Bir Lokma Hayatlarına Mal Oldu! Uzmanlar Uyardı: Sokakta Asla Tüketmemeniz Gereken 10 Yiyecek

Sokakta tüketilmemesi gereken 10 yiyecek açıklandı. Ortaköy’deki ölümcül zehirlenme sonrası uzmanlardan kritik uyarı…
Yayın Tarihi: 15.11.2025 - 11:13
Kaynak:HABER MERKEZİ

Ortaköy’de yaşanan ve üç kişinin ölümüne yol açan gıda zehirlenmesi sonrası uzmanlar sokak yiyeceklerine karşı kritik uyarılarda bulundu. İşte sokakta asla tüketilmemesi gereken 10 riskli yiyecek…

 

Bir Lokma Hayatlarına Mal Oldu: Uzmanlar Sokak Yiyecekleri İçin Uyardı

Almanya’dan Türkiye’ye tatile gelen dört kişilik aile, Ortaköy’de midye, tavuk tantuni ve sucuk yedikten sonra fenalaştı. İki kardeşin ardından anne de hayatını kaybederken baba yoğun bakımda entübe edildi. Olayla ilgili dört şüpheli gözaltına alınırken, ailenin yemek yediği iddia edilen restoran mühürlendi.

Yaşanan trajedinin ardından sokak yiyecekleri yeniden gündeme gelirken, Prof. Dr. Kaan Yılancıoğlu hijyen ve sıcaklık kontrolü zayıf gıdaların ciddi sağlık riski oluşturduğunu vurguladı.

Uzmandan Kritik Uyarı: “Hijyen + Bakteri + Toksin = Ölüm Riski”

Psikogenetik ve Longevity alanında çalışan Prof. Dr. Yılancıoğlu, dışarıda satılan yiyeceklerde özellikle sıcak havalarda bakteri ve toksin yükünün çok hızlı arttığını belirtti.

“Hijyen + bakteriyel yük + toksin = mide rahatsızlığı, enfeksiyon ve hatta ölüm riski” diyen Yılancıoğlu, vatandaşların sokakta tükettiği gıdalarda çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

1. Açıkta Satılan Midyeler

Kum, bakteri ve ağır metal birikimi nedeniyle en çok zehirlenme vakasının kaynağı.

 

2. Kokoreç ve Ciğer Gibi Sakatatlar

Yeterli sıcaklıkta pişirilmediğinde salmonella ve kampilobakter riski taşıyor.

 

3. Açıkta Kesilmiş Meyveler

Bıçak ve tezgâh hijyeni sağlanmadığında bakteri yükü çok yüksek olabiliyor.

 

4. Açık Soslar (Mayonez, Ketçap, Yoğurt Bazlı Soslar)

Sıcak ortamda toksin üreten bakterilerin hızla çoğalmasına yol açıyor.

 

5. Balık-Ekmek Türü Ürünler

Sıcak havalarda histamin zehirlenmesi riski artıyor.

 

6. Sokak Kızartmaları (Patates, Börek vb.)

Kaç kez kullanıldığı bilinmeyen yağlar trans yağ ve oksitlenmiş yağ barındırabiliyor.

 

7. Dumanı Üzerinde Olmayan Döner

Alt katmanlardaki etler yeterince pişmezse E.coli riski taşıyor.

 

8. Yıkanmamış Yeşillikli Sandviç ve Salatalar

Güvenilir olmayan su kaynakları nedeniyle parazit bulaşması mümkün.

 

9. Açıkta Satılan Sütlü Tatlılar

Sıcak havada çok hızlı bozulduğu için zehirlenme riski yüksek.

 

10. Kimliği Belirsiz Şerbetli Tatlılar

Saatlerce bekleyen tatlılar maya ve bakteri üremesi için ideal ortam oluşturuyor.

Etiketler