SON DAKİKA



Haber > Gündem > CHP iktidara geliyoruz diye hazırlık yaptığını hal

CHP iktidara geliyoruz diye hazırlık yaptığını hal

26 Nisan 2015 Pazar - 11:43








İlk kez bir seçimde partilerin seçim bildirgeleri bu kadar öne çıktı ve ilk kez bu kadar önem kazandı. Demokratik bilincin olgunlaşması açısından son derece olumlu bir gelişme. Bu bildirgeler içinde CHP’nin seçim bildirgesi sanırım en dikkat çeken bildirge oldu. Çünkü bu kadar ilgi çekmesi, tartışmaya açılması CHP’nin bildirgesinin "toplumsal bir karşılık" bulduğunu göstermektedir. CHP, benzer ilgiyi 1977 seçimlerinde "Ak Günler Bildirgesi" ile görmüş ve yüzde 42 oy oranını yakalamıştı. Arşivimden bakarak "Ak Günler Bildirgesi"ni ve yeni açıklanan Bildirge ile Mukayese de gördüm ki; "Her iki bildirgede neredeyse felsefi olarak birbirlerinin aynısı."

TOPRAK İŞLEYENİN

CHP’nin kurmayları, AK Günler Bildirgesini almış, yeni eklemelerde yaparak "güncellemişler…" Bu, CHP için son derece doğru ve akılcı bir davranış. Çünkü sosyal demokrat iddialarının sürmesini isteyen bir CHP, mutlaka bu felsefeye uygun bir bildirge ile seçmen karşısına çıkmak zorundaydı. 38 yıl önce CHP, bildirgesinin temelini "toprak işleyenin, su kullananın" sloganına oturtmuştu. Bu sloganın alt başlıklarında servetin paylaşımında sosyal adaleti sağlayacağını, refahın tabana yayılmasını ve emekçilerin emeğinin karşılığının alınacağını ifade etmişti. Yeni bildirgede ise; • Emeğin köleleştirilmesi demek olan taşeron işçiliğinin kaldırılacağını, • Asgari ücretin bin 500 lira olacağını ve vergiden muaf olacağını, • Emeklilerin iki ikramiye alacağını ve düşük ücretle tatil yapma olanağının sağlanacağını, • 277 lira taksitle 70 metrekare konut sahibi olunacağını belirterek sosyal adaletin ve servetin paylaşımının tabana yayılacağını ifade ediyor…

KAYNAKSIZ VAATLER

AK Parti, karşısında "yeni cümleler kuran" bir CHP görünce ciddi hazırlanmış bir rakip gördü. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek üzerinden bu vaatlerin "kaynaksız" vaatler olduğunu iddia ederek CHP lehine oluşan olumlu algıyı ters-yüz etmek istediler. Yani Maliye Bakanı hemen topa girdi. CHP nin istediği de buydu. Kemal Kılıçdaroğlu ne yapmak istiyor 5 yılını dolduran genel başkanlığını da muhalefet olmak istemiyor. İktidara hazır mesajı vererek, iktidar algısı oluşturmaya çalışıyor. Emekliye Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi ikramiye sözü vererek muhafazakâr tabana sıcak mesaj veriyor . Ayrıntıyı dini bayramlar öncesi kullanıyor. Alevi oyların HDP'ye gitmemesi için hassas davranıyorlar. Alevi adaylara ciddi yer verdiler. Seçim beyyanamesinde nokta atışları yaptılar. CHP belli ki ciddi bir ekiple uzun bir hazırlık yaptı. Sorumsuz muhalefet gibi konuşmuyorlar. CHP 'nin ekonomisti Selin Böke; seçim beyannamesinin açıklamasından sonra, soruların kendilerine sorulması üzerine CHP’nin iktidara hazır olduklarını söyledi.


İNANDIRICILIK SORUNU

Seçim beyyanamesi CHP’nin morallerini ciddi şekilde yükseltti. Mehmet Bekaroğlu'nun "Siyasetin sanatçısı olacağız" sözü ilgi çekti. CHP’nin bunları yapması için inandırıcılık sorununu aşması gerekiyor. CHP iktidara geliyoruz diye, hazırlıklarını yaptığını halka inandırmalıdır. CHP'nin vaatleri oya dönüşürmü zaman içinde göreceğiz. Fakat 2002 yılından itibaren seçim dönemlerinin gündemlerini AK Parti belirlerdi. Bu seçimlerin gündemini CHP belirliyor. En azından bugüne kadar böyle. Gerçek olan AK Parti Ankara'dan alışılmış sıcak havayı estiremiyor. Milletvekili genel seçimlerini etkileyen nedenlerde elbette seçim beyannamelerde ki vaatlerin artı eksileri vardır. CHP Türkiye genelinde 500 bin üye ile milletvekili adaylarını seçti. Teşkilatlar bu anlamda hem Trabzon'da hem Türkiye'de ciddi bir moral motivasyonla seçimlere giriyorlar. AK Parti'de temayul yoklaması. Temayüle girmeyenler daha iyi yerlerde listede yer buluyor. Dedik ya siyasetteki temayül önemli değil, temaslar önemli. Dost acı söyler. AK Parti’nin 2002 milletvekili kadrosu Trabzon'un milli takıma giden oyuncular gibi idiler. Hatırlayalım Asım Aykan, Faruk Özak, Kemalettin Göktaş, Mustafa Cumur (Rahmetli), Cevdet Erdöl ve Aydın Dumanoğlu. Hepsine selam olsun.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap