SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Artık bıçak kemiğe dayandı

Artık bıçak kemiğe dayandı

14 Ocak 2016 Perşembe - 10:34








Herkes kendi çocuğunu keyif içinde yaşatırken, kendilerinin aç yatırmak zorunda kaldıklarını belirten Başkan Aydın, “Sayın Valimizi, belediye başkanlarımızı ve yetkilileri acilen sorunumuzu çözmek üzere göreve davet ediyoruz. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır” dedi

Trabzon ile Maçka Esiroğlu arasında yolcu taşımacılığı yapan Minibüs Durağı Başkanı Hayati Aydın, gazetemiz muhabirlerinden Yusuf Arslan’ın sorularını yanıtladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarının kendilerini ekmeklerinden ettiğini belirten Başkan Aydın, “Bütün ilçelerin arkasında bürokrat ve kendi Belediye başkanları var. Karanlık kişiler var. Ama bizim arkamızda ne yazık ki şoför ve ailemizden başka hiç kimse yok” diyerek, yetkilileri göreve davet etti. Durağın tanıtımı, çalışma düzeni, talepleri ve sıkıntılarının konuşulduğu röportajımızda biz sorduk, Başkan Aydın yanıtladı.

26 ŞOFÖR İLE 500 KİŞİLİK AİLE

Esiroğlu minibüs durağı kaç yılında faaliyete geçti? Siz ne zamandan beri başkanlık yapıyorsunuz? Esiroğlu minibüs durağı 70’li yıllarda kurularak, bugünlere kadar geldi. 1993 yılında 5 yıl başkanlığını yaptığım durağın, son 2 yıldır tekrar başkanlığını yapıyorum. Durakta ise 27 yıldır direksiyon sallıyorum.

■ Durakta kaç araç ve kaç şoför esnafı ile hizmet veriyorsunuz? Durağımızda 26 şoför esnafı arkadaşımız ile hizmet vermekteyiz. Araçlarımızın çoğunda mal sahibi çalışmakla birlikte bazı araçlarda şoför de çalışıyor. Ancak mal sahipleri eğer şoför çalıştırmaya kalkarsa, kendi nasıl geçinecek? Bu 26 şoför arkadaşımız ile 500 kişilik kocaman bir aileyi geçindirmeye çalışıyoruz.

Biz ekmeğimizi nereden kazanacağız?

■ Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarıyla ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz? Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı araçlar her 15 dakikada bir kalkarak hizmet veriyorlar. Ancak bu araçlar çoğu zaman durağımızın yanından bile yolcu alarak, ekmeğimizden olmamıza sebep oluyor. Bu taşıdığı yolcuları ise ya 1 lira 15 kuruşa ya da 65 yaş üstü ise bedavaya taşıyor. Biz de durağımızda bulunan tüm araçlarımızı yenileyerek, yaklaşık 1 trilyonluk borcun altına girdik. Sabah saat 06’da araçlarımızın kontağını çevirip, işimizin başına gitsek de durağımıza 50 metre mesafede bulunan duraktan yolcuları alıp gidiyor. Biz yaklaşık 35 yıldır burada direksiyon sallayarak gayet güzel hizmet verirken, ne oldu da buraya böyle bir hizmeti uygun gördüler? Eğer onlar buraya hizmet verecek ise biz nereden ekmek yiyeceğiz?

Talepler değerlendirilmiyor

■ Toplu taşıma araçlarından ne gibi zarar görüyorsunuz? Devletimiz doğuda PKK tarafından verilen zararları her türlü karşılıyor. Biz şoförler olarak kimseye zarar vermediğimiz halde ekmeğimizden oluyoruz. Üstelik zarar bize veriliyor. Biz haftada 1 gün bile olsa evimize et alarak gitmek istiyoruz. Ama alamıyoruz. Biz ayda 1 kez bile olsa ailemiz ile gezmeye gitmek istiyoruz. Ama gidemiyoruz. Türkiye Şoförler Odası aynı hatta çalışan araçların 100 metre ara ile kalkmasını zorunlu kılıyor. Ama Maçka’ya gelen toplu taşıma araçları Meydan bölgesine yolcu aldığı halde, biz Çömlekçi Mahallesi’nden yolcu alıyoruz. Doğal olarak da vatandaşlar Çömlekçi Mahallesi’ni gördükten sonra bizi tercih etmiyor. Biz bu sıkıntımızı giderip, daha iyi hizmet verebilmek için 5 bin imza topladık. Bu imzalar ile gerekli mecralara gideceğiz. Eğer biz vatandaşlarımıza hizmet için minibüsçüğü kendine meslek edinmiş kişiler isek, neden gelen talepler değerlendirilmiyor?

908

Dosya hazır

■ Trabzon Şoförler Odası’ndan beklentileriniz nelerdir? Şoför odalarından Meydan bölgesine yolcu taşıyabilmemiz için gerekli mecralardan izin almasını istiyoruz. Bu konuda Trabzon Şoförler Odası’na büyük görev düşüyor ve bizleri mağdur etmeyeceğini düşünüyoruz.

■ Trabzon siyasilerinden beklentileriniz nelerdir? Trabzon siyasilerinin hepsine yaşadığımız sıkıntıları teker teker dosya yaparak ilettik. Seçimlerden önce “Bütün sıkıntılarınızı gidereceğiz” dediler. Seçimlerden sonra telefonlara bakmıyorlar. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’e dosya yaparak, Özel Kalem Müdürü’ne teslim ettik. Müdürümüz bizi hoş bir şekilde karşılayarak, en kısa zamanda bizimle ilgileneceklerini söylediler. Ancak bir cevap alamadık. Biz de Trabzon’daki hiçbir mecradan yanıt alamayınca yeni bir doya hazırlayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verme kararı aldık. Randevu günümüzün gelmesini bekliyoruz.

Huzurumuz kalmadı

■ Yaşadığınız sıkıntılar sizi ve ailenizi nasıl etkiledi? Biz minibüsçüler olarak minibüsçülük yapmak istiyoruz. Yaşadığımız sıkıntılardan evimizde hiç huzur kalmadı. Trabzon içi çalışan araçlar kısa mesafelerde 1 lira 75 kuruş alırken, biz 25 kilometrelik yoldan 2 buçuk lira alıyoruz. Toplu taşıma araçları ise Esiroğlu-Trabzon arasını 1 lira 15 kuruşa taşıyor, üstelik 65 yaş üstü vatandaşlara bedava hizmet veriliyor. Şoför esnafını mağdur etmeyin. Çünkü bu işleri yapan insanlar akşam evinde huzur içinde yaşarken, biz direksiyon sallayıp ekmek kazanmaya çalışıyoruz. Lütfen bize değer verin.


■ Toplu taşıma araçları ile bir rekabet ortamı var mı? Yetkililerden tek isteğimiz; toplu taşıma araçları için yapılan durak sayılarının azaltılarak, Trabzon’un diğer ilçelerine yapılan sefer sayıları ile aynı olmasını bekliyoruz. Eğer bir rekabet ortamı yapılacaksa; bizim yanımızdan yolcu alıp, bizimle aynı şartlarda çalışması gerekir.
Anahtarları atacağız!...

■ Size bir dönüş olmazsa, ne gibi bir yol izleyecek siziniz? Görüşmelerden sonra haftalar geçti ancak hiçbir girişim olmadı. Bizleri her seferinde başlarından savıyorlar. Bizler evimize helalinden ekmek götürmek için gece yarılarına kadar direksiyon başında çalışıyoruz. Bu durum böyle giderse, tüm araçlarımızı UKM önüne çekerek, anahtarlarını da yetkililerin yüzüne atacağız. Bizim amacımız sadece para kazanıp, sosyal bir şekilde yaşamaktır. Başka bir amacımız da yoktur. Bürokrat masaları, yan gelip yatma yeri değildir. Bizim derdimizi (gazeteler aracılığıyla) Cumhurbaşkanı Ankara’dan duyuyor ama Trabzon’daki bürokrat bu olaylara kör bakıyor. O masalar onlara da kalmaz. Sayın Valimizi, Belediye başkanlarımızı ve yetkilileri acilen (sorunumuzu çözmek üzere) göreve davet ediyoruz. Herkes kendi çocuğunu keyif içinde yaşatırken, biz ise aç yatırmak zorunda kalıyoruz. Devletin verdiği imkanları, makam araçlarını kullanarak yakınlarına taşımacılık yapan bürokratlar bizim işimizi çözsünler. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır.

3 bin 700 metrede yolcu aldın aldın...

■ Durakta çalışan şoför esnafı günde ortalama kaç kilometre yol yapıyor? Durağımızda çalışan her şoför arkadaşımız günde ortalama olarak 200 kilometrenin üzerinde yol yapıyor. Ancak bu 200 kilometre yapılan yolda, genelde araçlarımız boş gidip boş dönüyor. Bunun sebebi ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu taşıma araçlarıdır.

■ Esiroğlu minibüs durağına çalışan araçların izlediği güzergah nasıl? Trabzon’dan Esiroğlu’na çalışan araçların Ortahisar ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi’ne kadar yolcu almaları yasak. Çağlayan Mahallesi’nden başlayan 3 bin 700 metrelik hattımız boyunca istediğimiz yerden yolcu alıp indirebiliyoruz. Yani serbest bölgemiz. Ayrıca Trabzon’dan Esiroğlu Mahallesi’ne gelen her türlü yolcuyu da taşıyabiliyoruz. Esiroğlu’ndan kalkan araçlarımız ise Trabzon’a giderken yine 3 bin 700 metrelik hat boyunca yolcumuzu alabilirsek ne mutlu. Daha sonra Trabzon’a kadar hiçbir yerden yolcu alamıyoruz. Araçlarımız Trabzon’a kadar ya boş gider ya da birkaç yolcu ile.

Sorunlarımız giderilsin

■ Durağınızın yaşamış olduğu sıkıntılarla ilgili size ne tür vaatler verildi? Bütün ilçelerin arkasında bürokrat ve kendi Belediye başkanları var. Karanlık kişiler var. Ama bizim arkamızda ne yazık ki şoför ve ailemizden başka hiç kimse yok. Çünkü bizim hattımız sahipsiz bir hattır. Maçka Belediye Başkanı seçimden önce bize namus sözü vermiştir. “Sizi tek hat yapacağım” demiştir. Hatta “Taşıma sistemini size vereceğim” demiştir. Verdiği sözlerin hiçbirinin arkasında durmamıştır. Halkın değil, sanki birkaç kişinin Belediye Başkanı gibi davranıyor. Hiç insan kendi esnafını ezdirir mi? Bakın bugün Cumhurbaşkanımızın şoförler için sarf ettiği çok önemli sözler vardır. Bunların tamamını kendi bürokratları mutlaka dinlemelidir. Biz bu sözlerin videosunu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na dinlettik. Sorunlarımızın giderilmesini istedik. Başkan bize “Osman Gökhan Bali tarafından bu sorunlar mutlaka giderilecek. Aksi takdirde görevini yapmayanı da görevinden alırım” dedi.

Yusuf ARSLAN

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap