SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD seçimlerine 107 gün kaldı, peki şimdi ne olacak?

ABD seçimlerine 107 gün kaldı, peki şimdi ne olacak?

22 Temmuz 2024 Pazartesi - 12:29




ABD Başkanı Joe Biden Kasım seçimleri için adaylıktan çekildi ve yardımcısı Kamala Harris'e desteğini açıkladı. USA Today bugünden itibaren sürecin nasıl işleyeceğini yazdı





ABD Başkanı Joe Biden'ın çekilme kararı sonrası Demokratlar seçime 100 günden biraz daha fazla bir süre kala arkasında toplanacak yeni bir aday bulmak zorunda. Başkan Yardımcısı 59 yaşındaki Kamala Harris en mantıklı isim ve Biden yarıştan çekilme kararını verirken onu desteklediği ilan etti. Ancak pek çok Demokrat alternatif olarak Harris'in arkasında toplanmayı uygun görmüyor. Bu isimler, genellikle diğer olası ‘yedekler’ olarak anıldı:

Michigan Valisi Gretchen Whitmer
Kaliforniya Valisi Gavin Newsom
Illinois Valisi J.B. Pritzker
Pennsylvania Valisi Josh Shapiro
Kentucky Valisi Andy Beshear

Adayı kim belirleyecek?

Demokrat Parti’nin Ulusal Kongresi'nin 19 Ağustos'ta yapılması planlanmasına rağmen, adaylığın nasıl belirleneceği hala belirsizliğini koruyor. Adaylık tarihi şimdiden parti için bir sorun noktası haline geldi.

Delegelerin oylarını resmen kullanacağı yoklama süreci genellikle kurultayda gerçekleşirken, Kurultay Kuralları Komitesi kurultay öncesinde bir aday belirlemeye çalışıyor. Bu girişim, Ohio 'daki Cumhuriyetçi bir yöneticinin, eyaletteki seçim süreleri nedeniyle Biden'ı oy pusulasının dışında tutmakla tehdit eden yasal bir itirazının ardından geldi. Komite eş başkanları benzer itirazların başka eyaletlerde de ortaya çıkabileceğini söylüyor. Üzerinde uzlaşılan bir isim olmazsa, Demokratlar Ağustos ayında açık bir kurultayla karşı karşıya kalabilir.

Açık kurultay ne demek?

19-22 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan kurultay, yıllar önce Başkan Lyndon B. Johnson'ın yılın başlarında yeniden aday olmamayı tercih etmesinin ardından partinin 1968 yılında da felaket bir kurultay düzenlediği Chicago'da gerçekleştirilecek. Savaş karşıtı protestoların ve bölünmüş bir Demokrat Parti'nin ortasında gerçekleşen kurultayın, partinin o yılki kampanyasına önemli ölçüde zarar verdiği düşünülüyor. O yıl aynı zamanda Demokrat Parti'nin açık kurultay yaptığı son yıl oldu. Delegelerin eyaletlerindeki yarışmalara göre varsayılan aday için oy kullandığı çoğu modern kurultayın aksine, açık kurultaylar varsayılan bir aday olmadan gerçekleşiyor. Bu da ülkenin dört bir yanından gelen parti temsilcilerinin oylarını başkan adayı olarak kim çıkarsa ona verebilecekleri anlamına geliyor.

Kampanya paraları ne olacak?

Biden Nisan 2023'ten bu yana yeniden seçilmek için yarıştığından, yüz milyonlarca dolar kampanya fonu topladı. Bu para birkaç bağış toplama komitesine dağılmış durumda. Harris, kampanya belgelerinde adı geçtiği için bu paranın önemli bir kısmını devralabilir, ancak bu benzeri görülmemiş değişiklik henüz kampanya finansmanı yasalarına karşı test edilmedi. Demokratlar’ın parti olarak da önemli bir kampanya finansmanı var ve muhtemelen bu parayı aday kim olursa olsun kullanabilirler.

HABER MERKEZİ


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap