SON DAKİKA



Haber > Dünya > Biden, Ortadoğu turunu tamamladı: Tehditler savurdu, kasasını doldurdu

Biden, Ortadoğu turunu tamamladı: Tehditler savurdu, kasasını doldurdu

17 Temmuz 2022 Pazar - 15:16




Dört günlük Ortadoğu turunu tamamlayan ABD Başkanı Biden, Arap ülkelerini yaptığı konuşma ile hizaya çekti, Çin, Rusya ve İran’a tehditler savurdu.





Yaptığı gaflarla adından sık sık söz ettiren ABD Başkanı Joe Biden dört günlük Ortadoğu yolculuğunu kasasını doldurarak tamamladı. Terörist devlet İsrail’den başlayan Filistin ve Suudi Arabistan ile devam eden ziyaretler kapsamında çok sayıda anlaşma imzalayan ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Ortadoğu’dan vazgeçmeyeceğini hareketleri ile gösterdi. İsrail ve Suudi Arabistan ile karlı anlaşmalar yaptığını açıklayan ABD Başkanı Joe Biden, Çin, Rusya ve İran’ı ise hedef almayı unutmadı.

ABD Başkanı Joe Biden turun son ayağı olan Cidde’de Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan ABD başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan'ın güvenlik ve askeri ihtiyaçları ile ülkenin karşılaşabileceği tehditleri ele aldıklarını belirtti. Suudi yetkililerle enerji konusunu görüştüğünü de dile getiren ABD başkanı Joe Biden, yüksek enerji fiyatlarını kontrol altına alabilmek için petrol üreten ülkelerin gelecek haftalarda üretim kotalarını artırmalarını beklediklerini ifade etti.

ÇİN, İRAN VE RUSYA’YI TEHDİT ETTİ

ABD Başkanı Biden, Washington'ın Ortadoğu ile ilişkilerine değinerek, "Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizi güçlendirmede ilerleme kaydettik. Ortadoğu'da Rusya ve Çin'e dolduracak boşluk bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

Prens bin Selman ile görüşmede gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdiğini söyleyen ABD başkanı Joe Biden, "Görüşmede görüşümü belirttim ve çok net bir şekilde ABD Başkanı'nın insan hakları konusunda sessiz kalmaması gerektiğini söyledim. Prens bin Selman'a bu olaydan onun sorumlu olduğunu düşündüğümü söyledim" şeklinde konuştu. ABD başkanı Joe Biden, bin Selman'ın da kendisine olayın sorumlusu olmadığını ve sorumlular hakkında gerekli adımları attığını söylediğini söyledi.


ABD başkanı Joe Biden, Riyad yönetiminin hava sahasını İsrail'e açma kararının ardından Tel Aviv'den doğrudan Suudi Arabistan'a gelen ilk ABD Başkanı oldu. Suudi Arabistan ile ABD arasında 18 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.

Biden ve 9 Arap ülkesinden liderlerin katılımıyla düzenlenen "Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi"nde konuşan Veliaht Prens Bin Selman ise ülkesinin petrol üretim kapasitesini günlük 13 milyon varile çıkaracaklarını belirtti. Bin Selman, "Zirvenin, ortak çıkarlarımıza hizmet etmek, bölgede güvenlik ve kalkınmayı tesis etmek adına ülkelerimiz ve ABD arasında stratejik ortaklığı derinleştirmek için yeni bir iş birliği çağı oluşturmasını umuyoruz" dedi.

GÜVENLİKTE TAVİZ YOK

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ise zirvede Arap ulusal güvenliği konusunda taviz vermeyeceklerini söyledi. Zirvenin önemini vurgulayan Sisi, söz konusu toplantının Arap ülkeleri ve ABD arasındaki ortaklığın geliştirilmesi noktasındaki kararlılığı gösterdiğini ifade etti.

Biden 13 Temmuz’da gittiği Tel Aviv’de İsrail Başbakanı Yair Lapid ile İran’ın nükleer silah sahibi olmasına karşı ortak bir deklarasyon imzalamıştı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap