SON DAKİKA



Haber > Gündem > Başbakan Çipraş'la görüştü

Başbakan Çipraş'la görüştü

17 Aralık 2015 Perşembe - 16:07




Başbakan Davutoğlu temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e gitti. Davutoğlu Çipras'la basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Davutoğlu temaslarının ard





Başbakan Davutoğlu'nu Brüksel Askeri Havalimanı'nda, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Fatih Ceylan, Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel ve diğer yetkililer karşıladı.Başbakan Davutoğlu'nun konakladığı, Steigenberger Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ege'deki ve Doğu Akdeniz'deki parlak geleceğimize bakıyorum. Önümüzde büyük bir fırsat var. Ben, Fikirdaş Ülkeler Toplantısı'nın başarılı geçeceğine eminim" dedi.

Görüşme öncesi yaptığı açıklamada Çipras'la bir araya gelmekten çok memnun olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Sizinle çok sayıda görüşmemiz oldu. Bunların en keyifli olanı İstanbul'da Türkiye-Yunanistan dostluk maçını birlikte izlemekti. Bu maç, çok dostane bir havada geçmişti. Önümüzde çok önemli bir gündem var. Siyasi ilişkilerimizde istikrar var. Umuyoruz yakın zamanda yüksek düzeyli işbirliği toplantısını yaparız. Bu toplantıda ortak projelerin yanı sıra ortak konuları ve çıkarları konuşacağız. Ortak kelimesi önemli çünkü birlikteliği ve karşılaştığımız zorluklar karşısında ortak bilincimizi gösteriyor."

Türkiye ile Yunanistan arasında başta sığınmacı krizi olmak üzere ortak konular olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "İki hafta önce Brüksel'de yaptığımız zirvede, AB ile Türkiye arasında, Türk vatandaşlarına vize serbestisi, geri kabul anlaşması ve Türkiye-AB ortak eylem planı ile ilgili önemli kararlar alındı. Bu, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ortak gündem, bu, dostluk ve bu ortak kaderle ilgili farkındalıkla ilgili. Ege'deki ve Doğu Akdeniz'deki parlak geleceğimize bakıyorum. Önümüzde büyük bir fırsat var. Ben, Fikirdaş Ülkeler Toplantısı'nın başarılı geçeceğine eminim" ifadelerini kullandı.Davutoğlu, Türkiye ve Yunanistan'ın "iki dost ülke" olarak Avrupa'da beraber çalışacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:Bu işbirliği, Avrupa'nın yararına olacak. Bu ayrıca Doğu Akdeniz'de istikrar için de önemli. Çipras'a ikili ilişkiler konusunda etkin yaklaşımından ötürü teşekkür ediyorum, birlikte, İstanbul, Atina, Ankara ve Selanik gibi çeşitli yerlerde pek çok toplantı yapacağız."


Yunanistan Başbakanı Çipras da "Bölgemiz ve Avrupa için öncelikle sığınmacı akışının azaltılması kapsamında işbirliği ve bu bağlamda özellikle Ege'deki göçmen akını çok kritik bir konu" dedi.

Başbakan Davutoğlu ile olmak ve fikir paylaşımında bulunmanın önemine değinen Çipras, gelecek üç ay boyunca Türk-Yunan temasları kapsamında yoğun bir program olacağını ifade etti.Açıklamaların ardından basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 30 dakika sürdü.Davutoğlu, Çipras'la görüşmesinin ardından, AB Liderler Zirvesi marjında yapılan "Fikirdaş Ülkeler Toplantısı"na katılmak üzere Avusturya Daimi Temsilciliğine geçti.

Davutoğlu toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmesi için gereken reformlarla ilgili yasa tasarılarını meclise bir paket halinde getireceklerini söyledi. Davutoğlu, "Böylece hem vize muafiyeti süreci hızlanmış olacak hem de AB ile yürüttüğümüz bu ivme sürdürülmüş olacak." dedi. Davutoğlu, AB ile müzakerelerde 23 ve 24. Fasılların önünü açmak için de yargı reformu yapacaklarını söyledi.Brüksel'deki AB Zirvesi öncesinde 10 Avrupa ülkesinin lideri ile mülteci meselesini ele alan Davutoğlu, "Bu düzenli görüşmeler Türkiye-AB ilişkilerinin belli bir ritim üzerinde ilerlemesine büyük katkı sağlıyor." dedi.

Mültecilerle ilgili Türkiye ve AB arasında imzalanan eylem planı çerçevesinde Ocak ayında bir 'ortak çalışma grubu'nun devreye gireceğini ifade eden Ahmet Davutoğlu, 22 Ocak'ta Almanya-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ise 27 Ocak'ta yapılacağını aktardı. Davutoğlu, Şubat ayında Yunanistan'la İzmir'de, Nisan'da ise Bulgaristan'la aynı toplantıları yapacaklarını dile getirdi. Davutoğlu ayrıca Türkiye-Yunanistan-Bulgaristan üçlü toplantısını da yapacakları bilgisini verdi. Başbakan Davutoğlu, 18 Şubat'ta yapılacak AB Zirvesi öncesinde de bugün yaptıkları gibi 'fikirdaş' ülkelerle mülteciler meselesini yeniden ele alacaklarını ifade etti.


AB ile ilişkilerde son 14 yılın en yoğun görüşmelerinin yapıldığı ve en somut neticelerinin alındığı bir süreçten geçtiklerini ifade eden Ahmet Davutoğlu, "Bütün liderler Türkiye'nin önemini ve bu hükümetle beraber aldığımız bu inisiyatifler konusunda son derece güçlü ifadelerle destek verdiler. Ümit ederiz bu süreç, bu tempoda devam eder." dedi.

"O KONU TATLIYA BAĞLANDI"

Davutoğlu görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunan liderle geçen ay sonunda Twitter'da girdiği polemiğe de değindi. "Twitter'da olan bir olaydı, bitti. Bunlar kalıcı meseleler değil. Önemli olan psikolojik bir gerilim oluşmaması" dedi. Davutoğlu, "Mizahi bir konuydu, geçti gitti. Bugün iyi bir görüşme oldu" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap