SON DAKİKA



Haber > Dünya > Avrupa Birliği'nden kritik karar! Zorunlu askerlik geri geliyor!

Avrupa Birliği'nden kritik karar! Zorunlu askerlik geri geliyor!

22 Temmuz 2024 Pazartesi - 16:14




Avrupa Birliği'nin Rusya ile bir çatışma yaşanabileceği korkusuyla savunma sanayi üretimini arttırmanın yanı sıra zorunlu askerlik hizmetini de geri getirmeye hazırlandığı bildiriliyor.





CNN'in haberini aktaran Tass ajansı, Norveç ve Letonya gibi bazı Avrupa ülkelerinin zorunlu askerliğe geri döndüğüne dikkat çekti. Haberde Almanya'nın da gönüllülük temelinde orduya katılmanın önünü açmaya hazırlandığı belirtiliyor.

RUSYA KORKUSU, ZORUNLU ASKERLİĞİ GERİ GETİRİYOR

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Soğuk Savaş sonrasında ordularını küçülten Avrupa ülkelerinin, zorunlu askerliği geri getirme konusunu yeniden değerlendirmesine neden oldu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, zorunlu askerlik hizmeti tartışması Avrupa'da yeniden gündeme geldi. Çok sayıda Avrupa ülkesi, zorunlu askerliğin ulusal güvenliklerini destekleyip desteklemeyeceği konusunu yeniden gözden geçiriyor.

19. ve 20. yüzyıllarda Avrupa ordularının temeli, büyük ölçüde erkekleri kapsayan zorunlu askerliğe dayanıyordu. Ancak Soğuk Savaş sonrasında bu ordular sistematik olarak küçültüldü.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), Batı Avrupa ülkelerinin askeri harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılalarının ortalama yüzde 2.4'ünü oluştururken, bu dönemde yüzde 1.6'sına tekabül ettiğini bildiriyor.


1990 yılında Batı Almanya tek başına 215 tabura sahipti. Ancak 2023 yılına gelindiğinde, Almanya'nın yeniden birleşmesine rağmen, tabur sayısı yüzde 84'lük şaşırtıcı bir düşüş yaşayarak 31'e geriledi.

İtalya ve İngiltere de benzer düşüşler yaşadı. İtalyan taburlarının sayısı yüzde 67 oranında düşerken, İngiliz taburlarının sayısı ise neredeyse yarı yarıya azaldı.

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap