SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Koltuk sevdalısı değiliz, sıkıntılar çözülsün yete

Koltuk sevdalısı değiliz, sıkıntılar çözülsün yete

16 Ocak 2016 Cumartesi - 10:02








Başkan Doğrul: "Bizim derdimiz buraya başkan olmak değil. Bugün bir arkadaşım gelse dese ki, ben bu sıkıntıların önünü açacağım, şu dakika bırakırım. Yeter ki bu durağın derdine derman bulunsun. Biz burada koltuk sevdası değiliz, sıkıntılarımız çözülsün yeter" diye konuştu.

Trabzon’un Meydan bölgesi ile Erdoğdu Cami Yanı arasında çalışan Erdoğdu Cami Yanı Dolmuş Durağı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Eyüb Doğrul, gazetemiz muhabirlerinden Yusuf Arslan’ın sorularını yanıtladı. Durağın tanıtımı, sıkıntıları, talepleri ve beklentilerinin konuşulduğu röportajda biz sorduk, Başkan Doğrul cevapladı.

SAHİP ÇIKIN

■ Durağın geçmişi hakkında bilgi verir misiniz ve siz kaç yıldır başkanlık yapıyorsunuz? Durağımızın kuruluşu 70’li yıllara dayanmaktadır. 1993 yılında durakta bir dönem başkanlık yapmıştım. Daha sonra görevi başka arkadaşlara devrettim. Son bir yıldır da devrettiğimiz görevi tekrar alarak yapmaya devam ediyoruz. Meslekte 25. yılının içinde olan biri olarak öncelikle Erdoğdu Cami Yanı Durağı’nı açıp bize hizmet etmiş ve vefat etmiş kişilerden Allah razı olsun. Durağımıza gelen her arkadaş taş taş üstüne koymaya çalışmıştır. Herkes elinden geleni yapmaya çalıştığı için bir şekilde bugünlere kadar geldik.

■ Duraktaki araç ve çalışan şoför esnafı sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz? 2000’li yılların başındaki birleşmenin öncesinde 34 taksi dolmuşumuz vardı. İki taksi dolmuş bir minibüs dolmuş olduktan sonra durak içerisinde 14 tane minibüs dolmuş ile hizmet vermeye başladık. Erdoğdu’daki kışladan araçlar dağıtılınca Çamlık, Çatak, Kuruçeşme ve Cami Yanı duraklarına arabalar verilmek istendi. Durağımızın eski başkanı durakların birleşmesi kaydıyla 3 arabayı kendi bünyemize almaya karar verdi. Şimdi toplam 17 aracımız ile vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyoruz.

■ Durakta bulunan 17 araçta kaç şoför esnafı ve kaç mal sahibi bulunmaktadır? Durağımızda çalışan 15 şoför esnafı arkadaşımız bulunuyor. Mal sahiplerinin 5’i kendi araçlarını kullanıyor. Mal sahiplerinin toplam sayısı 30’dur. Durak içerisinde herhangi bir sıkıntımız yok. Sadece mal sahibi arkadaşların duraklarına biraz sahip çıkmasını istiyoruz. Aylık araçlarının kiralarını almaktan başka hiçbir sıkıntı ile ilgilenmiyorlar.

Buradaki cenaze kalkacak

■ Güzergâhınızda ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz? Durağımızın başkanlığına seçildiğim zaman bölgeye hizmet eden diğer durak başkanları ile teker teker gittik, görüştük. Daha sonra Trabzon Şoförler Odası Başkanı Turan Altuntaş’a sıkıntılarımızı anlattık ve ‘bizi bir toplayın’ dedik. Önce tek tek çağırdı. Daha sonra toplu şekilde çağırıp toplantı yaptık. Başkanımızın bize söylediği ‘Burada bir cenaze var. Bunu kaldıracağız.’ Cenaze de çok ağır ve büyük. Cenaze yıllardan beri bir yerde duruyor ve kaldırılmak için uğraşıyor. Bizim tek isteğimiz, bütün duraklarda bulunan hat sonu, hat başı tabelaları konulsun. Bizim anlaşmamızda buraya daha sonradan dahil edilen 3 araç durakların birleşmesiyle alakalı olduğu için biz bu araçları kendi ailemize kattık. Ama bu konuşmanın üzerinden 7-8 sene geçmiştir. Başkan’a dedik ki, yeni bir sayfa açalım ve son bir senedir bu olayları yoğuruyoruz. Başkanın da bu konudan muzdarip olduğunu biliyoruz. Biz de başkanımıza dedik ki, hat sonu hat başlarını bize ver, siz de rahat edin, biz de rahatlayalım. Erdoğdu’nun üst kesimlerinde müthiş bir yapılaşma var. Bize araba gelmezse bu sıkıntıları yaşamayacaktık. Başkandan sadece bu sıkıntılara son noktayı koyması istiyoruz. Kendisinden bu konuda beklentilerimiz büyük. Meydan bölgesinden gelen Erdoğdu’nun diğer duraklarına bağlı araçlar başka durakların alanındaki yolcuları indirip bindiriyor. Bu sıkıntının bitebilmesi için diğer duraklar ile birleşmeye olumlu bakıyoruz. Bizim derdimiz buraya başkan olmak değil. Bugün bir arkadaşım gelse dese ki, ben bu sıkıntıların önünü açacağım. Yeter ki bu durağın derdine derman bulunsun. Biz burada koltuk sevdası değiliz, sıkıntılarımız çözülsün yeter. Sıkıntılarımızı çözdüğümüz zaman durağımızda çalışıp da rahmetli olan arkadaşlarımıza mevlit okutacağız.

Affetmeyiz

■ Durağınızda çalışmak isteyenleri işe alırken ne gibi kriterlere dikkat ediyorsunuz? Durakta çalışmak isteyen arkadaşlardan öncelikle bazı evraklar istiyoruz. Bu evrakların başlıcası sabıka kaydı. Adli sicilinde herhangi bir problemi yoksa durağımızda çalışmasında sıkıntı görmüyoruz. Burada kendi düzenimiz ve kurallarımız var. Çalışan arkadaşların birer esnaf, buranın da bir ticarethane olduğunu kendilerine anlatıyoruz. Müşterilerle diyaloglarını, davranışlarını, müşterinin şoföre yanlış bir şey söylemedikçe haklı olduğunu arkadaşlarımıza söylüyoruz. Ceza konusuna geldiğimizde ise, şoför arkadaşlara içinde çıkamadığınız bir durum olursa bizi arayın, biz meseleyi çözelim diyoruz. Olası bir durumda vatandaşlar ikinci başkanımız olan Remzi Sali’ye durumu iletiyorlar. Vatandaş ile hata yaptığı düşünülen şoför arkadaşı bir araya getirerek konuşuyoruz. Ön yargılı olmadan o anki gereken ne ise onu yapıyoruz. Şoför arkadaşın ceza alma durumu varsa bu ceza uzaklaştırma veya duraktan men olmaya kadar gidiyor. Bizim buradaki birinci kırmızı çizgimiz yolcularımızdan şikâyet geldiğinde affetmeyiz. Çalışan şoför arkadaş buradaki sisteme de uymak zorundadır.


■ Güzergâhınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Erdoğdu Cami Yanı’ndan kalkan araçlarımız eğer Postane durağına gidiyorsa eski adıyla İnzibat Virajı olarak bilinen yerden dönerek Atapark, yolcu varsa Tabakhane yolunu kullanıyor, yoksa sahil üzerinde Cumhuriyet Caddesi’ni kullanarak Postane’nin oradaki durağa giriyor. Postane’deki duraktan kalkan araçlar Kadınlar Pazarı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Atapark’tan Cami Yanı’na çıkan arabalar Zeytinlik, Karayolları ve Rampa Sitesi’ne çıkıyor. Cami Yanı’ndan kalkan Meydan arabalarımız ise Atapark, varsa Tabakhane yolcumuz üst taraftan gidiyor, yoksa sahil yolunu kullanarak Cumhuriyet Caddesi üzerinden Kahramanmaraş Caddesi üzerindeki durağımıza giriyor. Buradaki duraktan kalkan araçlarımız Meydan Parkı’nın üzerinden Tanjant yolu, Atapark ve Cami Yanı bölgesindeki ara sokaklara giriyor.

653

Altyapıya önem verilmeli

■ Trabzon siyasilerinden beklentileriniz nelerdir? Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’ndan Kahramanmaraş Caddesi’ndeki parke taşların üzerine asfalt dökülmesini istiyoruz. Ayrıca mahallemizdeki yolların gözden geçirilmesini istiyoruz. Araçlarımız sıkıntı yaşayabiliyor. Birleşme konusunda da Belediye Başkanımız bize yardım edebilirse minnettar kalırız.

■ Trabzonspor hakkında neler söyleyebilirsiniz? Benim özellikle spordan gelen biri olarak tek isteğim altyapıda adam kayırmadan herkesin çocuğunu takıma almalarıdır. Ama elemeleri geçen arkadaşları takıma almalı, torpil kullanarak değil. Eğer formayı hak ettiyse altyapı oyuncuları o formaları topuğuna kadar ıslatır. 70’li yılların ruhunu ortaya koymak gerekir.

Durak dışı yolcu bırakılmamalı

■ Araçlarınıza binen yolcularınızdan ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz? Trabzon insanı biraz değişik. Durağımıza birkaç metre kala inmek isteyen vatandaşlar var. Bu konuda bize biraz tolerans sağlayın. Ancak durakta çalışan bazı arkadaşlarımızı takdir etmek lazım ki araçlarında katı kurallar uygulayarak inme binme noktalarının dışında yolcu bırakmıyor. Olması gereken de bu.

■ Trabzon Şoförler Odası’ndan beklentileriniz nelerdir? Buraya biz seçildiğimiz zaman Trabzon Şoförler Odası Başkanı Turan Altuntaş’ın bize verdiği söz vardı. Ben de Turan başkanın sözüne güvendiğim için başkanlığa adım attım. Turan başkanla bizim bir senelik süreçte herhangi bir problemimiz olmamıştır. Buradaki sıkıntıları masaya yatırdık. Ancak daha dayanacak gücümüz kalmadı. Yarın bir gün dolmuş fiyatlarını 1 buçuk liraya indirirsek şaşırmayın. Bu yüzden Trabzon Şoförler Odası Başkanı Turan Altuntaş’tan beklentilerimiz büyüktür. Kısa zamanda acil çözümler bekliyoruz.

Üst geçit yapılmalı

■ Trabzon’da hususi araçlardan sıkıntılar yaşıyor musunuz? Trabzon’da biz 1993 yılında hizmet verirken bin 500 tane taksi dolmuşu vardı. 2003’te 732 araç oldu. Yıl 2016, halen 732 araç var. Bizim sayımız aynı iken trafiğe çıkan hususi araç sayısı belli. Bizim Trabzon trafiğini sıkıntıya soktuğumuz yok. Bankaların önünde trafik ekipleri bir ara duba yerleştirdi ve o kadar rahat çalıştık ki, işimizden keyif aldık. Problem, hususi araçlar ve düzen sisteminden kaynaklanıyor. Trafiğin düzene girebilmesi için trafik ekiplerinin sabit durması gerekiyor. Ayrıca Tanjant yolunda neden 100 metre veya 200 metre ara ile trafik lambaları var? Buralara üst geçitler yapılsa trafik daha da rahatlamaz mı?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap