SON DAKİKA



Haber > Gündem > Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

Türkiye ve Dünya'da Neler Oluyor?

06 Ocak 2024 Cumartesi - 10:54




Yeni güne merhaba derken Türkiye ve Dünya gündeminde neler konuşuluyor hepsi bu haberimizde...





Türkiye ve Dünya gündeminde neler oluyor, Ekonomi piyasalarında ki son durumlar neler?

TÜRKİYE'DE Kİ SİYASET DÜNYASINDA NELER KONUŞULDU?

MUHALEFET, YARGITAY’IN CAN ATALAY KARARI İÇİN MECLİS’İ OLAĞANÜSTÜ OTURUMA ÇAĞIRDI: İYİ PARTİ İMZALAMADI

AYM'nin ikinci hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay için TBMM Başkanlığı'na sunulan dilekçede, Özgür Özel ve Erkan Baş'ın yanı sıra, CHP, DEM Parti ve Saadet-Gelecek Grup Başkanvekilleri ile Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, milletvekilleri Sevda Karaca Demir, Cemal Enginyurt ve Mustafa Yeneroğlu'nun imzası yer aldı. İYİ Parti grubu toplantı çağrısına imza vermedi.
 
YARGITAY BAŞKANI AKARCA'DAN CAN ATALAY YORUMU: DERİN GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZ GERÇEK

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, TİP milletvekili Can Atalay kararı hakkında, "Anayasa'nın durumundan kaynaklanan ve ciddi anlamda derin görüş aykırılıklarımız olduğu bir gerçek" dedi
 
"MOSSAD" OPERASYONU: 34 ŞÜPHELİDEN 15'İ "CASUSLUK"TAN TUTUKLANDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca İsrail İstihbarat Servisine yönelik "Siyasal veya Askeri Casusluk" suçundan yürütülen soruşturma neticesinde gözaltına alınan ve tutuklanması istemi ile Sulh Ceza Hakimliğine sevkedilen; 34 şüpheliden 15’inin tutuklandı. 11 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilirken, 8 şüphelinin ise sınırdışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edilmelerine karar verildi.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HERKESİ ŞAŞIRTACAK GELİŞMELER OLACAK

Asgari ücretteki artışa değinen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirdik." dedi. Enflasyondaki düşüşün yılın ikinci yarısında daha net hissedileceğini söyleyen Erdoğan, "Önümüzdeki yıl herkesi şaşırtacak olumlu gelişmelere sahne olacak." diye konuştu.
 
ERDOĞAN: “SİYASİ ÇIKAR UĞRUNA KUTUPLAŞMAYI KÖRÜKLEYENLER MİLLETİMİZİN İYİLİĞİNİ İSTEMİYOR DEMEKTİR”

Erdoğan: “Kalemizi çökertmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Bu toksik ve zehirli tartışmaları süratle geride bırakmamız gerekiyor. Siyasi çıkar uğruna kutuplaşmayı körükleyenler milletimizin iyiliğini istemiyor demektir. Sahte gündemlere harcayacak tek bir saniyemiz olamaz.”
 
AHMET DAVUTOĞLU: KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN TUTUMU HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ümit Özdağ ile yaptığı gizli protokolün hatırlatıldığı Ahmet Davutoğlu, "Beni hayale uğratan Ümit Özdağ ile yapılan sözleşmedir. Ümit Özdağ ile 6'lı masanın aylarda oluşturduğu dokümanlar arasında hiçbir ortak bağ görmüyorum. Kemal Kılıçdaroğlu'nun tutumu hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü nasıl birlikte olabileceğiz?" dedi.
 
AKŞENER: BÜTÜN SUÇ BENİM OLSUN AMA...

Bursa'da konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "2023'te biz başaramadık. Tekrar söylüyorum. Bütün suç benim olsun. Çekin beni kenara ama gene başarılamazdı" dedi.
 
ÖZGÜR ÖZEL: GEZİ TÜRKİYE'NİN ONURUDUR, BİRİSİNİN KİNİDİR, KAN DAVASIDIR

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı tanıtım toplantısı başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarın anayasayı yok saydığını savunarak, "Bu, o her şeyi bilen, her şeye karar veren, ‘Bütün yetki bende’ diyen birisinin kişisel kini yüzünden olmaktadır. Onun derdi, Gezi davasıdır; Gezi İstanbul’un, hepimizin, Türkiye’nin onurudur; ama o birisinin kinidir, kan davasıdır." dedi .
 
ÖZGÜR ÖZEL: 4 YIL GEÇTİ, GÜLİSTAN DOKU'NUN AKIBETİ BİR AN ÖNCE AYDINLATILMALI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen Gülistan Doku’nun akıbetinin aydınlatılması yönünde tek bir umut ışığı yakılmadı. Gülistan Doku'nun akıbeti bir an önce aydınlatılmalı ve acılı ailesinin adalet talebi yerine getirilmelidir" açıklamasını yaptı.
 
İMAMOĞLU YENİDEN ADAY: BİZ 6 MAYIS'TA ÇIKARTTIĞIMIZ O CEKETİ HİÇ GİYMEDİK, TÜRKİYE'DE İKTİDAR OLANA KADAR HİÇ GİYMEYECEĞİZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Başkanlığı’na yeniden adaylığının duyurulduğu tanıtım toplantısında, "Biz 6 Mayıs'ta çıkarttığımız o ceketi hiç giymedik, Türkiye'de iktidar olana kadar hiç giymeyeceğiz." dedi. “Tam yol ileri” sloganıyla yola çıkan İmamoğlu, 2024 yerel seçimleri için başkan adaylığını resmen ilan etti.
 
‘KOMÜNİST BAŞKAN’ POLİTBÜRO KARARIYLA KADIKÖY’DEN ADAY. FRAKSİYONU DUYURDU: “FATİH MEHMET MAÇOĞLU YOLDAŞIMIZIN…”

Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 2024 yerel seçimlerinde TKP’nin Kadıköy belediye başkanı olarak seçime girecek. Maçoğlu’nun mensubu olduğu Sosyalist Meclisler Federasyonu duyurdu: “Fatih Mehmet Maçoğlu yoldaşımızın İstanbul’un Kadıköy ilçesinde TKP çatı partisi altında demokratik, sol-sosyalist güçlerin ortak adayı olarak yerel seçimlere girmesini karar altına almış bulunmaktayız.”
 
DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARINDAN DEMİRTAŞ VE MIZRAKLI'YA ZİYARET: YEREL SEÇİMLERE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİ ALDIK

Ziyaretten sonra yapılan yazılı açıklamada "Demirtaş ve Mızraklı ile her türlü baskı, kumpas davası ve kapatma davasıyla önü alınmak istenen toplumsal muhalefetin daha fazla güçlenmesi için istişarelerde bulunduk. Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’nin tarihsel ve siyasal sorunlarının çözümü için atılacak adımlar, cezaevlerinde süren açlık grevleri ve yerel seçimlerle ilgili izleyeceğimiz stratejilerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk" denildi.
 
TEMEL KARAMOLLAOĞLU, KEMAL KILIÇDAROĞLU'NU ZİYARET ETTİ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu çalışma ofisinde ziyaret etti.
 
KILIÇDAROĞLU'NDAN YARGITAY BAŞKANI AKARCA'YA TEPKİ: "SARAYDAN YARGIYA VERİLMİŞ BİR TALİMAT VE KENDİLERİNE VERİLEN TALİMAT ÇERÇEVESİNDE ANAYASAYI ÇİĞNEYEREK SUÇ İŞLEYEN HAKİMLER VAR"

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın Anayasa Mahkemesi'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararına ilişkin yaptığı açıklamaya "Anayasadan kaynaklanan görüş ayrılığı ne demek? Bu görüş ayrılığı anayasanın hangi hükmünden kaynaklanıyor? Başka bir anayasaları mı var? Ben söyleyeyim; Anayasadan kaynaklanan hukuki görüş ayrılığı yok. Sadece Can Atalay’ı bırakmayın diye Saraydan Yargıya verilmiş bir talimat ve kendilerine verilen talimat çerçevesinde anayasayı çiğneyerek suç işleyen hakimler var! Dolayısıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay ile ilgili kararlarının hukuksal dayanakları bulunmamaktadır" sözleriyle tepki gösterdi.
 
MHP'DEN BASIN MENSUPLARI İÇİN YEŞİL PASAPORT TALEBİ

Milliyetçi Hareket Partisi basın mensuplarının da yeşil pasaport alabilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine kanun teklifi verdi. Teklif, Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir'in imzası ile Meclis Başkanlığı'na sunuldu.
 
KÜRŞAD ZORLU, “İSRAİL İSTİHBARATINA ÇALIŞTIĞI İDDİASIYLA 34 KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDIĞI MİT OPERASYONUNU” TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “CASUSLARIN ÜLKEMİZE NASIL GİRDİĞİ İRDELENMEYE MUHTAÇTIR”

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu; 34 kişinin İsrail istihbaratına çalışan bir casusluk şebekesinin üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alındığı MİT operasyonunu TBMM gündemine taşıdı. “Casusların ülkemize nasıl girdiği irdelenmeye muhtaçtır” değerlendirmesini yapan Zorlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a; “Ajanların kaçı Türk vatandaşı kaçı yabancı uyrukludur?”  sorusunu yöneltti.
 
ALİ KOÇ: “MUHALEFETİN SİYASİ REKABETE MALZEME YAPMASI İKİ KULÜBÜN HAKLI DURUŞUNA BÜYÜK ZARAR VERDİ”

Ali Koç, Süper Kupa Finali için ilk kez konuştu: “Bu olay siyasi rekabetin malzemesi haline getirildi, özellikle muhalefet tarafından. Bu, iki kulübün haklı ve saygı duyulacak duruşuna büyük zarar verdi.” “Federasyon ile bir firma arasında sözleşme var. Bu sözleşmeyi biz görmedik. Sorumluluk federasyonda. En az sorumlu taraf Suudiler.” “Yurtta Sulh Cihanda Sulh atamızın etkileyici bir söylem. Ama bu pankart üzerinde ısrar etmedik. Fenerbahçe'nin tişörtte ısrarının sebebi 100. yıl formasını biz bir kere kullandık. Biz Süper Kupa maçında 100. yıl formamızla çıkamayacağımız için ısınmaya tişörtle çıkmak istedik. Bize bunun sıkıntı olduğu söylendi. Anladığım kadarıyla Galatasaray da o gün pankart bastırmış 'Ne Mutlu Türküm Diyene' diye ve ısınma formalarının üstüne Atamızı bastırmışlar.” “Bizim İstiklal Marşımızda sıkıntı yok. O krizde değil. Parla marşı iptal edilince sanki İstiklal Marşı iptal edilmiş anlaşıldı”.
 
İFADE VEREN FATİH ALTAYLI YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VE ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

Fatih Altaylı, "suçu ve suçluyu övme" ile "halkın bir kesimini kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama" suçlarından hakkında resen başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla savcılıkta ifade verdi. Altaylı, ifadesinin ardından yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 
ADALET BAKAN YARDIMCISI İLE İLGİLİ HABER YAPAN GAZETECİNİN EVİNE İFADE İÇİN CUMA AKŞAMI POLİS GÖNDERİLDİ

Gazeteci Seyhan Avşar, “Uyuşturucu baronu Urfi Çetinkaya tahliye için Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’le temasa geçti” haberi nedeniyle kendisine soruşturma başlatıldığını ve kendisini ifadeye çağırmak için evine polislerin geldiğini duyurdu: “2 yaşında çocuğu olan bir kadın gazetecinin kapısına Cuma akşamı polis ‘ivedilikle ifadeye gelin’ diye yollanıyor. Avukatımla konuştum. Pazartesi sabah ilk iş olarak ifade vermeye gideceğiz.”
 
AYHAN BORA KAPLAN İDDİANAMESİ TAMAMLANDI: RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANAN KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN KARA PARA SORUŞTURMASI BAŞLATILDI

Yurtdışına kaçmak üzereyken Esenboğa Havalimanı’nda yakalanarak tutuklanan Ayhan Bora Kaplan ve 60 diğer kişi hakkında organize suç örgütü iddianamesi tamamlandı. Rüşvet aldığı iddia edilen bazı kamu görevlileri için de kara para soruşturması başlatıldı. Ankara Emniyeti’nde üst düzey görevlerde bulunmuş bazı isimler açığa alınmıştı.
 
ZAGREB BÜYÜKELÇİSİ YAVUZ SELİM KIRAN, AİLE BAKANI YARDIMCILIĞI'NA ATANDI: KIRAN, ERDOĞAN'IN KONUŞMALARINI HAZIRLAYAN EKİPTEYDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak Zagreb Büyükelçisi olan Yavuz Selim Kıran'ı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcılığına atadı. Kıran, Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde konuşmalarını hazırlayan ekibin içerisinde yer almıştı.
 
İKİ BAKAN YARDIMCISI ATANDI, ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ GÖREVDEN ALINDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gerçekleşen atama ve görevden almalara ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Yavuz Selim Kıran atandı. Tarım ve Orman Bakanı Yardımcılığı görevine de Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Abdulkadir Polat getirildi. Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek görevden alındı. Yerine Prof. Dr. Semih Ekercin getirildi.
 
EKONOMİ GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR?
 
MERKEZ BANKASI REZERVLERİ 141 MİLYAR 61 MİLYON DOLARA GERİLEDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 29 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 4 milyar 392 milyon dolar azalışla 141 milyar 61 milyon dolara indi.
 
KKM HESAPLARI 2023 YILINI DÜŞÜŞLE KAPATTI

Kur korumalı mevduatlarda (KKM) düşüş ivmesi hız kesmeden devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre 29 Aralık ile biten haftada kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 651,8 milyar TL'den 2 trilyon 626,4 milyar TL'ye geriledi.
 
İSTANBUL'DA YAŞAMANIN AYLIK MALİYETİ 49.159 TL OLDU

İstanbul Planlama Ajansı'nın Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti bir yıl içerisinde yüzde 78,13 artarak 2023 Aralık ayında 49 bin 159 TL'ye çıktı.
 
ANKARA'DA HALK EKMEK FİYATINA ZAM

Ankara'da 210 gram ekmeğin fiyatının 1 Ocak'tan itibaren 8 liraya çıkarılmasının ardından Halk Ekmek de, 5 liradan satılan 250 gramlık ekmeğin fiyatını 6,5 liraya yükseltti.
 
TÜRKİYE-İNGİLTERE JETCO PROTOKOLÜ İMZALANDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması'nın geliştirilmesi ve yeni alanlara genişletilmesi konusunda iç müzakerelerin yapıldığını belirterek, "2024 yılı içerisinde, Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması'nı daha yeni alanlara da geliştirme konusunda müzakereleri başlatmayı ümit ediyoruz" dedi.
 
TCMB ANKETİ: BANKALARDA KREDİ STANDARTLARINDA GEVŞEME BEKLENİYOR

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne göre, 2023'ün son çeyreğinde bankaların genel olarak işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartlardaki sıkılaşma seyri sona ererken, 2024 yılının birinci çeyreği için bankaların beklentisi, bu standartların gevşemeye başlayacağı yönünde oldu.
 
BAKAN IŞIKHAN DUYURDU: YAŞLILIK SİGORTASI GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Yaşlılık Sigortası'nı orta vadeli bir dönemde hayata geçirmek zorundayız. Yaşlılarımızı korumak durumundayız. Amacımız, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini bir üst noktaya taşımak, risklere karşı koruyucu, önleyici hizmetleri geliştirmek" dedi.
 
RTÜK’ÜN MAKAM ARACI AKP’LİDEN: GÜNLÜK 2 BİN 900 TL

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in makam aracına 12 ay boyunca eşlik etmesi için 1 milyon TL ödenerek araç kiralandığı belirlendi. Günlüğü 2 bin 900 TL’ye gelen aracın AKP aday adayının şirketinden temin edildiği açıklandı.
 
DÜNYA GÜNDEMİNDE NELER OLUYOR ?
 
GAZZE YÖNETİMİ: SALDIRILARDA ÖLDÜRÜLENLERİN SAYISI 22 BİN 600'E YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısının son 24 saatte 162 artarak 22 bin 600'e yükseldiğini bildirdi.
 
HAMAS LİDERİ HANİYE'DEN, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN'E GAZZE'DE SAVAŞI DURDURMASI ÇAĞRISI

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan, Türkiye ve Orta Doğu ziyareti sürecinde İsrail'in Gazze'ye olan saldırılarını sonlandırmasına yönelik yoğunlaşmasını istedi.
 
HAMAS, İSRAİLLİ ASKERLERİN AİLELERİNE SESLENDİ: NETANYAHU'YA GÜVENMEYİN, KARDEŞİNİN ÖCÜNÜ ALIYOR

Hamas, esir aldığı İsrailli askerlerin ailelerine seslenerek, "Netanyahu, esir askerlerin ölmesini umursamıyor çünkü kardeşi Yonatan esir kurtarma girişiminde öldürüldü. Netanyahu, açıkça 'kardeşimin ölümüyle yaşadığımı yaşayın' diyor, ona güvenmeyin" uyarısında bulundu.
 
İRAN: KİRMAN'DAKİ TERÖR SALDIRILARIYLA BAĞLANTILI 11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İran, 3 Ocak'ta Kirman'da Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında düzenlenen ve terör örgütü DEAŞ'ın üstlendiği canlı bombalı saldırılarla ilgili operasyonlarda 6 eyalette 11 kişinin gözaltına alındığını ve canlı bombalardan birinin Tacikistan uyruklu olduğunu bildirdi.
 
ERSİN TATAR: BUGÜN GAZZE'DE, FİLİSTİN'DE YAŞANANLAR 1960'LI YILLARDA KIBRIS'TA DA YAŞANDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs'ta çok sayıda insanımız katledildi, çoluk çocuk yaşlı demeden. Canlı canlı mezara gömülenler oldu. Bugün Gazze'de, Filistin'de yaşananlar 1960'lı yıllarda Kıbrıs'ta da yaşandı" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap