SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Öğrenciye % 20 indirim yapacağım

Öğrenciye % 20 indirim yapacağım

29 Aralık 2015 Salı - 10:39








“Trabzon'da yemesinden içmesine her türlü konuda öğrenciye indirim yapılsın” diyen durak başkanı Şahin, “Herkesin yaptığı indirimden yüzde 20 daha indirim yapacağım. Öğrenciye ekmek de aynı para, çay da. Sadece dolmuşlar değil, tüm şehir olarak öğrenciye indirim yapılsın” dedi.

Farabi Hastanesi ve Meydan arası çalışan Tıp Fakültesi Dolmuş Durağı Başkanı Kadir Şahin, gazetemiz muhabirlerin Yusuf Arslan'ın sorularını yanıtladı. Şahin, "Durak içerisinde çalışan bütün şoför esnafı arkadaşlarıma kefilim. Trabzon'u gezin ve halk ile konuşun, herkes Fakülte Durağı’nı gösterir" dedi. Durak içerisinde ve durak dışında yaşanan sorunları, arzuları ve taleplerin konuşulduğu röportajda biz sorduk, Şahin cevapladı.

■ Durak içerisinde vatandaşlara kaç araçla hizmet veriyorsunuz? Durak içerisinde 33 aracımız mevcut. Tabii günün bazı saatlerinde araçlarımız yetmeyebiliyor. Altyapı çalışmalarını yapmaya başladık ve en kısa sürede araç sayımız artacak. Şoför esnafı olarak yaklaşık 170 arkadaş görev yapmakta ve bunların bir kısmı araç sahibi, bir kısmı da şoför arkadaşlardır. Ayrıca 4 tane de kâhya arkadaşımız var.

■ Araçlar arası iletişimi nasıl kuruyorsunuz? Bütün araçlarımızda telsiz sistemi mevcuttur. Bu sistemi kurmamızın sebebi, yolcularımız yolda kalmayıp bir arkasındaki veya en yakın duraktaki arkadaşa durumu iletip, müdahale etmesini sağlamak için yapılmış bir yatırımdır. Bütün araçlara yapılan bu telsiz sistemlerinin takılma maliyeti yaklaşık 65 bin TL'yi buldu. 2 ya da 3 ayda bir kere telsizlerimizin bakımı için yaklaşık 3 bin TL civarında para ödenmektedir. Amacımız müşterimize daha iyi hizmet vermek ve kimseyi yolda bırakmamak. Hizmet verelim ve karşılığını alalım.

ÖĞRENCİ OLMADI MI, ŞEHİR BOŞ

■ Dolmuşlarda üniversite öğrencilerinden öğrenci ücreti uzatıldığı zaman kabul edilmezken, neden lise öğrencilerinden kabul ediliyor? Ben doğma büyüme Kalkınma Mahallesi’nin çocuğuyum. Biz öğrenciye müşteri ya da para gözü ile bakmıyoruz. Tam tersine, biz öğrenci olmasından mutluluk duyuyoruz. Çünkü Trabzon'dan öğrenci gittiği zaman şehir boşalıyor. Aynı turistik bölgeler gibi. Oralar yazın dolar, kışın boşalır; burası kışın dolar, yazın boşalır. Genele bakılacak olursa da tüm Trabzon'un yüzde 40 işi düşer. Öğrenci olduğu zaman şoför esnafının yüzü güler. Üniversite öğrencisi ile lise öğrencisini hiçbir yerde denk tutmuyorlar. Bu konu geçmişten beri bu şekilde devam etmektedir. 24 yıldır, dolmuşçuluğun temelinden gelme biri olarak söyleyebilirim ki; kimse çözüm bulamadı ve üniversite öğrencileri sivil sınıfında yer aldı. Durağım adına konuşacak olursam, üniversite öğrencilerinden öğrenci ücreti almayı isteriz. Üniversite öğrencisi öyle bir biniyor ki dolmuşa; bir bakmışız hamile kadın ama elinde öğrenci kimliği var. Eğer Trabzon'da yemesinden içmesine her türlü konuda öğrenciye indirim yapılırsa, onların yaptığı indirimden yüzde 20 daha fazla indirim yapacağım. Öğrenciye ekmek de aynı para çay da. Sadece dolmuşlar değil, tüm şehir olarak öğrenciye indirim yapılsın ve bu indirime karşı biz indirim yapmaz isek o zaman öğrenciler bize tepki göstersin.


■ Günde ortalama kaç yolcu taşıyorsunuz? Matematiksel olarak hesaplandığı zaman bir aracın yaklaşık 20 sefer yolcu taşıdığı düşünüldüğünde, 350 yolcuyu sadece bir araç taşıyor. Bunu durak genelinde hesapladığımızda ise günde 10 bin kişi taşıyoruz.

Askeri disiplin uygulanıyor

■ Vatandaşlardan şikayet alıyor musunuz ya da vatandaşlar hakkında sizin şikayetleriniz var mı? Devamlı yolcumuz ve müşterimiz olduğu için fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Ama özellikle Karadeniz insanı, evinde karısı ile veya çocuğu ile tartıştığı zaman gelip acısını şoför esnafı arkadaşlardan çıkarmaya çalışıyor. Ben durağımın başkanı olduğum kadar kahyasıyım da. Gerektiği zaman kahyalık yapıp, vatandaşın derdi neyse onları dinlemeye çalışırım. Özellikle de şoför arkadaşlarımın kılık kıyafet ve sakallarına çok dikkat ederim. Kesinlikle sakallı şoför olmasına izin veremeyiz. Terlik giyerek araba kullanmak kesinlikle yasaktır. “Biz durak olarak askeri disiplin uyguluyoruz” desek yeridir. Ayrıca yolcu ile herhangi bir nedenden tartışma çıkarsa yolcu haklıdır.

■ Bir şoförün harcadığı mazot ortalama ne kadar oluyor? 100 TL ile 120 TL arası araçlar mazot yakıyor ama sadece mazot yakmaz bu arabalar. Bunların bir de bakım masrafları var. Bir turda bir araba mesafesine göre değişir tabi ama bizim durak olarak 6 TL gibi bir ücret yakıyor. Tam dolu gittiğimizde ise 35 TL para kazanırız. Bu paradan mazotu çıkardığın zaman 29 liranın içerisinden lastikten debriyaja her türlü masrafı yapacaksın, bir de akşam eve ekmek götüreceksin.

Trabzon trafiği kaldırmıyor

■ Trabzon'da özellikle akşam saatlerinde Değirmendere bölgesinde yoğun trafik oluyor. Buna ne gibi önerileriniz olur? Forum Alışveriş Merkezi’nin olduğu bölgeden Meydan tarafına giden araçlar için viyadük yapılması gerek. O bölge yapılırken, sanırım dolmuşçular düşünülmedi. Bu yüzden trafikte sıkışmalar meydana geliyor. Şehrin en fazla kullanılan bölgeleri Erdoğdu Mahallesi, Boztepe ve Fakülte tarafıdır. Fakülte’nin olduğu bölge birçok köy yoluna bağlanan bir yer. Buralardan Meydan tarafına direk bağlanan bir yol yok. Ayrıca şehir içi yolları oldukça dar ve eski yollar. Eskiden Belediye otobüsleri küçük ve dar idi ama şimdi uzun ve geniş araçlar alındı. Ancak Trabzon'da bunu kaldıracak yol yok.

■ Şoför esnafı olarak trafikte sinirleniyor musunuz? Tabii ki; ister istemez sinirlenmeler olabiliyor, sonuçta biz de insanız. Sinirlenmemizdeki en büyük etken de ‘dolmuşçu olup borcu olmayan bir insan yoktur’. Buna bir de müşterilerle yaşanan ufak tefek tartışmalar eklendiği zaman bize birer psikolog lazım. Sürekli debriyaj-gaz yapmak da sinirleri biraz boşaltabiliyor. Tatil yapma fırsatımız olsa belki kafamız rahatlayabilir ama ona ayıracak ne bütçe ne de zaman var.

■ Trabzon'da sizce vatandaşlar toplu taşıma araçlarını ne sıklıkla kullanıyor? Trabzon'da dolmuş kullanan sayısı eskiye göre oldukça azaldı. Özel arabası olan vatandaşlar örneğin bankada çok ufak bir işi olmasına rağmen, trafiği sıkıştıracağını göz önünde bulundurmadan yol kenarlarına özel araçlarını çekiyorlar. “Ne de olsa 5 dakika işim var, hemen halleder giderim” diyorlar. Ama dolmuşçunun yaşadığı sıkıntıyı düşünen yok. Bize bir müşterimiz “Müsait bir yerde ineceğim” dediği zaman orada inmek zorunda, yoksa fırça yiyoruz. Trafik de ister istemez tıkıyor ve duraklar otopark alanına dönüyor. Ama Trabzon öyle bir şehir ki, bir ucundan diğer ucuna en fazla iki dolmuş ile gidebiliyorsunuz.

■ Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı’nın dolmuşçulara ilgisinden memnun musunuz? Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu göreve geldiğinden beri 'Bir sıkıntınız olduğunda beni arayın' diyor. Sağ olsun bütün işlerimize bakıyor. Sürekli olarak Şoförler Odası ile irtibat halindeyiz. Çözülecek olan bütün işlerimizi de hemen hemen çözdük sayılır. Ama “Bu dolmuşçuluk işi ne kadar daha gider?” diye soracak olursan, fazla bir ömrü kalmadı.


DEPOLAMA YERİ YAPILMALI

■ Trabzon'daki dolmuş trafiğine çözüm olarak ne önerirsiniz? Dolmuşlara Meydan bölgesinde depolama alanlarının yapılması lazım. Herhangi bir parkın veya başka yerin altı boşaltılarak, dışarıda fazla kalan araçların depolanacağı bir yer olabilir. Dolmuşların şehir içi trafiğinde sıkışlığa neden olduğu herkes tarafından gözleniyor. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Şoförler Odası Başkanımızın bunu istişare edip bir şeyler yapacaklarına inanıyorum.

■ AK Parti Trabzon milletvekillerinden Sayın Süleyman Soylu Çalışma Bakanı oldu. Kendisinden bir beklentiniz veya talebiniz var mı? Bizim en büyük yardımcımız rahmetli Mustafa Cumhur ağabeyimizdi. O bize çok yardımcı oluyordu. Sayın Süleyman Soylu da iyi bir ağabeyimiz. Olabilecek işlerimizde bize kendilerinin yardım edeceğine de inanıyoruz. Ama ben isterim ki, kendi işimizden birini vekil çıkaralım. Dolmuşçu arkadaşlarımızın içinde de siyaset ile yakından uğraşan kişiler var. Çıkaramaz mıyız? Bence çıkar. Çünkü çok büyük bir kitleyiz. Dolmuşçunun içinden bir vekil çıkması, işini bilen biri demektir. Dertten anlayan kimsedir.

Şampiyonluk mu?

■ Trabzonspor hakkında neler söyleyebilirsiniz? 42 yaşında olan biri olarak şampiyonluğu görmedim gibi bir şey. Gördüm ama hayal meyal hatırlıyorum. 7 yaşındaki oğlum var ve her maç olduğunda, “Maça gidelim” diye ısrar ediyor. Getiriyoruz, bu sefer de yenilince kafası öne düşürüp üzülüyor. Herkes şampiyonluk ister ama bizim şehrimize şampiyonluğu ya vermiyorlar ya da yakıştırmıyorlar.

YARIN: Trabzon Numune Dolmuş Durağı Başkanı Alaattin Tağıl: Durak olarak başka durak ile birleşme önerisine tamam deriz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap