SON DAKİKA



Haber > Gündem > Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüşmesini anlattı: Bu konuda anlaştık!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüşmesini anlattı: Bu konuda anlaştık!

04 Kasım 2022 Cuma - 11:57




Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen MÜSİAD EXPO'da konuşma yaptı.





Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Her 2 yılda bir düzenlenen MÜSİAD EXPO'da bu sene 24 farklı sektörden 500'e yakın firmanın ürünleri sergileniyor. Ülkemiz içinden ve dışından ilginin yoğun olduğunu öğrendim. Fuarın oldukça hedeflerine ulaşacağına inanıyorum. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.

Dünyamız son 3 yıldır küresel salgınla başlayan ve bölgesel meselelerle devam eden sancılı bir dönemden geçiyor. Tahribatın etkilerini halen hissediyoruz. Gelişmiş ülkeler dahil pek çok ekonomi son 50-60 yılın en yüksek enflasyonuyla baş etmeye çalışıyor. Artan enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının ekonomi üzerinden etkilerini sürdüreceği anlaşılıyor.

Krizi herkes çeşitli derecelerde hissetse de yıkıcı sonuçlarını en ağır şekilde yaşayanlar Afrika ve Asya'daki kırılgan devletlerdir. Sahra Afrika'sındaki kardeşlerimizin zaten çok kötü olan durumları artık katlanamaz bir hal almıştır. Bu trajedilerin sona erdirilmesi noktasında maalesef kayda değer hiçbir çaba alınmıyor.

Milyonlarca insanın çektiği sıkıntılar göz ardı edilmektedir. Somali başta olmak üzere Afrika'da bir lokma ekmeğe ulaşımdan can veren her masumun acısı yüreklerimizi dağlıyor. Milyonlarca insanı ölüme götüren bu trajedilerin sona erdirilmesi için ne yazık ki bir çaba harcanmıyor. Dünyanın geri kalanına insanlık dersi veren Batılı ülkelerin bu trajediye kayıtsız kalması utanç vericidir.

Sayın Putin ile görüşmemde gündeme geldi. Ukrayna'daki tahılın az gelişmiş ülkelere gitmesi öncelik olmalıdır. Sayın Putin, 'Biz tahılı ücretsiz olarak az gelişmiş, fakir ülkelere gönderelim' dedi. Bu konuda anlaştık, mutabık kaldık. 


Dünyanın milli gelire göre en fazla insani yardım yapan ülkesi olarak yeni bir adım daha atıyoruz. Karadeniz'deki tahıl koridorundan özellikle Afrika'daki ihtiyaç sahiplerine yönelik yeni anlayış birliğine vardık, geliştiriyoruz. Somali, Cibuti, Sudan başta olmak üzere tahıl gemilerinin öncelikle ulaşmasını temin edeceğiz. Somali halkına bu zor günlerinde daha fazla destek vereceğiz.

Son dönemde küresel krizi fırsata dönüştürme konusunda kat edilen mesafeyi görüyoruz.

Şikayet etmeyeceğiz. Hep birlikte çözüm yollarına bakacağız. 

Resesyonla birlikte daralan pazarın ihracatçılarımızı zorlamaya başladığını görüyoruz. Bizim pazarımız kolay kolay bitmez, küçülmez. Kaybettiğimiz avantajı hızla telafi edebiliriz.

Doğal gaz bir hat olacak. Rusya, gazı Türkiye üzerinden sayın Putin'in açıklamalarını sanıyorum duydunuz. Bu çalışmaları sürdüreceğiz. Karadeniz'deki gazı da konutlara vermeye başladığımızda ayrıca elektrik üretiminde de kullanılacak. Ardından Sinop, nükleer enerji notkasında bizim ikinci etabımız olacak. Bakanlığımız üçüncü etapla ilgili de çalışmalarını sürdürüyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap