SON DAKİKA



Haber > Gündem > Oto devrimi

Oto devrimi

06 Mart 2016 Pazar - 09:28








Büyük bir korkum var: “Oto sürme hakkına yasayla yaş sınırı getirilip, ehliyetimin elimden alınması.”

Öyle bir şey olursa kendimi kötürümleşmiş hisseder, ehliyetsiz araba kullanarak, yollarda polislerle kovalamaca oynarım. Otomobil yapımcısı dev firmaların son aylardaki açıklamalarına baktıkça “Ah” diyorum, “Biraz daha geç doğup akıllı arabalar dönemine yetişseydim!”

O dönem gelince sürücü ehliyetine gerek kalmayacak. Çünkü dünyada ‘sürücü’ diye kimse kalmayacak. Akıllı otonun ne olduğunu anlatayım da saçmaladığımı düşünmeyin. İçinde direksiyon simidi yok.

Gaz pedalı, fren pedalı, debriyaj pedalı, vites kolu, el freni falan da yok. Bunların hepsinin işlevini güçlü bilgisayarlar üstleniyor.

Sonuç: “Onların toplamı insanlardan çok çok daha usta sürücü oluşturuyor.” Uzak geleceğe dönük fantezilerden söz etmiyorum. Mercedes- Benz, General Motors, Ford, Toyota, Volvo, Google gibi firmalar öyle otoları üretmeye ve denemeye çoktan başladı.


Geçen yılın sonlarında Tesla şirketinin Los Angeles’dan yola çıkardığı ‘Model S’ marka akıllı araba, insan yardımı olmadan Kuzey Amerika kıtasını müthiş bir hızla iki günde geçerek New York’a vardı. Yaptığı kaza sayısı? Sıfır.

Kaza olmayınca, ölü sayısı da sıfır. Buna “Normal” deyip geçmemeniz için, Amerika’da yılda kaç kişinin trafik kazalarında can verdiğini söyleyeyim. Resmî istatistiklere göre 33 binden fazla.

Dünya Sağlık Organizasyonu da yıllık küresel trafik kurbanı sayısının bir buçuk milyona yakın olduğunu açıklıyor. Kameraları, mikrofonları, ‘sezme’ donanımı sayesinde akıllı arabalar önlerindeki, arkalarındaki, yanlardaki cisimleri uzaktan fark edip gerekli yön ve hız ayarlarını insanlardan çok daha çabuk yapıyor. Yollardaki ‘dur-kalk’ tıkanıklıklarının giderilmesi, büyük yakıt ve zaman tasarrufu da sağlayacak.

Trafik ışıklarına gerek kalmayacak. Bilgisayarlar birbirleriyle temas kurup, kavşaklara yaklaşan arabaların çarpışmayacak hızla gitmelerini sağlıyor. Kimileri için olumsuz sonuçları da olacak bunların.

Örneğin otoparklara, onların bekçilerine de gerek kalmayacak. Arabanız sizi indirdikten sonra en yakın boşluğu haber alıp kendini oraya park edecek, telefon çağrınızla gelecek. Pek çok kamyon şoförü, taksici, kaportacı işsiz kalacak. Trafik sigortası yapan şirketler batacak.


Bu ekonomik depremi hafifletecek önlemler şimdiden düşünülmeli. Akıllı araba satışları üç beş yıl içinde başlıyor. Ehliyet basan matbaa çalışanları da kendilerine yeni iş alanı arasınlar. Öğretmen olsunlar örneğin. Akıllı insan yetiştirmek için...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap