SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Bütünşehir!

Bütünşehir!

16 Ocak 2018 Salı - 05:50








Yakında çıkması beklenen yeni bir kanunla büyükşehir dışındaki tüm şehirler bütünşehir yapılacak. Daha kanun çıkmadan yani uygulama başlamadan tartışmaları başladı bile...

Bütünşehirle köy ve belde statüleri teorik olarak ortadan kalkacak ve bütünşehirin bir mahallesi ya da birimi haline gelecek. Burada asıl tartışılan beldelerin kapatılacak olması. Ki; beldelerin kapatılacak olması orada yaşayanları doğrudan etkileyecek bir şey değildir. Ya da daha doğru bir tabirle olumsuz etkilemeyecektir...

Asıl etkilenen belediye başkanları ile çalışanları olacaktır. Belediye olmayınca başkan da personeli de olmayacağından, çoğu köyden devşirme 2 bine yakın beldenin yükü de devletin üzerinden kalkacaktır. O yüzden çok üzülmemek gerek. Mevcut belediye başkanları ve personelleri içinde üzülecek bir şey yok diye düşünüyorum. Hükümet bu belediye başkanlarımızı ve personellerini mağdur etmeyecek bir çözüm sunacaktır.

Aslında işin olumlu tarafından bakmak gerekir! Beldelerin kapatılacak olması hizmetlerin duracağı ya da gelmeyeceği anlamına gelmez. Aksine daha çok hizmet ve yatırımın önü, mevcut sistemde dar bütçelere sahip olan beldelerin önü açılıyor. Bütçesi az olan ve hizmet üretmekte zorlanan beldeler, köy statüsünde olmadıkları için özel idare yatırımlarından da fayda sağlayamıyordu. Şimdi bütünşehire bağlanacak beldelerin il merkezindeki mahallelerden farkı kalmayacak. İl belediyesi belediye önündeki caddeye hizmet götürdüğü gibi en ücra beldelere dahi hizmet sunabilecek. Örneğin kardan yolu kapanan beldenin yolunu artık belediye açacak. Belde imkanlarıyla açılamayan yollar için özel idarelerden ya da kaymakamlık valilik gibi yerlerden medet umulmayacak. Sıra beklenmeyecek. Yolunun yapılması için devletin yatırım programlarını, turizm altyapısı kapsamında yapılması gibi dolaylı yollardan medet umulmayacak. Yani doğrudan muhatap olacağı ve çözümün daha kısa sürede sunulacağı bir kurumu olacak. Zaten büyükşehir örneklerinde görüyoruz. Mülki sınırlar içinde her köşeye hizmet götüren belediyeler, beldelerde hizmet için program yapacak ve uygulayacak.

O yüzden bütünşehir olmak dezavantaj değil avantajdır.


Yaptığı hiçbir işte başarısız olmayan ve vatandaşını mağdur etmeyen, her daim yüzünü güldüren hükümet ve Sayın Cumhurbaşkanımızın bir düşüncesi ve yeni Türkiye’nin gelecek vizyonlarından biri olan bütünşehir adımı da doğru bir adımdır. Yaşanmadan bilinmez ama perşembenin gelişi de çarşambadan bellidir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap