkezinden kullandığınız bilgisayara girip tüm bilgilerinizi alabilir ya da kullandığınız sistemi kapatıp/silebilir. Dışarıdan gelen silah sistemleri ve mühimmatlar, veren aktif etmediği müddetçe kullanılamaz/atılamaz, atılsa da patlamaz. Kıbrıs barış harekatında tamamen dışa bağımlı savunma teçhizatlarımızı ambargo sebebiyle kısıtlı ya da hiç kullanamamıştık. Çıkarma yapacak gemimiz dahi yoktu...

Kiralık gemilerle Akdeniz’de, Karadeniz’de yıllarca petrol, doğalgaz aradık. Balıktan başka bir şey yok raporlarıyla kandırıldık. Çünkü teknoloji bizim değildi. Ne zaman ki teknoloji bizim oldu işte o zaman petrolü de doğalgazı da bulmaya başladık. İşte Karadeniz’de doğalgaz bulundu. Devamı da çok yakında gelecek… 

Geleceğin teknolojisi elektrikli otomobil ve araçlar; elektrikli traktör, elektrikli ekskavatör, elektrikli otobüs, elektrikli tren teknolojileri konusunda hamle hamle üstüne hamleler yapılıyor. İlk TOGG Otomobili 2022’de yollarda olacak.

Uzay teknolojilerinde de önemli gelişmeler var! Yerli ve milli uydular ve bunların uzaya gönderilmesi konularında da önemli adımlar atılıyor. Gönderilen ilk sondaj roketiyle 100 km olan uzay sınırı aşılarak 130 km’ye ulaşıldı...  Tüm bunlar güçlü Türkiye’nin yakın gelecekteki ayak sesleri. 2023 hedeflerine emin ve hızlı adımlarla ilerliyoruz. Tabii bu teknoloji ve enerji alanındaki tüm gelişmeler ekonomik kalkınmayı ve ekonomik gücüde beraberinde getirecektir.

Ülkenin bu günlere gelmesinde büyük inanç ve kararlılıkla yoluna devam eden, inanmakta zorluk çeken kör gözlere rağmen Büyük Türkiye’yi inşa eden, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm bu teknolojilerin geliştirilmesi anlamında projelerine ve yazılımlarına tek bir nokta/komut, koyarak/yazarak katkı sağlayan tüm vatan evlatlarına selam olsun…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap