SON DAKİKA



Haber > Karadeniz > Rekolte için borsa devrede

Rekolte için borsa devrede

02 Temmuz 2013 Salı - 09:22




Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB), önümüzdeki yıl fındıkta rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılması için çalışma tasarladığı bildirildi.





TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye'de, 4 milyon kişiyi ilgilendiren, yılda 1,5-2 milyar dolar gelir getiren bu ürünle ilgili sağlıklı ve istikrarlı politikaları oluşturamadıklarını öne sürdü. Fındık fiyatının arz-talebe göre serbest piyasada oluşmaya başlamasına rağmen sistemi bütün hale getirme noktasında eksikleri olduğunu savunan Cirav, "Rekolte tahmini de bunlardan biri. İki yıl öncesine kadar 3-4 kuruluş tarafından yapılan rekolte tahmininin çabalarımızla tek komisyon eliyle yapılır hale getirilmesine rağmen bahçelerin taranması sistemindeki yanlışlık ya da eksiklik nedeniyle gerçeğe yakın olmuyor. Önceki yıllara bakıldığında bu durumu görebiliyoruz" dedi. Rekolte tahmininde yüzde 5'lik sapmanın sağlıklı kabul edildiğini ifade eden Cirav, şöyle devam etti: "Bizde yanılma payı bazı yıllarda yüzde 10'un çok üzerine bile çıktığı olmuştur. Örneğin geçtiğimiz yıl başta 770 bin tondan söz edilirken, sonra bu miktar 707 bin tona indirildi. Daha sonra yapılan bir revize ile 660 bin ton olarak açıklandı ama 2012'den şimdiye kadar piyasaya gelen, işlem gören fındık miktarı neredeyse 700 bin tonu aşmıştır. Ağustos sonuna kadar da 730-740 bin tonu bulacaktır. İşte böylesi yanlışlıkların ortadan kaldırılması için günümüz teknolojisi de kullanılarak, daha geniş taramalar yapılarak rekolte tespit edilmelidir. Biz borsa olarak bunun için bir çalışma içindeyiz. Önümüzdeki yıl bu işin daha sağlıklı yapılması için bir çalışma tasarlayarak yetkililere sunacağız. TTB olarak yetkililerle birleşip tek elden daha sağlıklı bir rekolte tahmini yapma gayreti içindeyiz."
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap