SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > En fazla Giresunlu nerede yaşıyor?

En fazla Giresunlu nerede yaşıyor?

20 Şubat 2018 Salı - 06:35








TUİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri uyarınca hazırladığı rapora göre, 2017 yılında, Türkiye genelinde Giresun nüfusuna kayıtlı nüfus 1 milyon 125 bin 666 kişiye ulaşırken, Giresun’da ikamet eden toplam nüfus 432 bin 965 kişi. İlginçtir, İstanbul’da yaşayan Giresunlu sayısı Giresun'un toplam nüfusundan fazla! İstanbul’da yaşayan Giresun nüfusunda kayıtlı kişi sayısı 493 bin 695 kişi…

Biraz kafanız karışsa da TUİK raporunun Giresun'la ilgili istatistiki verilerini biraz daha açarsak daha iyi anlayacaksınız.

Son nüfus sayımı sonuçlarına göre; Giresun’da ikamet eden 432 bin 965 kişinin yüzde 89,1’i (385 bin 754 kişi) Giresun nüfusuna, yüzde 10,9’u (47 bin 211 kişi) diğer illerin nüfuslarına kayıtlı. Diğer illerin nüfusuna kayıtlı olup da Giresun ilinde ikamet edenler çoktan aza doğru sıralandığında Trabzon 6 bin 968 kişi, Ordu 6 bin 003 kişi ve Samsun 3 bin 126 kişi ile üst sıralarda yer alırken, Hakkari 30 kişi, Tunceli 41 kişi ve Yalova 48 kişi ile son sıraları oluşturuyor.

2017 yılında Türkiye’de Giresun nüfusuna kayıtlı kişi sayısı 2016 yılına göre 9 bin 002 artarak 1 milyon 125 bin 666’ya yükseldi. Giresun il nüfusuna kayıtlı kişilerin yüzde 43,9’u (493 bin 695 kişi) İstanbul’da, yüzde 34,3’ü (385 bin 754 kişi) Giresun’da, yüzde 5,4’ü (61 bin 297 kişi) Kocaeli’nde ve yüzde 3,5’i (38 bin 872 kişi) Bursa’da ikamet ediyor.

Yani en fazla Giresunlu nerede yaşıyor sorusunun cevabı Giresun değil!


Açıkçası İstanbul’u mesken tutmuşuz vesselam…

Giresun, uzun yıllardır Türkiye’nin en fazla göç veren illeri sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Bunun en büyük nedeni kuşkusuz ekonomiktir. İş ve istihdam imkanları her geçen yıl geriye giden Giresun’da, Giresunlu çareyi gurbete göç etmekte görmüştür. Gerçi bir zamanlar, Seka'sı, Fiskobirlik’i, işleyen limanı, irili ufaklı onlarca fabrikanın bacasının tüttüğü Giresun’da işler komşularına göre oldukça iyiydi. Hatta en fazla fındık sanayisinin bulunduğu Giresun’da irili ufaklı onlarca iç hane de binlerce kadın çalışmakta ve belki de Türkiye’de en fazla kadın istihdamının sağlandığı yerdi Giresun…

Her nedense son 20 -25 yılda tek tek kapanan fabrikalar ve yok olan fındık sanayisi Giresun insanını gurbete yönlendirmiştir. Üreten bir il olmaktan sürekli tüketen ve göç eden bir yapı hakim olmuştur. İşte TUİK’in son nüfus raporları bunu açıkça ortaya koymaktadır.

Peki ne olacak?

Giresun, ekonomisini ve sanayisini yeniden canlandırmadıkça bu böyle devam edecektir. Gerçi son yıllarda yapılan yatırımlar gelecek için umut vaat ediyor. Bulancak’ta yapımı devam eden 2. OSB, Ordu-Giresun Havaalanı gibi yatırımlar bölgenin cazibesini artırıyor. Ama yeterli değil. Giresun’un tekrar eski günlerine dönebilmesi için başta fındık olmak üzere bölgesel üretimlerine yönelik sanayi yatırımlarına ağırlık verilmeli. Bölgesel teşvikle fındık, balıkçılık, madencilik gibi sektörler desteklenmelidir. Turizm potansiyeli gerçek manada görülmeli ve ele alınmalıdır. Dünyanın en kaliteli fındığı Giresun’da işlenmeli, Giresun limanından ihraç edilmelidir. Miras yoluyla bölüne bölüne yok olan fındık bahçeleri bir araya toplanmalıdır…


Örnekler ve öneriler çoğaltılabilir ama bir yerden başlanılmalıdır. İnsanlar doğdukları yerlerde de doymalı ve sıla hasreti çekmeden de mutlu mesut yaşayabilmelidir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap