SON DAKİKA
SON DAKİKA


Küçük esnaf!
22.02.2020

 
Mahalle kültürümüzün en önemli detayıydı onlar! Mahalle bakkalı, kasabı, manavı, terzisi, berberi v.s…

Esnaf sokaklarımız/çarşılarımız vardı ve ihtiyaçlarımızı onlardan karşılardık. Fiyatlar uygundu, yüzler güleçti. Paranız olmasa bile veresiye yazdırır, sonra olduğunda verirdiniz. Çocuğunuzu, evinizin anahtarını teslim eder, gözünüz arkada kalmazdı. Bakkal amca, berber abi, manifaturacı ablalarımız olurlardı. Samimiyet vardı yani…

Son günlerde televizyonlarda oynatılan kamu spotu niteliğindeki esnafa destek klipleri güzel bir nostalji olarak anılarımızı canlandırsa da maalesef küçük esnaf artık can çekiyor! Artık her şehirde hızla yayılan büyük alışveriş merkezleri, zincir marketler ve internet mağazalarıyla rekabet etmeleri imkansız hale geldi. Hazır üretimler bazı meslekleri ise ortadan kaldırdı. Örneğin hazır giyim ve tekstil sanayisinin gelişimi, ulaşılırlığı ve ucuzluğu mahalle terzilerini tamamen ortadan kaldırdı. Eskiden siparişleri yetiştiremeyen, kapılarında kuyruklar oluşan terziler bugün sadece tamirat yaparak ayakta durmaya çalışıyorlar..

Dedik ya; kamu spotu olarak nostaljik anıları tazeleyen klipler esnafın artık bir ütopya olduğu gerçeğini tam olarak ortaya koyuyor. Masalsı ve dramatik. Yeni nesiller ise bu duyguyu hiç anlayamıyor. Çünkü çocuk görmemiş ki mahalle bakkalını. Gözünü AVM’de açmış! Mahalle görmemiş adam. Anne baba alışveriş yaparken o oyun odalarında oynamış, rengarenk ve canlı vitrinlerin önünde koşmuş. Biz öylemiydik! Mahalle de koşar, oynar, yorulup terleyince bakkaldan gofret gazoz alır, paramız yoksa yazdırır ya da babamız verecek derdik. Parası olmayanlarla aynı gazozu simidi paylaşırdık…

Günümüz ekonomik koşulları eskinin geleneklerini ve ticaret anlayışını değiştiriyor. Genel anlamda daha iyi gibi gözüken bu durum aslında ilişkileri ve yerel/bölgesel ekonomiyi olumsuz etkileyip samimiyetsiz piyasalar oluşmasına neden oluyor. Nasıl yapılır, nasıl bir çözüm bulunur bilemiyorum ama küçük esnafı ayakta tutmak, mahalle kültürünün ve insan ilişkilerinin samimi bir şekilde devam etmesi için gerekli olan bir durum. Mahalle kültürünü yaşatmak için yatay mimari dönüşümü gibi küçük esnafı da sisteme dahil edecek yöntemler geliştirilebilir. Zincir marketler yerine zincir mahalle bakkalları/bayilikleri düşünülebilir mesela…


 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap