SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Fındığın Başkenti nasıl olunur?

Fındığın Başkenti nasıl olunur?

05 Mayıs 2015 Salı - 11:43








1 Mayıs İşçi Bayramı'nın kutlandığı gün Giresun’da "Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsa Kurulması Projesi"nin temeli atıldı. Projenin sloganı ise "Fındık Altına Dönüşüyor"du. Esasen önemli ve olması gereken bir gelişme. Fındığın değer bulması yönünde alınacak önemli tedbirlerden biri. Ancak fındığı; depolayarak, saklayarak, stoklayarak altına dönüştüremezsiniz... Çünkü bu zamana kadar; gerek FİSKOBİRLİK gerekse TMO aracılığıyla hep bu yapılmış. Fındık stoklanmış, saklanmış. Yığıldıkça da değeri artacağına hep düşmüş, yağlığa gitmiş vs...

Ne zaman ki; doğal nedenlerle de olsa fındık az olmuş, stoklar erimiş fındık değer bulmuştur. Bugün fındık 17-18 TL gibi rakamlara ulaştıysa; FİSKOBİRLİK, TMO gibi stokcu kuruluşların devre dışı kalmasındandır. Korkarım ki; lisanslı depoculuk sistemi de fındığın saklanmasına, stoklanmasına ve yığılmasına sebep olacağından geçmiş yıllarda kurumlar aracılığıyla yapılan hataların tekrarlanacak olmasıdır...

Peki ne yaparsak fındık değer bulur, Giresun da fındığın başkenti olur? Sıralayalım: Artık fındığın sanayi için önemli ve gerekli bir hammadde olduğunun farkına varılmalı. Giresun kalite dediğimiz A kalite ürünü tescillenmeli ve kalitesini artırıcı önlemler alınmalı. Giresun'la birlikte yakın komşuları Ordu ve Trabzon’da da üretimin Giresun kalite olarak değerlendirilmesi ve teşvik edilmesi, üretimin artırılması için teşvikler verilmesi gerekir. Üretici eğitilmeli ve bilinçlendirilerek birim alandan daha fazla ürün alınması sağlanmalıdır.

Sadece üretim değil, sanayisi ve ürün çeşitliliği de teşvik edilmelidir. Fındık sadece hammadde olarak görülmemeli. Bölgede bulunan küçük işletmeler desteklenerek fındıktan çok çeşitli ürünler üretilmesi (çikolata, ezme, yağ, tıbbi ürünler vb.) desteklenmelidir. Sadece fındık olarak değil, ürün olarak ihraç edilir hale gelmelidir. Giresun, Ordu ve Trabzon bölgesinde başta Organize Sanayi Bölgelerinde olmak üzere fındık sanayisine yatırım yapılmasına öncelik sağlanmalı ve teşvik edilmelidir.

Fındıkla ilgili her türlü işlemin; üretim, tescil, alım-satım borsası, ihracatı Giresun’dan yapılmalıdır. Uzun yıllardır boş ve atıl kalan ve hiç fındık nakli yapılmayan Giresun limanı bir fındık üssü haline getirilmelidir. Fındığı depolarda yığarak değil, asıl bunları yaparsanız fındık altına dönüşür ve Giresun fındığın başkenti olur.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap