SON DAKİKA



Haber > Dünya > Yüzbinler Rakka'dan göç ediyor!

Yüzbinler Rakka'dan göç ediyor!

25 Mayıs 2016 Çarşamba - 13:49




ABD ve PYD'nin IŞİD'in kontrolündeki Rakka'ya yönelik birlikte operasyon düzenleyeceği iddiası yüz binlerce kişinin göç etmesine neden oldu.





Bir milyondan fazla nüfusa sahip Rakka'daki yüz binlerce kişi evlerini terk ederek, kısmen güvenli gördükleri Halep'in kuzeyindeki Bab, Münbiç, Cerablus ve Çobanbey'e doğru yola çıktı. Binlerce kişi de güneydeki Deyr ez-Zur bölgesine yöneldi.

ABD  Hava Kuvvetleri ve PYD'nin kapsamlı bir operasyon başlatacağı beklentisi nedeniyle yerlerinden ayrılan yaklaşık 300 bin kişinin göç ettiği bölgeler yine terör örgütü IŞİD'in kontrolünde bulunuyor.

Halep'in kuzeyine ulaşmaya çalışanlar, Tabka Barajı'ndaki köprü üzerinden Fırat Nehri'nin batısına geçiyor. Halkın yanlarında eşya götürmesine müsaade etmeyen IŞİD'in, kuzeye yönelen kitlelerin muhaliflerin kontrolündeki bölgeye geçmesine izin verip vermeyeceği ise henüz belirsiz.

OPERASYONA KARŞI IŞİD HAZIRLIK YAPIYOR

Rakka'daki yerel kaynaklar, koalisyon güçlerinin operasyonuna karşı IŞİD'in kentte hazırlık yaptığını belirterek, ''Rakka'dan Halep'in Azez ilçesinin (IŞİD kontrolündeki) Halfetli köyüne ulaşanların sayısı 4 bine ulaştı. Sayı artacak." ifadesini kullandı.


ABD ve PYD'nin ortak operasyonu beklenirken Rakka'nın kuzeyindeki Hişe köyünde iki örgüt arasında yoğun çatışmalar yaşandığı, insansız hava araçlarının kent üzerinde yoğun keşif uçuşu yaptığı belirtildi.

PYD'nin liderliğini yaptığı güçlerin Twitter hesabından yapılan açıklamada, operasyonun Rakka'nın kuzeyinde IŞİD'in denetimini sonlandırmayı amaçladığı belirtildi.

CENTCOM'dan dün yapılan yazılı açıklamada, "Rakka’ya karşı yapılan kara operasyonları SDG tarafından yürütülüyor ve biz daha önce yaptığımız gibi bu operasyonlarda ortaklarımızı desteklemeye devam edeceğiz.” ifadesine yer verildi.

Öte yandan SDG, Ekim 2015’te PYD’ye yakınlığıyla bilinen Kürt ve Arap grupların birleşmesiyle oluşmuştu. PYD'nin askeri kanatları YPG ve YPJ,  Suriye Arap Koalisyonunu oluşturan Ceyş es- Suvar, Burkan el- Fırat, es- Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi, oluşumda yer almıştı. Ardından PYD'nin başını çektiği oluşuma ABD'nin siyasi ve askeri desteği artmıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap