SON DAKİKA



Haber > Gündem > Turizm altınını işlemeliyiz

Turizm altınını işlemeliyiz

07 Mart 2015 Cumartesi - 10:56




AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Asım Aykan, turizmin Trabzon’un can damarı olduğu görüşünde.





Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 9 yıl turizm komisyon üyeliği yapan AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Asım Aykan, turizmin Trabzon’un can damarı olduğu görüşünde. Trabzon’un turizmde Antalya gibi cazibe merkezi olabileceğini ifade eden Aykan, "Topraklardaki turizm altınını işlemeliyiz" dedi.

Turizm planlamalarının geleceğe yönelik uzun vadeli yapılması gerektiğini vurgulayan Aykan, "10 yıl önce 400 bin Arap Trabzon’a gelecek, buradan mülk alacak, gelir getirecek deseydik kimse buna inanmazdı. İstihdama yönelik ‘aşçılık okulu ve rehberlik kurslarını’ bir an önce açmalıyız" şeklinde konuştu.

Turizm sadece ilimizin değil aynı zamanda bölgemizin can damarı. 2014 yılında Trabzon’a 3 milyon turist geldi, bunlardan 1 milyonu yabancı, 400 bini ise Arap’tı. 2014 yılı turizm gelirimiz ise 300 milyon dolar seviyesinde. Fındıktan kazandığımız paranın yaklaşık iki katı. Turizme yönelik başlatılan süreç yeni doğmuş bir çocuk gibi korunup kollanmak durumundadır. Toplumun bütün kesimleri bu süreçte elini taşın altına koymak durumundadır. Valilik bünyesinde sürekli çalışan bir turizm koordinasyon merkezi kurulmalı ve bizzat valimizin başkanlığında bu süreç yakından takip edilmelidir. Trabzon’da iki dönem belediye başkanlığı yapan ve ardından şehri TBMM’de iki dönem temsil eden AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Asım Aykan, Karadeniz’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. 9 yıl Meclis Turizm Komisyonu’nda görev icra eden Aykan, Karadeniz Gazetesi Genel Yayınlar Koordinatörü Halil Şanlı’nın sorularını yanıtladı. Aykan, "Trabzon’un can damarı turizmdir. Ekmek teknemize sahip çıkalım ve zarar vermeyelim" mesajı gönderdi.

Turizm Trabzon’un geleceği

Turizm İl Müdürlüğümüzün rehberlik kursu açmak için çalışması var. Yabancı dil bilen yavrularımızın istihdamı için güzel bir adım olacaktır. Trabzon’a gelen turistlere yönelik başlatılan bu faaliyet son derece önemlidir, desteklenmeli, geliştirilmelidir. TBMM’de 9 yıl turizm komisyon üyeliği yapmamın da etkisiyle turizmin gelecek vaat eden bir sektör olduğunu yakından biliyorum. Ülkemize gelen turistlerin ülke bazında dağılımlarını da göz ardı etmeden başta Rusça, Arapça ve İngilizce başta olmak üzere gençlerimiz yabancı dil öğrenerek geleceklerini garanti altına almaya çalışmalıdırlar. 

Avrupa böyle büyüyor

Daha iyi hizmet için önerileriniz neler? Asım AYKAN: Ayrıca şikayetleri İngilizce ve Arapça şehrin her yerinde almalıyız. Online şekilde takip etmeliyiz ve şikayetleri çözüme kavuşturmalıyız. Avrupalı bu işi bu şekilde yaparak büyüyor. Arap turizminde şeyhleri, emirleri heyetler halinde İstanbul’da ve Trabzon’da ağırlamamız lazım. Altyapıyı güçlü hale getirmeliyiz. Arap turizmine yönelik uçak seferlerini daha sık düzenlemeliyiz. Meclisimizde 9 yıl turizm komisyonunda görev yapmam nedeniyle Avrupa’nın pek çok yerinde turizm hareketlerini yerinde takip ettim. Benim için Rabbim nasip ederse turizm birinci önceliğimdir.

ORTAK EYLEM PLANI

Trabzon bu bölgenin büyük babasıdır, amiral gemisidir, bölge merkezidir. Oraya giden nimet bize gelir, bize gelen oraya gider. Tam tersine Artvin, Rize, Gümüşhane, Giresun ve Trabzon’da Karayolları Bölge Müdürlüğü bu vilayetlerdedir. Bizim bir araya gelip, ortak eylem planları geliştirip siyasi iradenin önüne koymamız gerekir. Mesela bunlardan bir tanesi turizimdir. Hepimizi ilgilendiriyor. Bu havza turizm havzasıdır. Onunla ilgili eylem planı yapacağız gideceğiz, Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla biz anlaştık, hepimizin altında imzamız var. Hepimizin ittifakı ile şunları istiyoruz bölgemizde: Daha etkili olmaz mı? Proje nereye giderse gitsin buraya gelir. Medyada anlaşılmayan beyanlar onları da sıkıntıya sokuyor, bizi de. Haber değeri varmış gibi gözüküyor ama şehir bir şey kazanmıyor. Sonuçta hep beraber kaybediyoruz.

Küçük işlerle uğraşmayın

Trabzon turizmden milyarlarca dolar kazanır. Bize hayal gibi geliyor ama öyle değil. Mevlam herkesin rızkını vermiş, dağlar altın dolu. Ama bu bizim bildiğimiz altın değil. Petrolden daha kıymetli bizim dağlarımız şimdi. Gelecek 20-30 yılın en önemli sektörü nedir diye sorulduğu zaman bütün bilim adamları ‘Gıda ve su’ diyor. Küresel ısınmadan dolayı en az etkilenecek bölgelerden biri Karadeniz. NASA üzerinden bunlar değerlendirildi, onlar çok iyi biliyor bunları. Biz bunun farkında bile değiliz hala. Farkındalık oluşturacak politikamız bile yok. Ama Arap biliyor bunu. İstanbul’da Araplara önerilen yerleri almıyorlar. Araplar biz Trabzon’dan yer alacağız diyorlar. ‘Trabzon sakin, bizim yerimiz Trabzon’ diyorlar. Yapılsın Rize’ye, Giresun’a havaalanı. Bizim havaalanımızın kıymeti azalmaz. Tam tersi oraya gelen turist bize gelecek. Küçük işlerle uğraşmayın. Büyük hedefler koyun.

En uygun yer Akçaabat

İstihdama yönelik önerileriniz nedir? Asım AYKAN: Turizm sektörü aynı zamanda insan kalitesi ile sürekli yenilenir, geliş ve süreklilik arz eder. Bunun için de başta aşçılık okulunun Trabzon’da kurulması için adım atmalıyız. Görüştüğüm bütün restoran sahipleri aşçı bulmakta, kaliteli, yetişmiş hizmet elemanı bulmakta sıkıntı yaşadığını belirtmekte. Bu sadece Trabzon ilimizde değil, Rize’de, Giresun’da, Artvin’de de bu şekildedir. Bununla birlikte eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeliyiz. Turizm ve otelcilik okulları aşçılık okullarının yerlerini tutmamaktadır. O okullar farklı alanda hizmet vermektedir. Aşçılık okulu için en uygun yer Akçaabat’tır. Bu sayede hem ilimize hem de Antalya başta olmak üzere turizm merkezlerindeki otellere kaliteli aşçılar yetiştirip göndermenin yolunu aramalıyız.

Trabzon’u iyi tanıtmalıyız

İnsanlarımızın misafirperverliği, turiste bakış açısı da çok önemli. İnsanlar gittikleri bölgelerdeki davranış biçimlerine göre memleketlerine döndüklerinde sizin tanıtımınızı iyi ya da kötü yapar. Onların malları, canları, namusları bize emanettir. O sıcaklığı gelen turistlere göstermemiz lazım. Bununla birlikte tarihi ve turistik eserlerimizi titizlikle koruyarak geleceğimize yatırım yapmış oluruz. 

400 bin Arap buraya gelecek

Daha fazla turisti Trabzon’a nasıl çekebiliriz? Asım AYKAN: Samsun ve Artvin arasındaki Yeşil Yol projemiz devam etmektedir. Yaylalarımızı birbiriyle birleştireceğiz. 2018 yılında Samsun’dan yola çıkan bir turist Artvin’e kadar turizm bölgelerini gezme şansı bulacak. Trabzon’un arka kısımlarını canlı hale getireceğiz. O topraklardaki turizm altınını ortaya çıkartarak hem milletimizin hem de ülkemizin hizmetine sunacağız. Planlamalarımızı geleceğe yönelik uzun vadeli yapmalıyız. 10 yıl önce 400 bin Arap Trabzon’a gelecek, buradan mülk alacak, gelir getirecek deseydik kimse buna inanmazdı. Günümüzde ise gerçekler ortadadır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap