SON DAKİKA



Haber > Dünya > Macron: Ukrayna ve Gazze konusunda ikiyüzlü değiliz

Macron: Ukrayna ve Gazze konusunda ikiyüzlü değiliz

12 Temmuz 2024 Cuma - 12:56




Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa ülkelerinin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırı ve Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda çifte standartlı davrandığı yönündeki eleştirilerin yersiz olduğunu söyledi.





Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin ev sahipliğinde, başkent Washington'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Değerlendirmelerde bulunan Macron, Batı'nın Gazze konusunda çifte standartlı davranıldığı eleştirisine yanıt verdi.

"Bunun asılsız olduğunu göstermemiz gerekiyor"

Macron, "Bazıları, Ukrayna'ya nazaran Gazze ile daha az ilgilendiğimizden şikayet ediyor ve bu eleştiri bize derin zarar veriyor. Bunun asılsız olduğunu göstermemiz gerekiyor." dedi.

"Gerilimi düşürmek gerekiyor"


Gazze'de acilen bir ateşkes sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Macron, "savaşın Lübnan'a yayılmasını önlemek için gerilimi düşürmek" gerektiğini vurguladı.

Macron, NATO'nun Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliği için önemli bir rol üstlenmeye devam ettiğini belirterek "İttifak güçlendi. İlk kez 32 (ülke) toplandı." ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın doğusunda NATO'nun askeri operasyonlarında 2 binden fazla Fransız askerinin görev aldığını kaydeden Macron, şöyle devam etti:

İttifak'ın Ukrayna'daki savaşa doğrudan müdahil olması söz konusu olmasa da müttefiklerin ona tüm desteği etkin bir şekilde sürdürmeleri esastır. Rusya savaşı kazanmamalı; mesele sadece Ukrayna'nın geleceği değil, aynı zamanda kıtadaki herkesin barışı ve güvenliği de söz konusu.

"Hepimizin dili sürçüyor"

Macron, Ukrayna'ya desteklerinin devam edeceğini belirterek ABD Başkanı Joe Biden'ın zirvede, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelensky'yi sahneye yanlışlıkla "Putin" diyerek çağırmasını da değerlendirdi. Fransız lider, "Hepimizin dili sürçüyor." dedi.


Macron, ülkesinde erken seçimin galibi sol ittifakından bir ismi başbakan olarak atayıp atamayacağına ilişkin şu yanıtı verdi:

Washington'dan iç siyasi durum hakkında yorum yapmayacağım. Size şunu söyleyebilirim, tüm mevkidaşlarıma ve müttefiklerime, Fransa'nın Avrupa, İttifak, Ukrayna'ya verilen desteğini ve uluslararası taahhütlerini sürdüreceğini yönündeki yaklaşımını teyit edebildim.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Moskova ve Pekin'e yaptığı seyahatlere ilişkin soruya ise Macron, "Evet bu konuyu düzenli olarak görüştüğüm Viktor Orban'la konuştum. Devletlerin egemenliğine ve diplomatik bağımsızlığına bağlı biri olarak, bir hükümet başkanının seçtiği bir ülkeye gitmesinin tamamen meşru olduğunu düşünüyorum; bu, onun seçimi. Sadece hiçbir belirsizlik olmamalı, bu dönem Avrupa sorumlulukları olan bir başkan olarak bunu yapmadı." ifadelerini kullandı.

Macron, Orban'ın bu ülkelere Macaristan Başbakanı olarak gittiğini vurgulayarak "Bu, onun seçimi, bunu egemen bir şekilde yaptı ama ziyaretlerini yaparken bizi hiçbir şekilde bağlamadı çünkü önceden bize hiçbir bilgi vermedi ve hiçbir yetki almadı. Hepsi bu kadar, bu sadece Macaristan'ı bağlar." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının ikili görüşmesi

Macron, NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptıkları ikili görüşmeye ilişkin X hesabından açıklama paylaştı.


Fransa Cumhurbaşkanı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ve NATO müttefikleriyle iş toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldiklerini belirtti.

Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmede, Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için uluslararası toplumun diplomatik çabalarını değerlendirdiklerini ifade etti.

  Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap