SON DAKİKA



Haber > Magazin > Karadeniz'i fotoğraflamak için her mevsim ayrı gü

Karadeniz'i fotoğraflamak için her mevsim ayrı gü

05 Aralık 2015 Cumartesi - 09:43




Yapı ve Kredi Bankası Mumhane Şube Müdürü Murat Efe, Karadeniz Gazetesi’nden Rabia Uzun Cirav’ın sorularını yanıtladı.





Bankacılık mesleğine başlamadan önce basın sektöründe çalışan Yapı Kredi Şube Müdürü Murat Efe, 1996 yılına kadar çeşitli basın kuruluşlarında görev aldığını söyledi. Fotoğrafçılık sanatıyla ilgilenen ve katıldığı yarışmalarda dereceler elde eden Efe, Çorum Gazeteciler Cemiyeti’nin “En Güzel Çorum” adlı yarışmada ödül aldığını söyledi. Son 4 yıldır Trabzon’da FODAK grubuyla düzenledikleri gezilerle Karadeniz Bölgesi’nin farklı yerlerinde fotoğraf çekme imkanına sahip olduklarını ifade eden Efe, doğal ve tarihi güzellikler açısından bölgenin her mevsim fotoğraf çekmek için ideal olduğunu belirtti.

BİR SÜRE ARA VERDİM

Sizi tanıyalım öncelikle... Aslen Çorumluyum. 1990 yılından 1996 yılına kadar basın sektörünün içinde oldum. İktisat bölümü mezunuyum. Bankacılığa başlamadan önce spikerlik, radyo programcılığı yaptım. Fotoğrafçılıkla ilgilendim. Sonrasında tabi bankacılık mesleği biraz ağır bastı. Hala fotoğraf çekmekten büyük keyif alıyorum. Bir süre ara vermiş olsam da yaklaşık 4 yıldır Trabzon’da fotoğrafçılıkla uğraşıyorum. FODAK adında bir grubumuz var. Onlarla farklı lokasyonlara düzenlediğimiz gezilerle farklı mekanlarda fotoğraf çekme imkanımız oluyor.

5N1K KURALINI DİKKATE ALIYORUM

Bankacılık zor bir meslek, eski günlerinizi özlediğiniz oluyor mu hiç? Zaman zaman özlüyorum. Virüs gibi bir şey, insana bir kere bulaştı mı kolay kolay bırakmak zor. Fotoğrafçılık bakış açımı etkiliyor, her şeye bir fotoğraf karesiymiş gibi bakıyorum. Olaylara yaklaşırken 5n 1k kuralını dikkate alıyorum. Mesela bankaya bir müşteri geldiğinde, kredi isterken neden istiyor, ne yapacak gibi soruları soruyorum ve birbiriyle bağdaştırıyorum. Bizim mesleğimizin de gazetecilikle benzer bir yönü araştırmacı olmamız. Yani araştırma anlamında biz de araştırıyoruz. Kredi verirken çalışacağımız müşteriyi tanıyoruz. Asıl mesleğimizi yaparken bir nevi gazetecilikle kendi mesleğimizi besliyoruz. Birbiriyle bağlantılılar bence.

MÜŞTERİMİZ KÜÇÜK ESNAF 

Müşteri portföyünüzü daha çok kimler oluşturuyor? Daha çok küçük esnaflar geliyor. Tereyağcı, peynirci gibi. Bireyselden ziyade daha çok küçük ve orta ölçekli esnaf bizim müşterimiz. BÖLGE İNSANI TEZ CANLI Bugüne kadar karşılaştığınız zor durumlar oldu mu mesleğinizle ilgili? Bölgenin insanı biraz tez canlı. Bu bizi biraz etkiliyor. İşlemlerin çabuk çabuk olmasını istiyorlar. Biraz aceleciler. Bankalar önceden çok fazla kredi kartı vermezdi şimdilerde sanki her başvurana kredi veriliyormuş gibi bir algı var. Nasıl bir araştırma yapılıyor öncesinde? Bir araştırma yapılıyor elbet. Kredi kartı alımı da kolay artık. Kişilerin bir limiti var devletin belirlediği limitler var. Ona göre insanlara kredi kartı veriliyor.

DÜNYA TURUNA ÇIKMAK HAYALİM

Özellikle çekmek istediğiniz bir fotoğraf yada dünyada fotoğraflamak istediğiniz bir yer var mı? Dünya turuna çıkıp belgesel fotoğrafları çekmek istiyorum. Daha önce hiç görülmemiş yerlere gidip fotoğraflamak ve gün yüzüne çıkarmak hayallerimden biri. Kafamda böyle bir şey var.


FOTOĞRAF OLMADAN KARE TAMAMLANMAZ

Habercilik açısından düşünürsek fotoğraf haberin yüzde 70'sidir. Fotoğraf olmadan kare tamamlanamaz. Bir fotoğraf bile her şeyi anlatır bazen. Mesela Suriyeli çocukların, Alyan’ın karaya vurduğu anı fotoğraflayan muhabir dünya çapında yankı uyandırdı. Bir fotoğraf bazen her şeyi anlatır. Aynı şekilde kamera da öyle. İyi bir kameraman, iyi bir muhabirdir. En son G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Obama’nın fotoğrafı gündeme oturdu. Güzel bir kare yakalamıştı muhabir.

İŞİMİ SEVİYORUM

Keşke bankacı olmasaydım da basında devam etseydim diyor musunuz hiç? Bazen aklına geliyor insanın ama ben işimden memnumum, işimi seviyorum. Tabi eski mesleğimin de hayatımda ayrı bir yeri var tabi.

RADYO GİZEMLİ


Tv ve radyoyu kıyaslarsanız hangisi daha çok ön plana çıkıyor? Radyo çok daha etkili bence. Her yere ulaşılabiliyor radyo ile. Haberlerin de kısa olması dinleyiciyi sıkmıyor. Radyo daha gizemli. Kulaklıktan kendi sesimi duymak en özlediğim şey. Bu hiçbir şeye değişilmez. Bizim zamanımızda dekler vardı. CD'ler henüz yeni yeni hayatımıza girmeye başlamıştı. Şimdi her şey çok daha kolay. Haberleri bilgisayarda değil, daktiloda yazıyorduk. Otobüslerle gönderiyorduk kaseti İstanbul’a ulaşması için. Şimdiki gibi böyle aynı anda ulaştıran bir sistem yoktu. Mumhane şubesi kaç yıldır faaliyette? 5 yıldır burada faaliyette. Bulunduğumuz bölgeye epey bir etkisi ve katkısı oldu.

54_17

GELiRE GÖRE BORÇLANIN 

Yatırım yaparken nelere dikkat etsin insanlar? Uzun vadeli mi kısa vadeli mi yatırım yapacaklarına iyi karar vermesi lazım kişinin. Parası ne zaman lazım olacak bunu düşünmeli, ona göre hareket etmeliler. İnsanlar bence gelirleriyle orantılı borçlanmalı, ayağını yorganına göre uzatmalı. Doların durumu ne olur peki? Bence biraz daha düşer gibi geliyor. Yıl sonuna kadar böyle devam eder. Yılbaşından sonra biraz artış olur. Aslen Çorumlusunuz. Trabzon’a alışabildiniz mi? Buraya gelmeden önce hep Çorum'da yaşadım. Orası da Karadeniz sonuçta. O yüzden hiçbir sıkıntı yaşamadım. Kültürümüz benziyor. Buraya alışmakta zorlanmadım o yüzden.

USTALIKTA ÇORUM ÖNDE

Leblebinin anavatanı aslında Kütahya. Neden Çorum diye biliniyor? Anavatanı aslında Kütahya. Nohuttan yapılıyor leblebi, Kütahya Tavşanlı'dan geliyor. Ustalık anlamında Çorum önde. İşlenmesi kavrulması.

TRABZON TURİZMİ İYİ DEĞERLENDİRİYOR

Trabzon Sümela Manastırı, Uzungöl gibi turistik yerlerinin tanıtımını iyi yapıyor ve dünyaya pazarlıyor. Çorum da aslında çok önemli bir tarihe sahip. Tarihin ilk devleti olan Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'da bulunuyor. Ama bir çok insan tarafından bilinmiyor.

BEN ÇEŞİTLİ DERECELER ALDIM

Katıldığınız yarışmalar oldu mu bugüne kadar ? Çektiğim fotoğraflarla çeşitli yarışmalara katıldım. Bir kaç derecem de oldu. Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlemiş olduğu bir yarışmaya katılmıştım. En son, “En güzel Çorum” diye bir leblebici fotoğrafım vardı, onunla birlikte katıldım ve ödül aldım. Yarışmalara katılmaya devam edeceğim.


BELGESEL FOTOĞRAFLARI İLGİMİ ÇEKİYOR

Daha çok hangi fotoğrafları çekmekten keyif alıyorsunuz? Belgesel fotoğraflarını çekmekten son derece keyif alıyorum. Doğa fotoğraf çekmek için en güzel obje. Zaman zaman doğa, porte ve manzara fotoğraflarını çekiyorum. Hiç sergi açtınız mı? Birçok fotoğrafı olmasına rağmen henüz bir sergi açmadım. Ama böyle bir düşüncem var elbet. Onların arasından seçtiğim fotoğraflarla ilerleyen zamanlarda bir sergi açmayı düşünüyorum.

KARADENİZ DOĞA HARİKASI

Fotoğraf sanatı ile ilgilenenler çok gezerler. Türkiye'de fotoğraflamak için nerelere gittiniz? Doğu haricindeki her yeri gezdim. Henüz Doğu’ya gitme fırsatım olmadı. Ama en güzel fotoğraflar Karadeniz'de çekiliyor. Karadeniz’in her yeri ayrı bir güzelliğe sahip. Fotoğrafçılar için büyük bir zenginlik Karadeniz. En son Borçka Karagöl'e ve Örümcek ormanlarına gittik fotoğraf çekimi için. Resmen doğa harikası. Karadeniz fotoğraflamak için her mevsim ayrı bir güzel. Özellikle sonbaharda doğa tam bir renk cümbüşü. Dolayısıyla bizim için de güzel malzeme oluyor.

TARİHİ AÇIDAN ZENGİN BİR BÖLGE

Trabzon’un eski yerleşim yerlerinden biri olan, bizim de bulunduğumuz Moloz mevkii tarihi ve kültürel anlamda oldukça zengin bir bölge. Unutulmaya yüz tutan meslekler var mesela, zaman zaman o insanları ve sanatlarını fotoğraflamaya çalışıyorum. Bir rutin halinde değil de bir konu belirleyip o doğrultuda çalışmalar yapmak da keyifli. Kalaycı var mesela fotoğrafını çektiklerim arasında. Tarihi Alacahan şu anda çok büyük potansiyeli olan bir yer. Orada da birçok fotoğraf çekme, birbirinden değerli birçok el sanatını görüntüleme imkanım oldu. Yaşayan bir tarih var orada.

SANATSAL YÖNDEN ZENGİN 

Fotoğrafçılık haricinde başka uğraşınız var mı? Şiir okumayı seviyorum. Ama kendim yazamıyorum, öyle bir yeteneğim yok maalesef. Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerini keyif alarak okuyorum. Fırsat buldukça Devlet Tiyatrosu’nun oyunlarını takip ediyorum. Trabzon sanatsal anlamda oldukça geniş ama tiyatro konusunda biraz eksik kaldığını düşünüyorum. Çok fazla oyun sergilemiyorlar. Hep aynı oyun var. Uzun süre değişmiyor. Bu da biraz sıkıcı olabiliyor. Daha çok oyun olmalı ya da Trabzon'a gelen turne sayısı artmalı diye düşünüyorum. 15 günde bir değişiklik olsa daha iyi olur. Van, Erzurum, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu geliyor zaman zaman ve güzel oyunlar sahneliyorlar. Mayıs ayında düzenlenen festival çok renkli oluyor. Dünya tiyatrosundan örnekleri izlemek açısından faydalı buluyorum. Trabzon güzel bir şehir.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap