SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Çok şey mi istiyoruz?

Çok şey mi istiyoruz?

07 Mart 2015 Cumartesi - 13:13




Trabzon Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde kurulan Kadın Komisyonu, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın açıkla





Komisyon başkanı İpek Cansel Şahin’in yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Kadınlar Günü” Dünyada ilk kez 8 Mart 1921 yılında “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı ve sokağa taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programı kapsamında 1975 yılında ilk kez "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı ve böylece ülkemizde de Kadınlar günü kutlanmaya başlandı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nin ardından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kesintisiz olarak kutlanıyor. Hal böyleyken Türkiye, kadın cinayetleri konusunda son 10 yılda neredeyse bir rekora imza atar konuma geldi. Gün geçmiyor ki, televizyonların haber bültenlerinde, gazete sayfalarında, internet sitelerinde, eşi, sevgilisi, babası, abisi, erkek arkadaşı ya da tesadüfen geçtiği yolda, bulunduğu yerde tacizcisi veya tecavüzcüsü tarafından öldürülen kadın haberine rastlamayalım. Kadınlara yönelik şiddet, son 10 yılda 14 kat arttı. Son 4 yılda Türkiye’de bine yakın kadın katledildi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinde 136 ülke arasında 120. Sırada kalan, kadın istihdamında 200 ülke arasında 190. sırada bulunan Türkiye’de, sadece 2013 yılında 214 kadın cinayete kurban gitti, 167 kadın ve çocuğa tecavüz girişiminde bulunuldu. Son iki ayda öldürülen kadın sayısı 40’a ulaştı. Türkiye’nin yukarıda bulunduğu sıralar, ülkemizde kadına bakış açısının maalesef kötü bir göstergesidir. Bu durum cinayetlere, tecavüz girişimlerinin en büyük nedenidir. Dünyada kadınların özgür ve daha huzurlu bir ortamda, öldürülme, tecavüze uğrama korkusu olmadan yaşama isteklerini dile getirdikleri çok özel bir gün olan 8 Mart’ta biz de Türk Kadınları olarak bunu talep ediyoruz. Çok şey mi istiyoruz?

Yılın sadece bir günü kadınları hatırlamak, onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkarmakla onların hak ettiği kazanımlar ödenmiş olmaz. Kadın haklarını insan haklarından ayrı tutmak mümkün değildir.  Kadın hakları ile savunulan kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil sadece insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli haklara sahip olmasıdır. Bu vesileyle Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Kadın Komisyonu olarak tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Günü’nü kutluyoruz. Ve son olarak geçtiğimiz günlerde hunharca katledilen Özgecan Aslan’ı Rahmetle anıyoruz."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap