SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

05 Ocak 2024 Cuma - 12:46




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

SON BİR HAFTADA 36 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığınca, yurt içi ve sınır ötesinde icra edilen operasyonlarla Irak ve Suriye'nin kuzeyi dâhil, son bir haftada 36 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. 
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İSTANBUL ADAYINI PAZAR GÜNÜ DUYACAKSINIZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Ak Parti'nin İstanbul adayını Pazar günü duyacaksınız. Ankara adayını da Ankara'da açıklayacağız. Yapacağımız açıklamalar A'dan Z'ye sürprizdir, kazanma azmimizin göstergesi olacaktır.' dedi. 
 
ÖZEL: MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANMALI

Yargıtay'ın Can Atalay kararına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özel, "Gezi davası Tayyip Erdoğan'ın siyasi kin davasıdır, siyasi kan davasıdır" dedi. Özel, 9 Ocak'ta Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırarak, '14 Ocak Pazar günü herkesi Tandoğan Meydanı'nda yapılacak olan mitinge davet ediyoruz' şeklinde konuştu. 
 
SELAHATTİN DEMİRTAŞ: “DEVLET ŞU AN MHP’DİR. ARTIK DEVLETİ MHP YÖNETİYOR. SADECE YARGITAY’A BAKARAK BUNU GÖREBİLİRİZ”

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobane Davası'ndaki savunmasına devam ediyor: "Devlet şu an MHP’dir. Artık devleti MHP yönetiyor. Sadece Yargıtay’a bakarak bunu görebiliriz. Bir daireyi tutup bütün herkese ayar veriyorlar. Birçok adliyede MHP’li mafyalar terör estiriyor."
 
MUHARREM İNCE’DEN ÖZEL’E: “CHP’LİLER BANA İFTİRALAR ATTI.” ÖZGÜR ÖZEL: “BUNDAN SONRA OLMAYACAK”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, yerel seçimde işbirliği için CHP lideri Özel’i ziyaret etti. İnce’nin ziyaretinde 14 Mayıs seçimlerinden söz ederken, “Cumhurbaşkanı adayı oldum diye CHP’liler trol hesaplardan bana iftiralar attı” şikayetini dile getirdiği öğrenildi. Özel’in de bu şikayeti yerinde bulup “Bundan sonra böyle şeyler olmayacak. Ben müsaade etmem” yanıtı vermesi dikkat çekti.
 
ÇELİK: TÜRKİYE'DE REJİM DEĞİŞİKLİĞİNİN KARŞISINDAYIZ

Filistin ve şehitler için yapılan mitingde yaşanan olaylar üzerinden başlayan tartışmalara ilişkin konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Rejim değişikliğinin karşısındayız. Türkiye'de Anayasal düzen esastır" dedi. 
 
SON BİR YILDA EN ÇOK ÜYE KAZANAN YENİDEN REFAH, EN ÇOK ÜYE KAYBEDEN AK PARTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıkladığı verilere göre son bir yılda en çok üye kaybeden parti AK Parti olurken en çok üye kazanan parti ise Yeniden Refah Partisi oldu. Oransal olarak en büyük düşüş İYİ Parti’de gerçekleşti.
 
YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI ŞAHİN'DEN CAN ATALAY AÇIKLAMASI: İTİRAZ GELMEDİĞİ SÜRECE DOSYA GÖNDERİLECEK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Can Atalay dosyasına ilişkin olarak, "İtiraz gelmediği takdirde biz dosyayı mahalline göndereceğiz" dedi.
 
YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCISI: HDP KAPATMA DAVASINDA 2 YILDAN FAZLA SÜRE GEÇTİ, BEKLEMEDEYİZ. KADIN CİNAYETLERİNDE İDAM UYGULANMALI. HAYVANLAR SOKAKTA GEZMEMELİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, CNN Türk’e konuştu: “HDP’nin kapatma davası için 2 yıldan fazla süre geçti, beklemedeyiz. Duruşma tarihini AYM belirler”, “Can Atalay dosyasına itiraz gelmediği takdirde biz dosyayı mahalline göndereceğiz”, “Hayvanlar sokakta gezmemeli, sahiplendirilmeli ya da barınakta olmalı”, “Kadın cinayetleri için idam uygulanmalı.”
 
CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANINDAN YARGITAY’A DESTEK, AYM’YE: “PERVASIZ ANAYASA TANIMAZLIĞI VE CÜRETKAR HUKUK İHLALLERİYLE MALUL OLMUŞ BİR YAPI”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından TİP milletvekili Can Atalay için verdiği ikinci “hak ihlali” kararını uygulamama kararı için yazdı: “Yargıtay 3. Ceza Dairesi anayasanın gereğini yapıyor, anayasayı ihlal eden AYM’dir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından AYM’nin bu keyfi kararlarına uyulmaması anayasanın ve hukuk güvenliğinin savunulmasıdır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi verdiği her iki uymama kararıyla AYM’nin keyfiliğine dur demiş ve pozitif hukuk düzenini savunmuştur. Bu son derece kıymetli bir hukuk tavrıdır. Ortada bir ‘kriz yoktur.’”
 
ERKAN BAŞ: YARGITAY, CADILAR DAİRESİ, 'NE 400 MİLLETVEKİLİNİ NE DE BU ÜLKENİN ÇOĞUNLUĞUNU TAKARIM' DİYOR

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay’ın, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği "hak ihlali" kararına uymamasına dair "Yargıtay, cadılar dairesi, 'Ne 400 milletvekilini ne de bu ülkenin çoğunluğunu takarım' diyor. İlgili Anayasa maddesini yok sayarız. Bu ne demek biliyor musunuz? Başak bir Anaaysa maddesi diyor ki; 'Ceza sorumluluğu şahsidir' Bei hakim dese ki 'Ceza sorumluluğu şahsidir' ilkesini ben kabul etmiyorum. Şu kişi suç işledi ben bu kişinin bütün sülalesini cezalandırıyorum. Eğer Yargıtay'ın bu kararı hukuki bir değer taşıyorsa bu karar doğru. Beş Yargıtay hakimi çıkıp 'Cumhurbaşkanı olmak için 50+1'e gerek yok. Yüzde 30 oy da alsa Erdoğan cumhurbaşkanıdır' diyebilir mi? Diyemez. O yüzden bu kararın da hiçbir hukuki hükmü yok" dedi.
 
ADALET BAKANI TUNÇ’TAN CAN ATALAY AÇIKLAMASI: “YARGITAY’IN VERDİĞİ KESİNLEŞMİŞ BİR HÜKÜM SÖZ KONUSU, BU KESİN HÜKÜM DE TBMM’NİN GÜNDEMİNDE. MECLİS KENDİ GÜNDEMİNE HAKİM”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay’ın, cezaevindeki Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği hak ihlali kararını tanımamasına ilişkin, “Son verilen karar, Yargıtay’ın vermiş olduğu karar. Yargıtay’ın kararında gerekçesini okuduğunuz zaman hep beraber görmek mümkün. Bundan sonraki süreçte ilgililer başvuru yapar yapmaz, onların bileceği iş. Tabii ki Yargıtay’ın vermiş olduğu ilk derece, istinaf ve Yargıtay ilgili daireleri itiraz sonrası başka dairenin de vermiş olduğu kesinleşmiş bir hüküm söz konusu. Bu kesin hüküm de şu anda TBMM’de. TBMM’nin gündeminde olan...Tamamen Meclis kendi gündemine hakim. Hep beraber önümüzdeki süreci göreceğiz” açıklamasını yaptı.
 
ZORLU'DAN BAKAN TUNÇ'A: "BİR TÜRK VATANDAŞININ ANAYASA MAHKEMESİ VE YARGITAY'IN O KİŞİ ALEYHİNDE VERMİŞ OLDUĞU KARARA 'UYMAMA' HAKKI BULUNMAKTA MIDIR?

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu Yargıtay'ın Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez verdiği 'hak ihlali' kararına uymamasına tepki göstererek, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a "Bir Türk vatandaşının Anayasa Mahkemesi veya Yargıtay'ın o kişi aleyhinde vermiş olduğu karara 'uymama' hakkı bulunmakta mıdır?" diye sordu.
 
AYM ÜYESİ ÖNCE NAAT İLE SONRA FABL İLE YARGITAY KARARINA TEPKİ GÖSTERDİ: “KIRILDI ADALETİN KILICI; KALKAN DÜŞTÜ”

AK Parti'nin önerisiyle TBMM tarafından üye seçilen AYM üyesi Kenan Yaşar, X hesabından Yargıtay kararını eleştirdi. Önce Nurullah Genç'in Hz. Muhammed için yazdığı Yağmur adlı naatından "Kırıldı adaletin kılıcı; kalkan düştü / Mahkumlar yargılıyor; hakimler mahkum şimdi" mısralarını paylaştı, sonra da karınca ve fil fablı üzerinden mesaj verdi.
 
SEÇİL ERZAN'IN KUZENİYLE MESAJLARI ORTAYA ÇIKTI; "FATİH TERİM'E YARANACAĞIM DİYE SEN NE YAPTIĞININ FARKINDA MISIN?

Aralarında ünlü futbolcuların da olduğu 21 kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle tutuklanan DenizBank Levent Büyükdere Caddesi'ndeki şube müdürü Seçil Erzan'ın kırık cep telefonuna ait bilirkişi raporundan yeni detaylar ortaya çıktı. Erzan'ın kuzeni Tanın Yılmaz'ın "Fatih Terim'e yaranacağım diye sen ne yaptığının farkında mısın?" diye yazdığı, Seçil Erzan'ın ise, "Yaranmak için değil, onun parası" şeklinde cevap verdiği tespit edildi.
 
AYLA ALGAN HAYATINI KAYBETTİ

Müzisyen, tiyatro sanatçısı ve sinema oyuncusu Ayla Algan, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle 86 yaşında vefat etti
 
EKONOMİ DÜNYASINDA NELER OLUYOR?
 
BAKAN MEHMET ŞİMŞEK: 2024'TE BÜYÜME ZAYIF SEYREDECEK, ENFLASYONDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Ankara'da MÜSİAD'ın yıllık değerlendirme toplantısında konuşan ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2024'e baktığımız zaman, büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Daha destekleyici finansal koşullar daha gevşek bir para politikasına evrileceğiz" dedi.
 
OTOMOTİVDE GEÇEN YIL TÜM ZAMANLARIN İHRACAT REKORU KIRILDI

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisi geçen sene, 2022'ye kıyasla yüzde 13 artışla 35 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların rekoruna ulaştı. 
 
AKARYAKITA DEV ZAM: BENZİN, MOTORİN VE LPG'YE AYNI ANDA GELDİ!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun aralık ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasıyla akaryakıt ve içkiye gelecek özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı da netleşti. ÖTV artışıyla birlikte benzinde 2.31 lira, motorinde 2.17 lira, LPG'de ise 1 liralık fiyat artışı geldi. 
 
BAKAN ŞİMŞEK: 2024'TE BÜYÜME ZAYIF SEYREDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2024'e baktığımız zaman, büyüme zayıf seyredecek. Enflasyonda düşüş devam edecek. Daha destekleyici finansal koşullar daha gevşek bir para politikasına evrileceğiz" dedi. 
 
REKABET KURULU'NDAN GIDA ŞİRKETLERİNE PARA CEZASI

Rekabet Kurulu, bazı gıda firmaları hakkında yürüttüğü soruşturmaları tamamladı. Aralarında Nestle Türkiye, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de bulunduğu gıda şirketlerine toplam 355 milyon lira idari para cezası verdi. 
 
KOÇ'TAN SAĞLIK HİSSESİ ALIMI

Koç Holding, Antalya'da faaliyet yürüten özel hastane işletmecisi Kemer Medical Center'ın %80'ini satın almak için sözleşme imzaladığını açıkladı.
 
İSİG MECLİSİ: ARALIK AYINDA 154, 2023 YILINDA İSE EN AZ 1929 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin İş Cinayeti Raporu’na göre; aralık ayında 154, 2023 yılında ise en az 1929 işçi hayatını kaybetti. Raporda, “Aralık ayında TOKİ inşaatları ile büyük firmaların şantiyeleri ve otoyol, okul, bina inşaatları 44 iş cinayetinin mahali oldu. Ölüm nedenlerinde ise yüksekten düşmeler yarıdan fazlasını oluşturuyor ki bu da önlemlerin alınmadığının bir göstergesi” denildi. Geçen ay 13 motokurye de kaza nedeniyle yaşamını yitirdi.
 
RTÜK, BAŞKAN EBUBEKİR ŞAHİN’E ‘KORUMA ARACI’ KİRALAMAK İÇİN 1 MİLYON 160 BİNTL’LİK İHALE AÇTI. İHALEYİ AKP’DEN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI OLAN MEHMET KAYA’NIN ŞİRKETİ KAYATUR FİLO KAZANDI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, (RTÜK) Başkan Ebubekir Şahin’in, ‘makam aracına koruma sağlamak' amacıyla kullanılmak üzere bir yıllığına 1 milyon 160 bin TL bedelle araç kiralama ihalesi açtı. İhale, pazarlık usulü ile 2018 genel seçimlerinde AKP’den Ankara milletvekili aday adayı olan Mehmet Kaya’nın ortaklarından olduğu Kayatur Filo Kiralama Anonim Şirketi’ne verildi.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
İRAN'I KANA BULAYAN SALDIRILARI IŞİD ÜSTLENDİ

İran'da Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında onlarca kişinin hayatını kaybettiği patlamanın intihar saldırısı olduğu bildirildi. Saldırıyı IŞİD üstlendi. 
 
REİSİ, "İSRAİL VE ABD'NİN İŞLEDİKLERİ SUÇLAR NEDENİYLE AĞIR BEDEL ÖDEYECEĞİNİ" SÖYLEDİ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'ye yönelik saldırılardan dolayı İsrail ve ABD'ye tepki göstererek, "işledikleri suçların bedelini ağır ödeyeceklerini" ifade etii.
 
İSRAİL SAVUNMA BAKANI, GAZZE İÇİN SAVAŞ SONRASI PLANINI ANLATTI: FİLİSTİNLİ YAPILAR YÖNETECEK, İSRAİL OPERASYON "HAKKINI" SAKLI TUTACAK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail ziyaretine kısa süre kala İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas yenildikten sonra" Gazze'nin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair planlarını açıkladı.
 
YENİ BELGELER AÇIKLANDI: EPSTEİN ESKİ İSRAİL BAŞBAKANI EHUD BARAK İLE EN AZ 36 KEZ GÖRÜŞMÜŞ. MOSSAD İÇİN Mİ ÇALIŞIYORDU?

Jeffrey Epstein ile ilgili yeni açıklanan mahkeme belgeleri, reşit olmayan kızları ünlülere pazarlayan seks ağını yöneten Epstein’in İsrail eski Başbakanı Ehud Barak ile yaklaşık 36 kez görüştüğünğü ortaya koydu. Barak, 2016 yılında Epstein’in Manhattan'daki evine yüzünü bir fularla kapatak girerken fotoğraflanmıştı.. Aynı gün eve genç kadınların da girip çıktığı görülmüştü. Barak ile sık görüşmeler, Epstein’ın MOSSAD için çalıştığı ve ünlülere şantaj yaptığı yolundaki iddiaları yeniden alevlendirildi. Eski bir MOSSAD ajanı, Epstein’ın şantaj için bağlantılarından en çok yararlandığı ismin Prens Andrew olduğunu iddia etti.
 
İSRAİL ORDUSU, 90 GÜN SONRA, 7 EKİM'DE YAŞANANLARI SORUŞTURMAYA KARAR VERDİ

İsrail ordusunun, 7 Ekim'de yaşanan olaylarla ilgili soruşturma yapmak üzere komisyonlar kurduğu belirtildi.
 
SUUDİLER İPTAL EDİLEN SÜPER KUPA MAÇI İÇİN TAZMİNAT TALEBİYLE LAHEY’E GİDİYOR

Maç öncesinde yaşanan kriz sebebiyle iptal edilen Türkiye Süper Kupası’nın organizatörü Suudi Arabistan merkezli Riyadh Season, kulüplere ödenen paraların iadesi ve protokole uyulmadığı için tazminat talebiyle Lahey’deki Uluslararası Uzlaşmazlık Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor. Kulüpler kendilerine ödenen 43’er milyon TL’nin yanı sıra Suudi şirket tarafından karşılanan tüm masraflarının da faturalarını iade etmek durumunda kalabilir. TFF’nin bu anlaşmadan ne kadar ödeme aldığı ise bilinmiyor.
 
LUKASHENKO, KENDİNE VE AİLE ÜYELERİNE ÖMÜR BOYU YARGI DOKUNULMAZLIĞI SAĞLAYAN YASAYI İMZALADI

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, kendisine ömür boyu cezai kovuşturmadan muafiyet tanıyan ve sürgünde yaşayan muhalefet liderlerinin gelecekteki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmalarını engelleyen yeni yasayı imzaladı.
 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap