SON DAKİKA



Haber > Gündem > Erken seçim neyi çözer?

Erken seçim neyi çözer?

11 Ağustos 2015 Salı - 09:24








Siyasette bir sıkışmışlık var ve bu durumu aşacak köklü bir değişiklik ufukta görülmüyor.

Şu anda erken seçimi en çok isteyen kişi Erdoğan. AKP’nin tek başına iktidarını sağlayabilecek bir çoğunluk arayışı içinde. Ancak 4 partili bir Meclis’te bu hiç de kolay değil.

Yapılan bütün kamuoyu yoklamaları, tarafsız bütün değerlendirmeler, erken seçimde bir partinin tek başına iktidarını göstermiyor. Belirli bir seçmen kitlesinin bir partiye gitmesi için olağanüstü bazı olay ve politika değişikliği gerekiyor.

13 YILDIR ÇÖZEMEMİŞ

Çatışma ya da terör ortamına dönülerek, bundan siyasal bir rant sağlamaya yönelik beklentilere girilse de; bunun büyük riskler taşıdığı, sandıkta çok ters tepkiler yaratabileceği ortada.


Öyle ya, 13 yıldır bir parti iktidarda. Çatışma ortamının bitirilmesi ve barışın sağlanması yolunda birçok iddia ortaya atmış. Ancak bunların hiçbiri işlememiş. Ya da bu ortamı bozarak yeniden çatışma ortamına dönülmesinde büyük rol sahibi olmuş. Terörü, şiddeti, Kürt sorununu büyük toplumsal desteğe karşın 13 yılda çözemeyen, döne döne yine şiddet sarmalına düşen bir partiye, seçmen ne diye oy verecek?

HEDEF MHP SEÇMENİ

Ayrıştırıcı-kutuplaştırıcı politikalar nedeniyle seçmen geçirgenliği oldukça düşük. Yani AKP’nin yüzde 41’lik oyunun üzerine, 4 partili bir meclis ortamında, nereden baksanız en az 4-5 puan koyması lazım. Bunu iki şeyle yapabilir. Birincisi diğer partilerden alarak. Ki birkaç puanlık oy alabileceği tek parti MHP. Düşük oy alan partilerle ittifak da olabilir. MHP’de böyle bir dramatik düşüş olabilir mi? İkincisi, seçime katılma oranının düşmesi. AKP’li seçmen aşırı yüklenirse, diğer seçmen ilgisizleşirse, oy oranı yükselebilir.

CHP ARTAR, HDP AŞAR CHP

neredeyse taban oylarına oturmuş durumda. Sergilediği olumlu tutum, gerilim söyleminden uzak durması, bu partinin oylarında birkaç puanlık bir artışa da neden olabilir.


HDP’de emanet oyların bir kısmının CHP’ye dönmesine karşın, baraj sorunu görülmüyor.

MHP’nin ille de seçim istemi ve AKP’nin önünü açan bazı kararları tepki yaratsa da, seçmenin AKP’ye fatura çıkarmak istemesi durumunda, avantajlı sonuç alabilir.

KARANLIK SENARYOLAR

Erken seçim bir çözüm olmaktan çok, mevcut sıkışmışlığı daha da arttırabilir. Bu sıkışmanın aşılmasının tek yolu, şimdi ya da erken seçim sonrası bir koalisyon. O da ne kadar sürer belirsiz!

Yeni saray oldu bittileri ya da senaryoları veya ortamın yol açabileceği karanlık olaylar seçmende ters etki yaratabileceği gibi, AKP’den yeni bir alternatif çıkmasının yolunu da açabilir.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap