Trabzon'da Tarihi Cumhuriyet Yürüyüşü

“Cumhuriyeti biz böyle kazandık” temalı yürüyüşe katılan binlerce kişi, büyük bir coşkuyla yürüdü
Yayın Tarihi: 28.10.2024 - 17:41
Kaynak:HABER MERKEZİ

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Ahmet Kaya, “Türk Milleti olarak her zamanki gibi en zor zamanda kenetlenmesi bildik ve bugün Trabzon’da hep birlikte bir tarih yazdık. Sizler, Trabzon tarihinin en görkemli, en güzel Cumhuriyet yürüyüşünü yapanlarsınız, hepinize teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Bayramımızı kutluyorum.” dedi.

Ortahisar Belediyesi’nin Cumhuriyetin ilan edilişinin 101. yıldönümü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında, tarihi bir Cumhuriyet Yürüyüşü gerçekleştirildi. Milli Mücadele ile özdeşleşen “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” fotoğrafının ve Mustafa Kemal Atatürk’ün canlandırıldığı yürüyüş, Ortahisar Belediyesi önünden başlayarak Kahramanmaraş Caddesi boyunca devam etti ve Meydandaki Atatürk Anıtı önünde son buldu. Yürüyüşte Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da makam aracı olarak kullanılan otomobilin yanı sıra, kağnılar ve atlar da yer aldı.

Kortejin önünde yürüyen bir çocuk ise Cumhuriyetin ilan edildiğini yazan 30 Ekim 1923 tarihli gazeteyi ‘Yazıyooor, Cumhuriyetin ilanını yazıyor” diyerek halka duyururken, yürüyüşe katılanlara günün anısına gazete ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının yer aldığı madalya hediye edildi.

Yürüyüşe Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Trabzon eski milletvekili Hüseyin Örs, CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, parti yöneticileri, şehit yakınları, gaziler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri, öğrenciler ve vatandaşlardan oluşan binlerce kişi katıldı.

Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle, marşlar ve sloganlar eşliğinde yürüyen korteje Trabzon halkı büyük ilgi gösterdi. Yaşanan tarihi anları telefonlarla kayda alan vatandaşların yoğun alkışları ve tezahüratları eşliğinde ilerleyen kortejin yürüyüşü, Meydandaki Atatürk Anıtı önünde son buldu. CHP İl Örgütü tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı büyük bir coşkuyla okundu.

BAŞKAN KAYA: “TRABZON TARİHİN EN GÖRKEMLİ CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, konuşmasında Trabzon tarihinin en görkemli Cumhuriyet yürüyüşünü gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, bu tarihi yürüyüşe katılan Trabzonlulara teşekkür etti. “Sevgili Trabzonlular, sevgili hemşerilerim; bugün kendinizle ne kadar gurur duysanız azdır” diyen Başkan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün Trabzon’da hep birlikte bir tarih yazdık. Sizler, Trabzon tarihinin en görkemli, en güzel Cumhuriyet yürüyüşünü yapanlarsınız, hepinize teşekkür ediyorum. Bundan 101 yıl önce bu topraklarda Cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyet Bayramımızın 101. yılı kutlu olsun. Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi saygıyla, minnet ve şükranla anıyorum.”

“BİRLİĞİMİZİ, BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ SONSUZA KADAR MUHAFAZA EDECEĞİZ VE BU CENNET VATANDA SONSUZA KADAR BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİNDE YAŞAYACAĞIZ”

“Kıymetli hemşerilerim; sizler de biliyorsunuz bu cennet vatanda huzurumuzu bozmak için geçen hafta Ankara’da, Cumhuriyetin başkentinde hainler tarafından bir terör saldırısı yapıldı. Terörün amacı bu cennet vatanda korku salmak huzurumuz bozmaktır. Ama biz Türk Milleti olarak her zamanki gibi en zor zamanda kenetlenmesi bildik ve belki de Cumhuriyet tarihinin en görkemli Cumhuriyet Bayramı için bir araya geldik, Bu birlikteliğimiz, bu coşkumuz, bu kararlılığımız, terör örgütlerine, o hainlere, o alçaklara verilebilecek en güzel cevaptır. Bizler birliğimizi, bütünlüğümüzü sonsuza kadar muhafaza edeceğiz ve bu cennet vatanda sonsuza kadar Türk milleti, huzur, barış ve kardeşlik içinde yaşayacak. Bunu bozmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek.”

“GENCİYLE YAŞLISIYLA BU TOPRAKLARI EBEDİ TÜRK YURDU YAPTIK”

“Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” fotoğrafının canlandırıldığı alana bakarak konuşan Başkan Kaya, “Baktıkça tüylerimi diken diken eden, gözlerimi yaşartan bir tablo sol tarafımda duruyor. Görüyorsunuz işte, biz bu Cumhuriyeti böyle kazandık, yaşlısı genci, dedesi ninesi, çoluğu çocuğu, kağnı arabalarıyla cepheye cephane taşıyarak bu cennet vatanda biz kök saldık, bu cennet vatanı ebediyen Türk yurdu böyle yaptık. Genciyle yaşlısıyla bu millet Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında birleşti, kurtuluşa inandı ve küllerinden, işgal altındaki bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti devletini kurdu ve bizler de o yüce devletimizin 101. yılını kutluyoruz, hayırlı olsun, uğurlu olsun, kutlu olsun” dedi.

“TERÖRİST BAŞINA ‘GELSİN MECLİSTE KONUŞSUN’ DİYENLERDEN UTANÇ DUYDUM”

“Ama Türkiye Cumhuriyeti devletinin kalbinde, TBMM’de terörist başına, “Gelsin burada konuşsun” diyenlerden utanç duyduğumu da buradan ifade etmek istiyorum. O parlamentoda görev yapmış, milletvekili olma onurunu yaşamış, Trabzon’u temsil etme onurunu yaşamış bir kardeşiniz olarak utanç duydum. Ve bugün yine aynı insanlar çıkmışlar, “Bu ülkede Kürt sorunu yoktur” diyorlar. Evet, bu ülkede Kürt sorunu yoktur ama bu ülkede kötü yönetim sorunu vardır, iktidar sorunu vardır. Bunların kötü yönetiminin sonucudur, koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti asla teröristlerden medet ummaz, teröristlerle müzakere yapmaz, mücadele eder, onlara da haddini her zaman bildirme kudretine sahiptir.”

“BU CENNET VATAN EBEDİ TÜRK YURDU OLARAK KALACAKTIR”

Konuşması “Ne mutlu Türküm diyene”, “Yaşasın Cumhuriyet” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarıyla kesilen Başkan Kaya, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bugün Trabzon tarihin en görkemli, en güzel Cumhuriyet bayramını kutlama iddiasıyla yol çıktık. Kağnı arabamız vardı, Cumhuriyeti biz böyle kurduk fotoğrafında gördüğünüz yaşlılar gençler dedeler nineler ellerinde cephanelerle önümüzde yürüdü zaman zaman duygulandık zaman zaman o görüntüden cesaret aldık. Biz birliğimizi bütünlüğümüzü kardeşliğimizi bozmadıkça hiç kimse bu topraklarda bizlerin huzurumu bozamayacaktır, buna hep birlikte karşı durduk, sonsuza kadar da karşı duracağız ve cennet vatan ebedi Türk yurdu olarak kalacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 101. yılını kutluyorum.” Başkan Kaya konuşmasının sonunda, Avni Aker Millet Bahçesinde yapılacak Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine vatandaşları davet etti.

MİLLETVEKİLİ SUİÇMEZ: “TRABZON’UN ÇAĞDAŞ VE AYDINLIK BİR KENT OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA DUYURDUK”

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, konuşmasında Trabzon’un Cumhuriyet değerlerine sıkı sıkıya bağlı bir kent olduğuna vurgu yaparak “Ne çok özlemişiz Trabzon! Trabzon ne olduğunu bugün buradan bir kez daha bütün Türkiye’ye duyuracak. Ne çok özlemişiz Trabzon’un çağdaş ve aydınlık bir kent olduğunu duyurmayı, ne çok özlemişiz, Atamızın izinde olduğunu göstermeyi. Bunu bugün çok büyük bir coşkuyla göstermemizi sağlayan Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Kaya’ya ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çünkü yıllardır biliyorduk ki, Trabzon gösterilmek istenen Trabzon değildir. Trabzon cumhuriyetimize ve demokratik laik hukuk devletimize sıkı sıkıya bağlı bir kenttir. Şimdi bu coşkuyla bunun aksini iddia edenlere Trabzon’dan selam olsun” dedi.

“CUMHURİYET DEĞERLERİNE BAĞLI MİLYONLARCA İNSAN VAR”

“Cumhuriyet bir destandır” diyen Suiçmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu destan kanla, eziyetle, acıyla yazılmıştır. Bu destan elbette ki devam ediyor. Bugün TBMM’de teröristlerin sesini duyurmak isteyenler bilsinler ki, karşılarında Cumhuriyet değerlerine bağlı milyonlarca insan var. Trabzon’da, Türkiye’nin her yerinde de Cumhuriyetimizin temel niteliklerine aykırı her davranışın karşısında gençlerimiz dimdik ayakta duracak. Cumhuriyet biziz, Cumhuriyet sizsiniz, Cumhuriyeti yaşatacak olanlar da hep birlikte bizleriz. Bir kez daha yaşasın Cumhuriyet, yaşasın tam bağımsız Türkiye, yaşasın demokratik, laik sosyal hukuk devletimiz.”

İL BAŞKANI BAK: “DEMOKRASİ CUMHURİYETİN RUHUDUR”

CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak ise Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısının tartışılmaz olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında, “Tarihimize altın harflerle yazılan Cumhuriyetimizin kuruluşunu coşkuyla kutluyoruz. Bu bayram yalnızca bir devletin ilanı değil, insan hakları, demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesiyle yoğrulmuş bir halkın mücadelesinin mührüdür. Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’. Bizler Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılıkla, Cumhuriyetimizin kazanımlarını korumak ve ileriye taşımak kararlılığındayız. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısı bizim için tartışılmaz bir değerdir. Demokrasi, Cumhuriyetin ruhudur, bizler bu ruhu yaşamak ve yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. İnsan haklarının çiğnenmediği, hak hukuk ve adaletin üstün geldiği ve eşitliğin bir yaşam felsefesi olarak benimsendiği bir Türkiye hayaliyle mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Cumhuriyeti yalnızca korumak değil, onu daha ileriye taşımanın ve demokrasiyle taçlandırmanın önemine işaret eden Bak, “Bizler Cumhuriyetimizi adaletle yükseltmek zorundayız. Bu hedef doğrultusunda çalışmak milletimize ve gelecek nesillerimize olan borcumuzdur” diye konuştu.

ATATÜRK’ÜN MAKAM ARACI, TRABZON SOKAKLARINDA İLERLEDİ

Kutlamada daha sonra Nermin Eyüboğlu isimli vatandaş Atatürk ve Cumhuriyet şiiri okudu, yürüyüş programındaki minik öğrenciler tarafından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okundu. Yürüyüşte son olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da makam aracı olarak kullanılan otomobil öncülüğünde, Rota 61 motosiklet kulübü tarafından Kahramanmaraş Caddesi’nde motosiklet ve Türk bayraklarıyla gösteri yapıldı.

Etiketler