SON DAKİKA



Haber > Dünya > Çin-Tayvan gerilimine AB de dahil oldu: 'Donanmamızı bölgeye gönderelim'

Çin-Tayvan gerilimine AB de dahil oldu: 'Donanmamızı bölgeye gönderelim'

23 Nisan 2023 Pazar - 17:00




Gerilimin hiç düşmediği Çin-Tayvan-ABD üçgenine Avrupa Birliği (AB) de dahil oldu. Josep Borrel tarafından yapılan açıklamalar dünya gündeminde deprem etkisi yarattı.





ABD-Çin arasındaki gerilimin en büyük nedeni şimdilik Tayvan. İki süper güç bölgede sık sık karşı karşıya gelirken askeri uzmanlar Pasifik'te olası bir savaşın yaklaştığını düşünüyor.

Geçtiğimiz haftalarda Çin bölgede gerçek mermi ve füzelerle geniş çaplı bir tatbikat düzenledi.

ABD-Çin arasındaki gerilimin en büyük nedeni şimdilik Tayvan. İki süper güç bölgede sık sık karşı karşıya gelirken askeri uzmanlar Pasifik'te olası bir savaşın yaklaştığını düşünüyor. Geçtiğimiz haftalarda Çin bölgede gerçek mermi ve füzelerle geniş çaplı bir tatbikat düzenledi.

Çin'in bu gövde gösterisine ise ABD'den yanıt gecikmedi. Süper güç, Tayvan Boğazı'ndan savaş gemisi geçirerek bir diğer süper güç Çin'e yanıt verdi.
 

TAYVAN TARİH VERDİ


Tüm bu gelişmeler yaşanırken Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, yaptığı açıklamalarda olası bir savaş için tarih verdi.

Wu ise 2027 yılında Çin ile bir savaş çıkabileceğini belirtirken olası bir çatışmaya hazırlandıklarını belirtti. ABD istihbarat raporu ve gizli belgelerde ortaya dökülen kayıtlarda ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2027 yılında ülkeyi işgal edeceği iddia edildi.

CIA: 2027 YILI KRİTİK

CIA Direktörü William J. Burns de geçtiğimiz günlerde yaptığı benzer bir açıklamada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, orduya 2027'ye kadar Tayvan'ı ele geçirebilecek kapasitede olması talimatını verdiğini söyledi. Xi ve askeri liderliğinin bir işgalin başarılı olup olmayacağı konusunda şüpheleri olduğuna inandığını söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ DE TOPA GİRDİ


Öte yandan gün içerisinde Guardian tarafından yapılan haberde AB Dış Politika Şefi Josep Borrel, Tayvan'ın Avrupa için ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve Avrupa donanmalarının Tayvan Boğazı'nda devriye gezmesi gerektiğini söyledi.

Josep Borrell, Journal Du Dimanche'deki bir görüş yazısında Tayvan hakkında 'Bizi ekonomik, ticari ve teknolojik olarak ilgilendiriyor' ifadelerini kullandı.

ZAMANLAMASI MANİDAR

Borrell'in açıklamaları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Tayvan'ın Çin ile çatışması durumunda Avrupa'nın ABD'nin “takipçisi” olmaması gerektiğini savunmasının ardından geldi.

Macron'un Çin ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalar, hem ABD'deki hem de AB içindeki bazı politikacıların eleştirilerine yol açmıştı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap