SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Bakan Nebati ve Bakan Kirişci deprem bölgesinde: 100 binden fazla konutun inşasına başladık

Bakan Nebati ve Bakan Kirişci deprem bölgesinde: 100 binden fazla konutun inşasına başladık

18 Nisan 2023 Salı - 14:35




Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramanmaraş’ta deprem felaketi nedeniyle yürütülen çalışmaları değerlendirdi.





Bakan Nebati’nin açıklamaları şu şekilde: "14 milyon insanımızı, dolaylı olarak 85 milyon insanımızı etkileyen büyük depremler hepimizin yüreğini yakmıştır. Depremden etkilenen tüm vatandaşların yaralarını sarmak için devletimizin diğer tüm kurumları gibi Bakanlık olarak ilk günden bu yana adımlar attık. AFAD’da 40 milyar liradan fazla nakit aktarımı gerçekleştirdik.  

Nakdi yardımlarda bulunuyoruz. Hane başına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. Doğal afet sigortası kapsamında çok proaktif davranıyoruz. Bugüne kadar 19.6 milyar liralık hasar ödemesinde bulunduk.

'100 BİNDEN FAZLA KONUTUN İNŞASINA BAŞLADIK'

Şimdiden 100 binden fazla konutun inşasına başladık. Asrın felaketi sornası bölgede çözememiz gereken sorunun barınma sorunu olduğunu biliyoruz. Kalıcı konutlarımız bir yıl inşa edilene kadar çözümleri devreye aldık. KOBİ'lerimize konteyner başına 30 bin lira olmak üzere 10 konteynere kadar destek sağlıyoruz. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerimiz için 20 milyar lira destek paketini hayata geçirdik. 9.5 milyar liralık kredi hacmina ulaşılmış olup yararlanma imkanlarının hala devam ettiğini işletmelerimize hatırlatmak istiyorum. 

KGF paketlerinin hacminde artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini 400 milyar liraya yükselttik.


Kahramanmaraşta esnafımızın ve çiftçimizin yanındayız. Kahramanmaraşta faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarımızda 1.1 milyar lira Hazine faizi destekli kredi kullandırdık.

Depremin temel merkezi olan Kahramanmaraş’ımız bu anlamda desteklerimizde önceliğimizdir.  

İş dünyamızı ve burayla iş yapan deprem bölgesi dışındaki iş dünyamızın da daha rahat nefes alabilmesi için adımları atmaya devam ediyoruz. Bugün depremden zarar gören altyapıyı tamir etmek için ilgili bürokratlarla geniş bir toplantı yaptık. Burada şehrin su ihtiyacını karşılayan ve maalesef daha önce yüzde 50 kayıp kaçağı probleminin deprem sonrası yüzde 75’leri görmemiz hasebiyle iş birliğimizi geliştirecek adımlar attık. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde bu konuda sayın Bakanımızla beraber adımlarımızı görmeye başlayacağız.

Depremden birinci derecede etkilenen şehirlerin çalışmaları için belediyelerimizin ödenek taleplerini hızlı bir şekilde karşılıyoruz. Ek olarak yapılabilecek neler var diye çalışmalarımızı yapmıştık. Başta Kahramanmaraş olmak üzere depremde zarar gören tüm belediyelerimizin ihtiyaçlarını giderecek, hizmetlerini aksaksız bir şekilde yürütebilecekleri adımları atmış olacağız. 

'İSTANBUL FİNANS MERKEZİ'Nİ ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK'


Son 21 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önce insan anlayışı ile yol aldık. Biz milletimize hiçbir zaman efendilik taslamadık. Hizmet edebilmek için yarıştık. Daha dün, malum sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devasa yerleşkeye sahip olan İstanbul Finans Merkezi’ni ülkemize kazandırdık.  

‘ÇOK BÜYÜK YATIRIMLARLA ÜLKEMİZİN KAZANCINA KAZANÇ SAĞLIYORUZ’ 

Salgın, savaş ve asrın afeti olan depreme rağmen yaptığımız çalışmalardan hiçbir şekilde ödün vermeksizin bir tarafta depremzede kardeşlerimizin yaralarını sarıp beldelerimizi ihya ederken, devam eden işlerde aksamaya izin vermeden yolumuza devam ediyoruz. Ülkemize her geçen gün çok büyük yatırımlarla beraber ülkemizin kazancına kazanç sağlıyoruz."

BAKAN KİRİŞCİ: 133 BİNİ AŞAN TOKİ KONUTLARINDAN BİR TANESİ BİLE YIKILMAMIŞTIR

Bakan Kirişci’nin açıklamaları şu şekilde: “Taşınma desteği ödemesi kapsamında 72 bin 297 aileye 15 bin lira olmak üzere 1 milyar 85 milyon lira ödeme gerçekleştirilmiştir. 


Şu ana kadar 27 noktaya 12 bin 317 adet konteyner yerleştirilmiş durumdadır. Planlanan konteyner kentin yüzde 56’sı tamamlanmıştır. Toplamda 22 bin konteyner yerleştirmesi kullanılmaktadır. Afet bölgesinde inşa edilmiş 133 bini aşan TOKİ konutlarından bir tanesi bile yıkılmamıştır. 

'TOKİ EVLERİNDEN 400 ADEDİ DEPREMZEDELERE VERİLECEKTİR'

Güvenli yerleşim alanları için dirençli şehirler yaklaşımımıza uygun şekilde planlanan tasarım süreçlerini en detaylı şekilde tamamladık. Kalıcı konutlarla ilgili olarak şu anda ilimizde mevcut olan TOKİ evlerinden 400 adedi depremzedelere verilecektir. TOKİ, Kahramanmaraş’ımızda 72 bin 596 konut inşa edecektir. 

Temel ihtiyaçların karşılanmasının ardından normale dönüşün daha kolay olduğunu biliyoruz. Tüm gücümüzle şehrimizi, insanımızı ayağa kaldırmaya odaklandık. 

Ülkemizin tarımsal hasılasının yüzde 15’i çiftçilerimizin 7’de 1’i depremden etkilenen 11 ilimizde bulunmaktadır. Bu illerimizin potansiyelini azami düzeyde değerlendirecek şekilde afet sonrası güçlü iyileştirme programını hayata geçireceğiz. 


Afet bölgesinde stratejik ürünlerde fark ödemesine öncelik vereceğiz.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap